DESEROWO

środa, 06 lipca 2016

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Letni orzeźwiający deser z owocami i ciasteczkami - przepis na urodzinowe danie z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę powodzenia w dalszej działalności.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

www.marcoghia.pl


Skład :

Babeczki do wypełniania kremem lub owocami

Ciastko ambasadorka z czekoladą kokosem

Truskawki

Nektarynki

Kiwi

Sorbet truskawkowy

Jogurt naturalny

Skondensowany ocet balsamiczny – pomarańczowy

Mięta do dekoracji

Przygotowanie :

Owoce kroimy dowolnie , wypełniamy nimi nasze babeczki, polewamy jogurtem i octem balsamicznym. Układamy na talerzu wraz z sorbetem truskawkowym mrożonym w kostkach, dokładamy ciastko biszkoptowe oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi.


Sorbet truskawkowy – truskawki miksujemy z jogurtem naturalnym i cukrem , który dodajemy według uznania , następnie przelewamy do pojemnika do mrożenia lody – mrozimy.


Ciastko ambasadorka :

Ciasto: 3 białka, 2 jajka, osobno białka i żółtka, 300 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej), 200 g cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa czekoladowa: 200 g masła ,250 g cukru ,2-3 łyżki wody ,4 łyżki kakao, 1,5 szklanki wiórek kokosowych

Masło stopić i ostudzić. Wszystkie 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać pojedynczo żółtka. Blaszkę o wymiarach 25x37 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksujemy. Do masy dodajemy też jogurt i cienką strużką wlewamy stopione masło. Delikatnie miksujemy. Wylewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wykładamy do góry nogami na suchą ściereczkę. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.


Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła. Na blacie kuchennym rozkładamy 2 papiery do pieczenia. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Na patyczek nabijamy po kolei kwadraty ciasta i maczamy je w polewie, czekamy chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsypujemy wiórkami. Odkładamy na papier, by polewa zastygła.

...smacznego...


Letnie owoce 2

Tagi: sorbet
10:58, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2015

brulee

Przepis pochodzi z dobrego źródła , choć sam krem jest powszechnie znany, w dawniejszych czasach występował również w polskich domach pod postacią popularnego koglu – moglu, na
zimno utartych jajek z cukrem, jedzonych na surowo. Dziś to chyba zbyt duże
ryzyko, chyba że mamy jaja z pewnego źródła. A zatem to koglo-moglowe
wspomnienie pojawia mi się za każdym razem , gdy smakuję brulle, tego
francuskiego deseru, wszak właśnie z języka francuskiego creme brulee, to przypalony krem.

Jego przygotowanie jest stosunkowo proste.

Skład :

 5 żółtek z jaj od kur z wolnego chowu

 180g cukru

pół litra śmietany 31%

 laska wanilii

brulee

Żółtka ubijamy z cukrem. Śmietanę zagotujemy z esencją z laski wanilii
– rozcinamy laskę wzdłuż i wyskrobujemy nożem to , co znajduje się w środku.
Tak przygotowaną waniliową śmietanę dolewamy do żółtek i dokładnie mieszamy.
Przekładamy naszą masę do kokilek i zapiekamy w temperaturze 110 stopni przez
40 minut. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia i chłodzimy w
lodówce. Przed podaniem powierzchnię kremu możemy posypać  brązowym lub białym cukrem i przypalić - karmelizować palnikiem gazowym. Uważając przy tym, żeby cukier  się tylko lekko rozpuścił i zbrązowiał, a nie przypalił. W ten sposób uzyskamy skorupkę karmelu na powierzchni i to jest oryginalna, francuska wersja tego deseru, choć bez karmelu , a posypany tyko
wanilią smakuje równie wyśmienicie.

brulee
Istnieje  także  czekoladowa wersja tego smacznego kremu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z resztą masy. Ciąg dalszy postępowania jak wyżej opisano.

 Polecam również CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE...

                                                          ...smacznego...

 

Żre­my się... Za­pomi­nając o miej­scu na deser. 

                                                   [anonim]

brulee

 


 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 


11:42, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lutego 2013

...może być również :

...Mascarpone z ciastem czekoladowym...

...trudno jednoznacznie stwierdzić czasem, przyrządzając desery, który składnik gra główną rolę i decyduje o całości wrażenia smakowego  -  jak w życiu...

...to kolejny deser z użyciem mascarpone, tutaj było TIRAMISU   i  spóźniona receptura na ten kawowy specjał...



...ten ciekawy , doskonale lekki i puszysty deser, to w rzeczywistości ciasto czekoladowe bardzo prostej konstrukcji, jest bardzo podobne do sufletu czekoladowego, niektórzy twierdzą, że tożsamy jest z sufletową recepturą...



...przepis jest "dostany od kogoś" - więc sprawdzony - można  zatem piec jak  niewidoma Chinka w programie Mastercheef...wyjdzie zawsze...



SKŁAD :

pół kostki masła - prawdziwego

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

6 żółtek - z jaj nietorturowanych kur

6 białek z w/w jaj

7 łyżek cukru

 

śmiatanka kremówka 36 %

albo

mascarpone - minimum 250 g



 PRZYGOTOWANIE :

...połowę kostki masła roztapiam z czekoladą, a następnie ostudzam...

... do powstałej masy czekoladowej dodaję żółtka i dobrze mieszam...

...teraz ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier  i mieszam je z masą czekoladową...

...przełożyłem do tortownicy i piekłem w piecu przez 40 minut w temperaturze 180 stopni...



...po upływie wskazanego czasu , nie wyjmuję natychmiast ciasta z pieca, by nie opadło na pysk, jak to się mówi gdzieniegdzie, pozwalam mu cieszyć się ciepłem piekarnika jeszcze około 30 minut..

...potem na ostudzone już ciasto  , wykładam masę serową z mascarpone lub śmietankę do deserów i posypuję ją cukrem pudrem lub kakao , albo wiórkami czekolady ...

 

...jak sporządzić mascarpone, które znalazło się na tym cieście ?

...tutaJ  KLIKNIJMY ... 

oraz 

 

T I R A M I S U   nasze najdroższe , tak długo oczekiwane...



...w tym przypadku wymieszałem 250 g serka mascarpone z jednym żółtkiem i odrobiną soku z pomarańczy oraz 3 łyżeczkami cukru pudru...

...wszystko zależy od stopnia pożądania słodkości w naszym deserze, jeśli ma być słodszy - dodajemy więcej pudru - jak w życiu...

...kakao dodaje fajnej gorzkości...soki owocowe orzeźwiają całość deserową...

...i tak dalej i tak dalej...

...posypane tartą czekoladą lub kakaową substancją...

...najbardziej smakuje schłodzone  3-4 godziny...

 

...GOTOWE...

...smacznego...

 

 

WKRóTCE  :

...krem BRULEe  i  placek truskawkowy...

 

foto...kulinary...specjal...recepture...



 

Piętą achillesową wszelkich demokracji
jest strach o podłożu ekonomicznym.

Albert Einstein

 

 

 

Tagi: mascarpone
20:38, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 października 2012

  …na temat ciasta drożdżowego krążą mity
i legendy różnej maści…

…w czasach Polski socjalistycznej
mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie
blokowe kuchenki nie podołają…tak jak biszkoptom pieczonym…też ich nie upieką…

…dziś wszyscy prawie mają w domach
kuchnie elektroniczne ,lecz lęk przed upieczeniem drożdżowego nadal
pozostał…przed biszkoptami też, a może to brak czasu… pieczmy jednak w tym co mamy…

 SKŁAD :

 kilogram mąki

  szklanka cukru

10 dag drożdży ( kostka)

1,5  szklanki mleka

cukier waniliowy

5 jaj z wolnego chowu

3/4  margaryny

szczypta soli



PRZYGOTOWANIE :

…przyrządzam  rozczyn -  mieszam drożdże, letnie mleko, odrobinę mąki
i cukru…  …odstawiam na czas gdy się ruszy,
przy dobrych drożdżach  następuje

to, po około 15 minutach, podwaja swoją objętość i wychodzi z miseczki,
w której był pozostawiony…

 …mąkę sypię do miski, a gdy rozczyn
wyrośnie  również go dodaję…

…dorzucam jajka, cukier, cukier
waniliowy, sól…mieszam doskonale drewnianą łyżką…

 …teraz czas na  dokładne wyrobienie, a  na
koniec dodanie rozpuszczonej margaryny…i dalsze wyrobienie…

 kiedy ciasto będzie już swobodnie
odchodzić od dłoni , formuję je w kulkę i 
zostawiam do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu….

 …gdy  
podrośnie, wkładam do nasmarowanej tłuszczem blaszki…

...odstawiam jeszcze na chwilkę do podrośnięcia w ciepłe
miejsce, by w międzyczasie przygotować...

 kruszonkę 

 ¼ kostki margaryny

 mąka

 cukier

  i posypać nią wierzch ciasta…

…kruszonkę chcąc przygotować, zagniatam
trzy wspomniane składniki ze sobą, daję sporo cukru, a mąki tyle, żeby się
skleiło, czyli bez przesady…

…wyrobioną  kulkę z kruszonki mrożę, a potem tarkuję nad ciastem…

 …a teraz czas na owoce…

…zależnie od sezonu mogą to być śliwki,
jabłka, winogrona, rabarbar, truskawki…

…wybrane owoce wykładam na wierzch masy
przed pieczeniem i posypuję kruszonką…  

 

…całość wysyłam do pieca na 180 stopni,
na ok. 45-50 minut…

 

gotowe

 

…smacznego…

 

…kilka praktycznych porad :

…podczas pieczenia unikać należy tzw.
przeciągów, czyli nie otwierać pieca i nie zaglądać,  ciasto urośnie wtedy równo…ale trzeba mieć czystą szybę w
piekarniku, a o to, niełatwo w dzisiejszych czasach…

…blaszkę smaruję margaryną…



…owoce kładę od razu po wyrobieniu
ciasta i włożeniu do formy, zapadną się wtedy i upieką w cieście…

…posypuję też czasem pudrem, zwłaszcza
na rabarbar…

…bardzo często używam połowy składników,
mniejsza forma wtedy i krótszy czas pieczenia…

 

…powodzenia…

 

09:34, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 maja 2012

tiramisu

 ...zdobi pańskie stoły...

tiramisu

...z języka włoskiego ocknij się , przebudź, ale też poderwij mnie...

 ...uwielbiane przez restauratorów, ponieważ mogą je sprzedawawać w małych porcyjkach...



...podawany we Włoszech na drugie śniadanie do espresso...

...sekret tkwi we włoskim twarożku mascarpone  i  likierze amaretto...



...popularność zdobyło tiramisu dopiero podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze będący w niewoli alianckiej ,dostawali deser ten od swoich rodzin w paczkach...częstowali zapewne strażników w obozach jenieckich...i tak trafił on najpewniej na inne niż włoskie stoły...



...wkrótce warsztaty w Akademii smaku...gotuj z nami...tamże tiramisu można będzie przyrządzić...

...podług nastepującej receptury :

 

SKŁAD :

8 zółtek

4 łyzki cukru pudru

kilogram serka Mascarpone

paluszki biszkoptowe z cukrem lub biszkopty

kawa

likier Amaretto

bita śmietana lub ubite białka

 

PRZYGOTOWANIE :

... żółtka i cukier puder ucieram na kogek mogel, do powstałej masy dodaję mascarpone i bitą śmietanę lub ubite białka - całość mieszam...

...zaparzoną i ostudzoną ,mocną kawę, łączę z odrobina Amaretto...

...na blaszcce rozkładam papier do pieczenia oraz foremke do zapiekania bez spodu, warstwę masy śmietanowej rozsmarowuję na dnie, na spodzien następną warstwą będą namoczone biszkopty, moczę je krótko, tylko chwilkę namaczam ,  dosłownie moment... i znowu masa śmietanowa...

...wygładzam nożem na spodzie i wkładam do lodówki celem schłodzenia na minimum 3-4 godziny...

...posypane kakaem...sproszkowanym...lub tartą czekoladą...



...gotowe...







Gdy kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się
znowu na jej twarz...

                                                    Norman Mailer (ur. 1923)

 

 

smakują nieżle rownież ciasteczka orzeżwiające...

22:03, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Komentarze (4) »
sobota, 21 kwietnia 2012

ciasteczka orzeźwiające

 … dobre na każdą okazję, do kawy , herbaty…

 …nie pieczone, lecz chłodzone…idealne dla dzieci, również do
przygotowania…

 …na bazie biszkoptu, z kremem śmietankowo – pomarańczowym …

 

…jagody ze słoiczka latem zebrane, trochę czekolady, mięta i winogrona ciemne…

 

…dokładny przepis wkrótce w  

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE...

 … lub  już niedługo
na warsztatach i kursach w AKADEMII SMAKU

akademia smaku 

 

 smacznego…



10:33, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Komentarze (1) »
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl