RYBY I OWOCE MORZA

sobota, 28 marca 2015

Typowo postne danie , które pamiętam z dzieciństwa, nie do
przełknięcia przez dzieci, trudno chyba znaleźć wśród najmłodszych, wielbicieli śledzi, chociaż dawniej w przedszkolach obowiązek spożywania takiego obiadu egzekwowany był z całą surowością przez panie wychowawczynie w Piątek Wielki zwłaszcza, dziś chyba nie , chociaż...kto wie...co w katolicko – polskiej rzeczywistości może się zdarzyć...

 śledzik z ziemniakami

Ten śledzik znakomicie komponuje się z ziemniakami
gotowanymi w mundurkach, to właściwie klasyczne podejście do tego dania,  ja lubię jednak spożyć go z puszystym puree
ziemniaczanym z dodatkiem koperku lub czasem pora podsmażonego na maśle ...

 

Skład :

 

2  solone płaty śledziowe  

2 cebule

3 ziemniaki

śmietana 18%

natka pietruszki

musztarda dijon

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1/2 jabłka

mleko

świeży koperek

 

 śledzik z ziemniakami

 Przygotowanie :

 

Tak jak w przypadku przyrządzania TATARA ze śledzia,
rzeczone śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak, do samej wody dodaję odrobinę soku z cytryny. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, układam na desce i smaruję od strony mięsa musztardą
każdy płat , posypuję świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na pół godziny. W tym czasie przygotowuję cebulę, krojąc ją w cienkie piórka i parząc gorącą wodą, odstawiam do ostudzenia. 

 

Gdy śledzie przejdą aromatem pieprzu i smakiem musztardy, niekoniecznie
dijonskiej, może być inna, kroję je w średniej wielkości kawałki, układam w
naczyniu, dokładam  ostudzoną cebulę,
posiekaną natkę pietruszki, tarkowane jabłko i zalewam śmietaną. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, by smaki połączyły się ze sobą na dobre.

 

Puree ziemniaczane – ugotowane ziemniaki, ciepłe przeciskam przez
praskę, dodaję koperek i czasem przesmażony na maśle, pokrojony w piórka por. Solę, pieprzę do smaku.

śledzik z ziemniakami 

Miło smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, posypane
posiekana natką pietruszki, ale także z kiełkami oraz grzybkiem marynowanym.

 

...smacznego...

 

 Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto będzie uciskany w majestacie prawa.

                                                          [ NicólásGómez Dávila ]

Tagi: śledź
19:37, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 marca 2015

 tatar ze śledzia

 

Znakomity jako przystawka, przekąska, lub jako element dania głównego. Łatwy w przygotowaniu, choć potrzebujemy kilku godzin jeśli użyjemy solonych płatów śledziowych, w przypadku zastosowania śledzi z oleju wspomniany czas skróci się o połowę.

 

Skład :

 

2  solone płaty śledziowe  lub śledziowe płaty z oleju

2 cebule szalotki

1 papryczka chilli czerwona

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1 jabłko

cukinia

krem balsamiczny do dekoracji

 

 tatar ze śledzia

Przygotowanie :

 Śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy  pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, kroję w średniej wielkości kostkę, dodaję drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki i papryczkę chilli . Całość mieszam i dolewam około jednej łyżki oliwy z oliwek i połowy łyżeczki soku z cytryny. Wszystko doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na minimum pół godziny do lodówki celem połączenia się wszystkich
smaków.

 tatar ze śledzia

Czasem całość doprawiam musztardą francuską  i startymi na drobnej tarce pozostałościami z jabłka , które znakomicie łączy się smakowo ze śledziem i szalotką.

 Chipsy jabłkowe – jabłko kroję w cienkie plasterki i suszę w piecu w temperaturze około  150 stopni  do uzyskania konsystencji chipsa.

 tatar ze śledzia

 Tatar śledziowy podaję otoczony cukinią w towarzystwie chipsów jabłkowych i kremu balsamicznego. Zawsze jednak cukinię można pokroić drobno i wymieszać z całością – rzecz gustu i wolnego wyboru każdego kucharza.

 

...smacznego...

 

 

Śledź pod pierzynką dowodzi , iż , by coś osiągnąć trzeba sięgnąć dna „

                                                                        [ anonim]

Tagi: tatar
12:30, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 stycznia 2014

łosoś

…niedawno słyszałem, usłyszałem na żywo, uszami swymi , że
smalec jest zdrowy…

… kiedyś stałem w kolejce po smalec, jadłem frytki potem na
nim smażone, mielone i bóg najświętszy oraz chrystus – król polski wie, co
jeszcze…

…było to w czasach socjalistycznych, w czasach szalejącej
Isaury co tydzień w nowych, kolorowych telewizorach za gotówkę, bo wtedy nie
było kredytów, tylko były pożyczki…albo w ruskich telewizorach używanych, też za gotówkę…

…o smalcu krążą legendy do dziś, że fajnie się smaży na nim
, że tak fajnie się wszystko przyrumienia na nim, dużo osób w Dynastii też się nim smarowało, bo tacy byli opaleni…

…tego łososia nie poznam dziś ze smalcem, bo umarłby po raz
drugi, postaram się sprostać przepisowi Okrasy i spróbuję jak smakuje z sałatką chlebową…dodając jednocześnie kilka własnych poprawek…

łosoś

SKŁAD :

Filet z łososia  - 1
sztuka dowolnej wielkości

1 limonka

200 g pomidorków koktajlowych

150 g kiełków rzodkiewki

150 g sera pleśniowego typu np. Lazur

20 ml sosu sojowego

20 g miodu

2 ziemniaki

10 ziaren nasion kolendry

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

pieprz kolorowy

sól

4 kromki chleba tostowego

łosoś

 

PRZYGOTOWANIE :

MARYNATA to mieszanka sosu sojowego, miodu,
drobniutko posiekanego czosnku, oliwy, soku z limonki, soli, świeżo mielonego pieprzu kolorowego, rozgniecionych ziaren kolendry w moździerzu i posiekanej
natki pietruszki …całość dokładnie wymieszana została a następnie zalała
łososia…trzeba dokładnie obtoczyć filet w tejże marynacie i odstawić do lodówki na 30 minut…

łosoś

 

…w tym czasie przygotowuję SAŁATKĘ CHLEBOWĄ …chleb
tostowy kroję w średniej wielkości kostkę…by ułatwić sobie jego pokrojenie,
czasem lekko mrożę go przed tą czynnością…gdy mam już rzeczoną kostkę wykładam ją na blaszkę, skrapiam oliwą i posypuję ziarnami kolendry uprzednio zmiażdżonymi
w moździerzu…wstawiam do rozgrzanego piekarnika – 180 stopni – na około 15 minut, do zrumienienia…

łosoś

…po upieczeniu odstawiam celem przestygnięcia, a w tym
czasie kroję pomidorki na połówki, ser w kostkę, biorę kiełki rzodkiewki,
siekam pozostałą natkę pietruszki… wszystko razem mieszam w misce, polewam oliwą i doprawiam solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem…łosoś

…ŁOSOSIA wyciągam z marynaty, odsączam jak, każdą rybę przed
smażeniem na papierowym ręczniku, rozgrzewam patelnię grillową i smażę z obu stron , tak by się mocno zrumienił, jeśli mam fileta ze skórą, pozwalam jej się nawet przypalić, potem i tak ja zdejmę, mięso pod nią pozostanie natomiastróżowe i soczyste, po tym krótki ale skutecznym grillowaniu wkładam łososia dopieca rozgrzanego do 180 stopni na około 7- 8 minut…po upieczeniu łososia polewam
pozostałą marynatą i pozwalam odpocząć przez kilka minut…

łosoś

…na talerzu układam porcje chlebowej sałatki, na niej ląduje
łosoś…do tego zestawu ugotowałem jeszcze międzyczasie ziemniaki w mundurkach,
pamiętając o żelaznej zasadzie, czyli wrzuceniu ich do gotującej się wody,
nigdy do zimnej, tak samo gotujemy obrane ziemniaki do obiadu, w ten sposób kartofel nie straci swego smaku i nie odda wartości odżywczych, których i tak nie ma zbyt wiele, wodzie…dokładnie odwrotnie postępuję gdy gotuje ziemniaki w zupie – zawsze od zimnej – bo zależy mi na smaku wywaru…

łosoś

…ziemniaki w mundurkach dodałem do tego przepisu, gdyż lubię
syto się pożywić, niektórym wystarczy zapewne łosoś z sałatką chlebową…

...gotowe…smacznego…

 

„O wartości danej religii decyduje jakość norm moralnych,
które pozwala ona stworzyć.” 

 Michel Houellebecq - Cząstki elementarne

 

  

 

 

Tagi: łosoś
14:24, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lutego 2013

…o jejku, ach  jejku 
-  jak mawiają w telewizji, która nadal kłamie…

 …a już miała nas nie oszukiwać po okrągłym stole…

 …lecz każdy polityk
to czarna świnia – jak mawiał klasyk…

 …to nie jest blog
cukierniczy o wypiekach tam, z mąki tam głównie…

 …a czasem drożdży…

 …się, zapomniałem się… na chwilę…

 …ale niekiedy można…

 …wyłączam kłamców z telewizji i powracam do kuchni…

 

 

…krewetki trafiły na polskie, pańskie stoły dość późno…a
może w ogóle nie trafiły…

…w takiej postaci jak powinny…

…dość, że miały swój okres świetności, a było to w latach 90 - tych ubiegłego stulecia…

…gościły nawet w święta lub wigilię na stołach polskich
dorobkiewiczów, kiedy trzeba było urządzić przyjęcie dla znajomych z
korporacji…lub zabłysnąć przed rodziną współmałżonka…

 

 

…gotowano je , duszono, pieczono i smażono… przeróżnie
już…są przystawką, ale też daniem głównym mogą być, dodatkiem również, i tak dalej , jak z ziemniakiem… u nas…

 

…bo krewetki, to składnik używany powszechnie w krajach , w
których można mieć bezpośredni dostęp do świeżych owoców morza,  w Bałtyku nie rodzą się one,  i nie ma raf koralowych, i innych atrakcji
dla klientów biur podróży,  więc musimy
zadowolić się mrożonkami…

 

ten sposób jest prosty i szybki… nieskomplikowany…

 

SKŁAD:

5       krewetek podgotowanych

ząbek czosnku

cebula

oliwa z oliwek

sól

pieprz kolorowy

3 kawałki bagietki

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 …krewetki rozmrażam  wcześniej, sprzedawane są już podgotowane, marzeniem byłoby zjeść  zupełnie niemrożoną , z oceanu wyjętą…

 

…obieram z pancerzyka, wnętrzności
już nie ma , bo ktoś przed mrożenie usunął je za mnie…

…na patelni rozgrzewam oliwę ,
pamiętając o jej niespaleniu, gdyż ma niższą temperaturę tzw., dymienia niż
olej , gdy zatem skwierczącą jest wspomniana oliwa – wrzucam krewetki i za chwilę cebulkę, a potem czosnek, solę pod koniec smażenia i pieprzę…gdy krewetki staną się rumiane…układam na grzance uprzednio przygotowanej… TUTAJ
JEST JAK je sporządzić...

...można spożyć też, ze świężutkim pieczywem...

 

...gotowe...

 

foto...kulinary...specjal...recepture...

 

Wyłączenie telewizora da się porównać jedynie
z uczuciem błogości przy gaszeniu lampki nocnej.

[...ja...]

Tagi: krewetki
20:32, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Komentarze (1) »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl