DODATKI TRADYCYJNE

niedziela, 18 grudnia 2016

 

sałatka z ogórków 

Tym razem propozycja mniej tradycyjnego podejścia kulinarnego do produktu  jakim są ogórki gruntowe.  Zazwyczaj  w Polsce są one składnikiem mizerii, stając się dodatkiem do schabowego i ziemniaków, również jako tzw. MAŁOSOLNE, przepis TUTAJ. Warto posmakować ich także w miodowo-octowej marynacie, powstała w ten sposób sałatka to doskonały dodatek do dania głównego, grillowanych mięs oraz ryb .

 

Skład :

4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)

2 małe czerwone cebule lub 1 duża

1 łyżka miodu

4 łyżki octu winnego z białego wina

12 łyżek oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ogórki ze skórką kroimy w cienkie plasterki, można zrobić to na tarce, cebulę w piórka lub cienkie krążki. Z miodu, octu i oliwy przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając owe składniki, doprawiając solą i pieprzem według uznania, proporcje można delikatnie zmienić zależnie od tego czy lubimy bardziej słodki czy winno – octowy smak, dotyczy to również soli i pieprzu.

Posiekane warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, by smaki przegryzły się a ogórki i cebula zmiękły. Smacznego.

sałatka z ogórków

 

poniedziałek, 09 lipca 2012

ogórki konserwowe

 
… pokusićby się można jeszcze o ogórki w
smaku chilli dominującym…

…spłyną wtedy całą kaskadą
przypraw i będą lekko palić w podniebienie, idealne do gulaszu, żeberek i do tychże zapiekanek

 

SKŁAD : 

małe ogórki gruntowe  -  2 kg

 ziele angielskie - 3 na słoik

 liść laurowy - 1 duży lub 2 małe na słoik

 marchew - 2 lub 3 plastry na słoik

 gorczyca biała -   łyżeczka ziaren na słoik

 pieprz czarny ziarnisty - 4 na słoik

 papryczki chilli  - 1 lub 2 na słoik  - świeże lub suszone 

 korzeń chrzanu – paski – wg gustu smakowego

 ząbek czosnku  - na słoik – ulubioną ilość

 koper - baldachim

OGORKI KONSERWOWE

PRZYGOTOWANIE :

…stosuję sposób z moczeniem ogórków… moczę je zatem przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie , wchłoną wtedy wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku…na dnach słoików wykładam ziele angielskie, marchew, liście laurowe,  ziarna gorczycy…

i następne ogórki a pomiędzy nie resztę przypraw wg gustu…im więcej chilli tym ostrzejsze będą, podobnie rzecz ma się z dodaniem czosnku, chrzanu, gorczycy – dzięki własnym proporcjom wyreżyserować
można własny smak konserwowych…czasem daję o wiele więcej plastrów marchwi , która po przegryzieniu się z zalewą jest równie dobrym dodatkiem obiadowym , ale i nie tylko , co ogórki…

ogórki konserwowe

Zalewa :

* 2,5 litra wody

* 0,5 litra octu 10%

* 5 płaskich łyżek soli

* 180g cukru


…zalewę doprowadzam do wrzenia  i  gorącą zalewam ogórki
przygotowane w słoikach, zakręcam i powinno zassać, jeśli nie, a zazwyczaj tak, wkładam do garnka z gorącą wodą i pasteryzuję 10 minut …potem stawiam na zakrętce do góry dnem i czekam do wystygnięcia….wyszły ostrawe i chrupiące, a zwłaszcza marchew...GOTOWE...

smacznego

 …idzie Grześ przez wieś, worek piasku
niesie, aby komendanta  zakopać w lesie… [anonim]

 

                                                             

 

 

Tagi: chilli
11:16, rafal-szwaylik , DODATKI TRADYCYJNE
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 czerwca 2012

 

…można je
określić mianem przedwiośnia ogórków kiszonych, delikatność smaku
jednak, jakim dysponują, stawia je zdecydowanie wyżej niż kiszone w hierarchii dostarczania wrażeń smakowych ludzkim podniebieniom…

… delikatny
aromat kopru przeplatanego zapachem czosnku i chrzanu sprawia, że ogórki małosolne osiągają niekiedy słodkawy posmak…choć niektórzy twierdzą , że są odmiany ogórków o słodkim smaku…stanowi to ciekawą opozycję w stosunku do
dawnej goryczki małych , wczesnych ogórków gruntowych, ale cóż , świat posuwa się naprzód…

SKŁAD : 

 1 kg świeżych
ogórków gruntowych

1 litr wody

2 kopiaste
łyżki soli kamiennej niejodowanej lub morskiej

pęczek
zielonego koperku lub kilka baldachów kopru

8 dużych
ząbków czosnku

kawałek
korzenia chrzanu

PRZYGOTOWANIE : 

 ...ogórki zalewam
zimną wodą, po 15 minutach dokładnie myję...

...sól rozpuszczam w wodzie, czosnek kroję w grube plastry...

 ...dno słoika pokrywam połową kopru
i kilkoma plastrami czosnku, układam ogórki przekładając koprem i czosnkiem, a potem zalewam solanką, po trzech dniach gotowe… nie trzeba pisać do czego spożyte, każdy w polszcze wie...

 

...POLECAM ROWNIEŻ  konfiturę cukiniową...

 

...smacznego…

Piętą achillesową wszelkich demokracji
jest strach o podłożu ekonomicznym...

                                                                Albert Einstein

 

piątek, 23 marca 2012

sałatka z czerwonej kapusty

 …kapusta czerwona mniejszą popularność notuje w sondażach
niż rządząca biała kapusta, niemniej jednak jest smaczna, choć odrobinę
twardsza, co może stać się zaletą po dokładnym poszatkowaniu…poza tym jest bazą
do przygotowania wspaniałej modrej kapusty, ale to już odrębna historia…
nawiasem mówiąc kapusta czerwona na surowo spożywana jest w Polsce głównie w kebabach…

sałatka z czerwonej kapusty

 …do przygotowania 
ciekawej sałatki na bazie tej mniej popularnej kapusty czerwonej,  potrzeba niewiele …i nie potrzeba majonezu …

sałatka z czerwonej kapusty 

SKŁAD :

 pół główki małej czerwonej kapusty – ok. 300 g

gruszka

2 cebulki szalotki

marchew

natka pietruszki

sałatka z czerwonej kapusty 

sos :

 3 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej

łyżka octu winnego

garść posiekanego szczypiorku

ząbek czosnku

4 łyżki tartej gruszki

pieprz świeżo mielony

odrobina soli

sałatka z czerwonej kapusty 

PRZYGOTOWANIE :

 …zaczynam zawsze od doskonałego posiekania kapusty, wygodnie
jest zrobić to dobrym nożem, dobrze jest również zetrzeć kapustę na tarce, jest
wtedy bardziej miękka i gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu całej
sałatki, po potraktowaniu jej nożem odstawiam zawsze już z sosem na kilka
godzin, by trochę zmiękła…czasem do jutra…

 …cebulki tnę na paski, gruszki obrane lub nie, podobnie
traktuję  , można tez w kostkę, marchew tarkuję, natkę  pietruszki siekam, aby
wszystko za chwilę wymieszać z posiekana kapustą i sosem…

sałatka z czerwonej kapusty 

…chcąc przygotować sos mieszam wszystkie jego składniki
dokładnie, sól dodaję zależnie od gustu i smaku, można tez posypać bezpośrednio na sałatkę…gotowe

 sałatka z czerwonej kapusty

...spróbuj też      POR Z WĘGIERKAMI I JABŁKIEM NA SUROWO I ZIOŁOWO...

...albo   SURÓWKA Z KISZONEJ…

…smacznego…

 

Miłość bliźniego byłaby o wiele łatwiejsza, gdyby bliźni nie byli tak blisko.

                                                                        [ Norman Mailer ]

wtorek, 20 grudnia 2011

kapusta kiszona

 …kiszenia proces prawdopodobnie zapoczątkował istnienie świata…

…i wszystko wskazuje na to, że przyczyni się do jego końca…

 …surówka z kiszonej ,to obok buraczków oraz ogórków
kiszonych część trójcy świętej polskich obiadowych dodatków…latem dołącza mizeria…jako mesjasz...

…choć nie tylko, bywa także kapusta kiszona składnikiem
głównym wielu dań, na przykład bigosu…w farszach…zasmażana…smażona…głównie jednak w surówkach spożywana bywa…

…dawniej spotykałem różne smaki kiszonej, wynikało to, z
zastosowania różnych sposobów przyrządzania jej , niejednokrotnie nie była w ogóle przygotowywana, tylko tak…prosto z beczki udeptana przez młode stopy panien w dawnej polszcze… taka surowa jednak rożnie działa na wnętrzności, sok tez piło się niejednokrotnie ze słoja…bombka tak zwana… 

 …u mnie surówka ta będzie delikatna i subtelna dzięki
smakowi jabłka i łagodnej czerwonej cebuli…

 

SKŁAD :

 250 g ukiszonej kapusty

pół jabłka

pół cebuli czerwonej

łyżka oliwy z oliwek

garść natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE :

 …kapuchę biorę , nie płuczę pod wodą co, kiedyś robiłem, a
to był błąd, dużo wartościowych składników zabierała ciecz, teraz nawet nie odciskam jej, tylko kroję drobno i wrzucam do miski…

…jabłko bez skóry tarkuję , cebulę doskonale siekam i dodaję
oba składniki do kapusty, lejąc jednocześnie oliwę i sypiąc pietruszkę...

… po 30 minutach jabłko doskonale złagodzi ostrość kapusty, a cebula dopełni wszystkiego…gotowe

 smacznego…

...

...śmierć kiszonej z folii...

...

niedziela, 04 grudnia 2011

buraczki

 …to chyba najczęściej zamawiany dodatek do obiadu w barach
mlecznych, o ile każdy ma jeszcze ten zaszczyt bycia konsumentem dwudaniowego w
MISIU, ŁABĘDZIU, AGATCE, TURYŚCIE…gdyby zbadać ankietą , to pewnie w połączeniu
z mielonym i ziemniakami najczęściej spoczywa na talerzu przed
egzekucją…konsumencką…

 …nie kupuję gotowych buraczków w sklepie, bo
doprawiane są , a bardzo często pływają te buraki w jakimś wątpliwej jakości
occie, kupuje jedynie oryginalne buraki brudne w skórze, na wagę…

 

SKŁAD :

 2 średnie buraki

jabłko winne

sok z cytryny

cebula

zioła prowansalskie

 

PRZYGOTOWANIE :

 …buraki myję, po czym gotuję do średniomiękkości ,
zależnie od wielkości warzyw czas gotowania może się wydłużyć w przypadku
dużych okazów – około 1 godziny…kontroluję widelcem…

 …w tym czasie siekam drobno cebulę, ilość zależnie
od upodobań, by za chwilę zalać ją sokiem z cytryny i odstawić do czasu
ugotowania i ostudzenia buraków…

 …zimne już 
buraki trę na tarce, jabłko odzieram ze skóry i również ścieram i
mieszam z burakami oraz cebulą z soku cytrynowego…posypuję mieszanką ziół
prowansalskich, całość mieszam i odstawiam do lodówki, dając czas na przeżarcie
się składników…

 …smak otrzymuję słodko-winny, choć zależy on od
stopnia słodkości dodanego jabłka, intensywności w wyciskaniu i dodaniu
cytryny, ale też i cebuli można dodać mniej lub więcej, co wpłynie na ogólny
odbiór tej buraczkowej sałatki…

 …rodzaj ziół też ma w tym miejscu kluczowe
znaczenie, warto spróbować zamiast prowansalskich sypnąć świeży koperek lub
suszony…

 …zaletą takiego przygotowania buraczków obiadowych
jest niewyczuwalność podczas konsumpcji cebuli, mięknie doskonale pod wpływem
cytryny, co doceniają głównie dzieci…

 

SMACZNEGO… 

 

Tagi: buraczki
15:27, rafal-szwaylik , DODATKI TRADYCYJNE
Link Komentarze (4) »
niedziela, 27 listopada 2011

...najpopularniejszy sposób podania , to oczywiście...

...plus tarta bułka podsmażona na maśle...

fasolka szparagowa

...plus zapach i smak młodych kartofli...

...plus również różnosmakowe dipy...

...ale jest także skladnikiem rzadko spotykanej potrawy,w której jest duszona wraz z papryką i cebula dymką a podawana z greckim serem i pieczywem...

...w zupie jako składnik podstawowy pływa, ale także jako dodatek...

 

...występuję także w wersji konserwowej...

...zasila róznorakie sałatki...

...fasolę uprawiali już Indianie z Ameryki Środkowej zanim przyjechali w gości konkfistadorzy z cudownej Europy i wycięli wszystko co sie ruszało łącznie z fasolą i Indianami...a potem sprzedali na Starym Kontynencie upowszechniając w ten sposob to warzywo...

...należy do rodziny bobowatych...

...nasiona mają szerokie zastosowanie w kuchni ze wzgledu na walory smakowe i dużą zawartośc białka...

...w potrawach na ciepło i zimno...

...doceniana bardzo w kuchni wegetariańskiej...

...sama roślina spełnia również funkcję ozdobną...

 

 

 

 

...w doniczce rośnie nawet zimą... 

 

...

 

 

 

 

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl