ŚNIADANIOWO

niedziela, 10 maja 2015

Niezwykle prosty sposób na przygotowanie omletu , bez
żmudnego ubijania na pianę, bez dodatku mąki, bez skandalu jakim jest dodawanie przez niektóre kucharki i kucharzy proszku do pieczenia do tego lekkiego ,jajecznego przysmaku.

omlet 

Przygotuję go z dodatkami, które zaostrzą smak jajek, będzie
jednocześnie smaczny i aromatyczny.

 

Skład :

 

2 jaja od nietorturowanych kur

2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

garść posiekanego szczypiorku

łyżka tartego żółtego sera

sól

pieprz

oliwa

łyżeczka masła

 

Przygotowanie :

 

Jaja rozbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz,
mieszamy delikatnie, tak aby zachować w miarę możliwości strukturę jajek i
białek, nie robimy z tego jednolitej masy jak na jajecznicę. Jeśli chodzi o
sól, to można jej nie dodawać teraz, tylko posypać nią omlet na końcu przed
podaniem, zachowa on wtedy swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor.

 

Tak przygotowaną masę wlewamy na średnio rozgrzaną patelnię
z oliwą i czekamy do ścięcia się białek i żółtek, na średnim ogniu, uważając ,
by nie przypalić spodu, można delikatnie poruszać z góry nasze jajka, żeby
przyspieszyć ścięcie, można też przykryć pokrywką na chwilę. Gdy wszystko zacznie nabierać właściwej konsystencji posypujemy nasz omlet serem i szczypiorkiem i  zamykamy jak pieróg na
patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy na patelnię masło, przykrywamy całość na około 5 minut i czekamy aby ser w środku się rozpuścił. W tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę dla równego przysmażenia.

omley 

Po zdjęciu z patelni kroimy na trójkąty i podajemy np. z
kiełkami, kiszonym ogórkiem, pomidorkami lub czymś co ma wyrazisty posmak, papryczki chilli, grzybek marynowany itp.

Można również podać nasz omlet w trochę innej formie i w innym towarzystwie np.kaparów i rzodkiewki

omlet 

...gotowe...smacznego...

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su. 

                                                                       [anonim]

Tagi: omlet
18:30, rafal-szwaylik , ŚNIADANIOWO
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 kwietnia 2013

jaja faszerowane szpinakiem

...propozycja na śniadanie i nie tylko...

...do spożycia z grzankami, pieczywem świeżym lub z majonezem...



SKŁAD :

 4 jaja od kur z tzw. wolnego chowu

szpinak  -  świeży lub mrożony – wg  gustu ilość

cebula dymka  - 2

pieczarki – 4

pomidory suszone z zalewy  4

2 ząbki czosnku

dowolnej wielkości kawałek sera pleśniowego

sól

pieprz

oliwa

jaja faszerowane szpinakiem

 PRZYGOTOWANIE :

 …jaja gotuję, najlepiej na parze, na twardo…

szpinak, jeżeli mam liście , to płuczę przed użyciem, siekam
drobno wszystko w krateczkę  i
przesmażam na oliwie wraz z czosnkiem i cebulką oraz pieczarkami i pomidorami,
pod koniec smażenia dodaję ser pleśniowy i czekam by się rozpuścił…

jaja faszerowane szpinakiem

…po rozpuszczeniu się sera zdejmuję z ognia i czekam , aby
trochę przestygło, po czym  mieszam masę
z żółtkami wyjętymi z ugotowanych i rozkrojonych na połówki jaj…

jaja faszerowane szpinakiem

…masę mieszam dokładnie i faszeruję jaja , które pozbawiłem
uprzednio żółtek…

...ilość szpinaku  świeżego, w liściach, będzie zawsze dwa razy większa niż ilość szpinaku mrożonego...

jaja faszerowane szpinakiem

 …gotowe…

jaja faszerowane szpinakiem 

…smacznego…

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su [...].

[Arthur Conan Doyle]



 

 

 

15:17, rafal-szwaylik , ŚNIADANIOWO
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 marca 2012

sadzone jajo

 …zdarza się czasem , że trzeba zjeść śniadanie ... żeby nie
jeść kanapek pochłonąć można sam chleb lub bułki ,jeśli grzeszą świeżością , ale
co zrobić, gdy pozostały tylko dwie kromki starego razowego chleba ?

 …wtedy można posadzić jajo…

 

SKŁAD :

2 jaja - tylko z chowu na wolnym wybiegu nr1

2 kromki starego razowego chleba

łyżka masła

łyżka oliwy

pieprz ziołowy

sól

 

PRZYGOTOWANIE :

 …z kromek chlebowych wycinam kółka, w których umieszczę jajo…



…na patelni rozgrzewam mieszankę oliwy z masłem, obsmażam
chleb z dziurą i pozostałe krążki , po przełożeniu na druga stronę bardzo
powoli wlewam jaja do otworów chlebowych i czekam, aż się zetną,  można przykryć na chwilę , wtedy szybciej i skuteczniej się zetnie, bez pokrywki pozostanie na pół surowe, coś jak na miękko, sole, pieprzę … gotowe…

 

…tylko podać w towarzystwie pomidorów, musztardy ziarnistej,
mozarelli, szczypiorku, żółtego sera…

 …smacznego…

 

Bezmyślnych wyzwala ze smutku czas, mądrych logika.

                                                     
Epikur (341 - 271 p.n.e.)



 

 

 

20:58, rafal-szwaylik , ŚNIADANIOWO
Link Komentarze (1) »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl