PIZZA

środa, 28 stycznia 2015

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa , przygotowywanego z
czosnkiem i ziołami. Może to być rozmaryn, szałwia lub te, które ja wybrałem. Jest jakby ciastem pizzowym bez sera i sosu pomidorowego. We Włoszech podawana przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu, występuje także w formie suchego ciasta, polewana jest wtedy oliwą i zazwyczaj podawana na ciepło, choć na zimno tez doskonale smakuje. Zawsze wychodzi i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

 focaccia

Skład:

 Mąka pszenna  - 500 g

Letnia woda - 300 ml

Drożdże  -40 g

Oliwa z oliwek  - 80 ml

Cukier - 1 łyżeczka

Sól  - 1 łyżeczka

 

Suszone pomidory - ok.60 g

Oliwki zielone - ok. 100 g

Czosnek - 2 ząbki

Sól  - szczypta

Pieprz - szczypta

Zioła : oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki
suszone – całość około 2 łyżek stołowych

 Focaccia

Przygotowanie :

 

Ciasto:  ¾ wody wymieszać dokładnie z drożdżami i cukrem.

Mąkę, sól wsypać do miski, dolać oliwę i do całości dolać
drożdże wcześnie wymieszane z wodą, wszystko razem połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, jeśli będzie za suche dodać pozostała wodę. Gdy ciasto
będzie  sprężyste i będzie odchodzić od miski, wyrabiamy je na posypanym mąką stole do uzyskania gładkiej konsystencji, wypychając przy tym z niego powietrze. Wyrobioną kulkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę , aby urosło , najlepiej w ciepłym miejscu, na natłuszczonej blaszce.

 Focaccia

Gdy ciasto rośnie kroimy oliwki i pomidory dowolnie, czosnek
rozgniatamy, mieszamy to wszystko z ziołami i zalewamy olejem z pomidorów suszonych, mieszamy , powinno mieć w miarę gęstą konsystencję, całość solimy i pieprzymy do smaku.

 Focaccia

 Po godzinie na rozpłaszczonym na tzw. placek cieście układamy wcześniej przygotowany farsz wkładamy do nagrzanego pieca do 180 - 200 stopni na 25 do 30 minut, do złotobrązowego koloru.

Można upiec także na mniejszej blaszce, focaccia będzie wtedy grubsza.

 ...smacznego...

 Focaccia

...polecam też zieloną pizzę, tam też znaleźć
można przepis na ciasto pizzowe i bułeczki panini...

 

11:30, rafal-szwaylik , PIZZA
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 sierpnia 2014

 

…według Kongresu USA
pizza to warzywo, jeżeli tylko znajdą się w niej dwie łyżki sosu pomidorowego
na jeden kawałek…

 pizza

…pizza jak smakuje każdy raczej wie, jednak ta poniżej jest
pewnym urozmaiceniem pośród spodziewanych doznań smakowych jeśli chodzi o pizzowy…smak…

pizza

SKŁAD  NA CIASTO :

2 szklanki mąki

5 łyżek oliwy

Pół łyżeczki soli

¼ standardowej kostki drożdży

Pół łyżeczki cukru

pizza

 

NADZIENIE:

1 średniej wielkości cukinia

Ser tofu

Rukola lub bazylia świeża

Pestki dyni

Oliwki czarne - opcjonalnie

Sól, pieprz kolorowy

 

PESTO : pęczek
natki pietruszki, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z
cytryny, sos sojowy do smaku, tarty parmezan – całość zmiksować

pizza

 PRZYGOTOWANIE :

…na początek mieszam drożdże z wodą i cukrem – wszystko powinno
mieć temperaturę pokojową, także dobrze jest wyjąć drożdże, przed przystąpieniem do robienia ciasta pizzowego,  z lodówki
na jakieś pół godziny….

….mąkę mieszam z solą i dolewam, uprzednio przygotowany ,
zaczyn drożdżowy, wyrabiam ciasto doskonale, ważne by wypchnąć z niego jak najwięcej  powietrza, uformować idealnie
gładką kulkę i odstawić do lodówki na jakiś czas, są zwolennicy tzw. odgarowania
ciasta przez całą dobę  w chłodnym miejscu,
 to słuszna teoria , ciasto jest wtedy
idealne do uformowania pizzy, jednak gdy mamy mało czasu  i potrzebujemy tego specjału na teraz , można
już po godzinie rozpocząć dalsze czynności …ciasto rzecz jasna należy przykryć , by nie wyschło podczas tzw. odpoczywania…najlepiej zafoliować…

pizza

… uformowane w kształt pizzy ciasto, smaruję pesto, posypuję
startym lub pokrojonym w kostkę serem, układam cienko pokrojone plastry cukinii i zapiekam w temperaturze 200 stopni C, do zrumienienia, pod koniec pieczenia przypiekam z góry rusztem…

pizza

… po wyjęciu z pieca posypuję rukolą lub posiekaną bazylią,
podprażonymi pestkami dyni lub oliwkami, albo tym i tym, oraz kolorowym pieprzem – świeżo zmielonym…

…i jeszcze bułeczki panini, pokrojone jak kopytka z
pizzowego ciasta i upieczone w jednym piecu w jednym czasie…

Tylko pokroić …smacznego…

 

panini

opakowanie pizzy jest kwadratowe

sama pizza jest okrągła

kawałki pizzy są trójkątne

nic na tym świecie nie ma sensu

                                            [anonim]

Tagi: Pizza
16:26, rafal-szwaylik , PIZZA
Link Komentarze (2) »
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl