SAŁATKI

niedziela, 06 grudnia 2015

sałatka ziemniaczana

 

To sałatka z kuchni niemieckiej lub pozostającej pod wpływami tejże kuchni, zaliczana jest do potraw postnych, sposób zatem jej przygotowania jest niezwykle prosty. Swoboda w dobraniu składników jest tutaj bardzo duża jednakże szkielet składnikowy na którym zawsze opiera się ta sałatka to : ziemniaki, ogórki marynowane , cebula i majonez, sól i pieprz.

Do tego schematu można dodać jeszcze rzodkiewkę, ogórki kiszone, kapary, szczypiorek, musztardę, zieloną pietruszkę, koperek, majeranek no i oczywiście szynkę lub jak kto woli wędlinę różnej maści. 

 

Moja propozycja tej niemieckiej sałatki jest bardzo lekka i jeśli można ją tak nazwać , gdy jednym ze składników są ziemniaki vel kartofle, dietetyczna i w tym właśnie przypadku może stanowić danie główne, a nie tylko dodatek. Rzecz jasna zatem , że zamiast majonezu użyłem jogurtu greckiego – hmn... dla niektórych kontrowersyjne może wydawać się  użycie greckiego składniku w daniu z kuchni niemieckiej, cebula to u mnie szalotka - zatem Francja, bez bulionu, ale z ogórkami marynowanymi oraz ze świeżą miętą oraz pietruszką.

 

Sałatka ziemniaczana podawana jest w niektórych regionach Niemiec ze smażonym szpekiem lub skwarkami i często jest dodatkiem do sznycla , pieczonej kiełbasy, a u nas do schabowego. Towarzyszy temu w Niemczech bardzo często kufel piwa i być może goloneczka. Ja wolę jednak jej postną wersję , choć pewnie tą niemiecką też bym nie pogardził.

kartoffelsalat 

Skład :

 

Ziemniaki 0,5 kg

2 ogórki marynowane średniej wielkości

2 cebulki szalotki

jogurt grecki – tyle ile trzeba

świeża mięta

świeża pietruszki natka

sól, pieprz

majonezu użyłem tylko do dekoracji

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie :

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach – nie tracą wartości smakowej wtedy, po ugotowaniu , tak by się nie rozpadły, obieramy i studzimy. Bardzo dobrze jest ugotować je na parze. Niektórzy wrzucają je po obraniu do marynaty z bulionu i octu, ja jednak tego nie stosuję. Po ostudzeniu obieramy  kartofle z mundurków i kroimy w średniej wielkości kostkę.

 

Cebulę szalotkę , ogórki siekamy dowolnie.

 

Miętę i pietruszkę siekamy dokładnie i doskonale.

 

Jogurt grecki mieszamy z około łyżką zalewy z ogórków konserwowych, dobrze byłoby gdyby byłyby to ogórki marynowane z papryczką chilii.

 

Teraz wszystko zależy od inwencji własnej , gdyż albo wymieszamy wszystko w misce i postawimy na stół jak na polskim weselu, albo ułożymy poszczególne składniku osobno na talerzu i otoczymy sosem z jogurtu oraz posypiemy świeżymi ziołami lub coś pomiędzy tymi propozycjami podania. Najważniejsze by cieszyło nasze oko i smakowało.

 

Wymieszaną sałatkę dobrze odstawić na noc do lodówki , by smaki połączyły się i przegryzły ze sobą.  

 

Oczywiście solimy i pieprzymy całość – choć w przypadku gdy dodajemy kapary, soli troszkę mniej.

 

Przed podaniem warto skropić delikatnie oliwą z oliwek , co poprawi przyswajalność i trawienie sałatki przez nasz organizm , a także podniesie jej walor smakowy.

Tutaj tworzyłem ogórki w zalewie z chilli 

Dotychczasowe obserwacje pouczają, ze miliony razy ludzie kopali kartofle, ale nie jest wykluczone, ze jeden raz na miliard stanie się na odwrót, ze kartofel będzie kopal człowieka.

 [Stanisław Lem]

14:27, rafal-szwaylik , SAŁATKI
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 stycznia 2015

CARPACCIO Z BURAKA 

 O buraczkach obiadowych już pisałem, tym razem przyszedł
czas na buraki pieczone. Doskonale smakują w towarzystwie prażonych pestek dyni lub słonecznika, sera feta, oliwy z oliwek , sosu winegret lub skondensowanego octu balsamicznego.

CARPACCIO Z BURAKA 

Ten sposób podania bywa czasem określany mianem

buraczanego carpaccio.

 

Pieczony burak to najlepsza propozycja dla tych, którym
zależy na jak najmniejszych stratach wartości odżywczych tego warzywa, a do utraty , których dochodzi np. podczas gotowania buraków.

 

Przyrządzenie tego dodatku do dania głównego lub jeśli ktoś
woli wegetariańskiej przystawki jest bardzo proste, mianowicie :

PIECZONY BURAK

Obranego buraka smarujemy dokładnie miodem, oprószamy sporą
ilością grubo mielonego pieprzu czarnego, owijamy szczelnie folią aluminiową,
wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny do półmiękkości.

   PIECZONY BURAK    
Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

        
Dość długo może być przechowywany w lodówce.

...smacznego...

CARPACCIO Z BURAKA 

Polecam również moje  Buraczki obiadowe...

 

a także  Chłodnik – oczywiście w sezonie...

 

 

Burak: kartofel w ataku apopleksji.

                           [ Julian Tuwim]

Tagi: Carpaccio
15:14, rafal-szwaylik , SAŁATKI
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 07 lipca 2014

foto...kulinary...specjal...recepture

sałatka

 

SKŁAD:

1  pieczarka

30 g  mozzarelli –
tartej lub w kawałku

1 średniej  wielkości  marchewka

Garść prażonych pestek dyni

2 liście młodej botwinki

1 główka rzodkiewki

1 cebula szalotka

Ogórek świeży

Natka pietruszki

2 paluszki – grube

Saszetka oleju  KUJAWSKI –pomidory, czosnek , bazylia

Sól, pieprz

 ILOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW PODAŁEM DLA JEDNEJ OSOBY, chyba , że ktoś woli podwójną porcję, wtedy nic prostszego , tylko razy 2,3 może 5 ...  :) 

sałatka 

 PRZYGOTOWANIE :

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, kroimy dowolnie, nie za
drobno , nie za grubo. Marchewkę i botwinkę  można ewentualnie zblanszować, choć w przypadku
młodych warzyw nie stosuję tego zabiegu, wystarczy cieniutko pokroić, np. w tzw. Juliannę  :)
Szalotkę, rzodkiewkę i ogórek zjadamy oczywiście na surowo. J

Pieczarki kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron.

Pestki dyni prażymy na patelni, smakują wtedy doskonale.

sałatka

Mozzarellę  tarkujemy
na rozgrzaną patelnię, pozwalamy kształtowi, który powstał zrumienić się z
jednej i drugiej strony, gdy jest już rumiany i chrupki zdejmujemy z patelni i
studzimy. Można użyć do tego pierścienia stalowego , kładąc go na patelni i w środek sypiąc tarkowany ser , powstaje wtedy koło , które możemy pociąć w dowolne kształty. Zamiast mozzarelli można użyć parmezanu. :)

sałatka

Gdy już mamy wszystkie składniki pokrojone, a te , które
były na patelni ostygły już wystarczająco , tworzymy z nich kompozycję na
talerzu. Można również wszystko dokładnie wymieszać w miseczce – rzecz gustu i czasu jaki mamy do dyspozycji – wszak to kuchnia jest dla nas , a nie
odwrotnie. Czasem uda się podać ser na ciepło i wtedy jest idealnie.

 sałatka

Powstała sałatkę posypujemy prażonymi pestkami dyni i skrapiamy
olejem rzepakowym  KUJAWSKI o smaku suszonych pomidorów, czosnku i bazylii, orazdekorujemy natką pietruszki i liśćmi roszponki , które także świetnie komponują się z pozostałymi składnikami i szkoda, by pozostały na talerzu.

sałatka

Pozostaje jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Polecam zjedzenie sałatki z grubymi paluszkami  , doskonale smakuje również ze świeżympieczywem lub grzankami. 

Smacznego.

sałatka

 

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su [...].

 

[Arthur Conan Doyle]

niedziela, 16 czerwca 2013

sałatka

 

Skład :

 

250 g kiełków dowolnego rodzaju

8 średnich pieczarek

 pół kilograma brokuła

pół pęczka dymki

kilka rzodkiewek

2 łyżki oleju

łyżeczka oregano

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

 

…brokuły gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny
cukru, by nie straciły koloru – 4 do 5 minut…

…pieczarki podsmażam na rumiano…

…studzę następnie oba składniki…

…dymkę siekam w średnią kostkę , zalewam olejem , dodaję
oregano i mieszam wszystko dokładnie…

…wystudzone brokuły dzielę na różyczki ,  mieszam z pieczarkami i pokrojonymi
rzodkiewkami, dymką z olejem i oregano oraz kiełkami, doprawiam do smaku…

 

…gotowe…smaczne i zdrowe…

 ...tutaj też używałem kiełków do sałatki...

"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
                                                                  [Oscar Wilde]

poniedziałek, 19 grudnia 2011

sałatka warzywna

 …staram się omijać święta jak mogę, lecz kulinarnie poddaję
się w tym slalomie między choinkami, prezentami i tak dalej…

 

…kulinarnie sięgam w tym czasie do receptur rodzinnych,
moich babć obydwu oraz matek jedynych dwóch…rzadko modyfikuję te odwieczne
sposoby na przygotowanie pewnych potraw, przy sałatce warzywnej pozwoliłem
sobie jednak na delikatne dodanie jednego składnika więcej niż zawsze, czyli kiełków gorczycy…

 

…bez tej sałatki nie odbyły się chyba żadne święta w życiu
mym,zarówno wtedy, kiedy jezus sie rodził oraz umieral a następnie powstawal zmartwych...

...jedyną ewolucję jaką przeszła jej struktura , to fakt, że w pewnym momencie, pojawienia się w polsce 
gospodarki wolnorynkowej, miejsce odwiecznego groszku konserwowego
zajęła korporacyjna kukurydza z puszki…ale ja nie narzekałem na te zmianę
nigdy…choć już nigdy nie będzie takiego groszku…ohydnego...

 

…czasem też była z cebulą, albo i  nie była, kiedyś jadłem z porem…a dziś z kiełkami…

 

SKŁAD :

 4 ziemniaki

2 marchewki

pietruszka

seler

por

kukurydza z puszki

2 ogórki kiszone

kiełki - dowolne

majonez

sól

pieprz

kiełki

 PRZYGOTOWANIE :

 …ziemniaki obmywam w strumieniu wody i gotuję w mundurach…

…marchew, pietruszkę, seler również myję dokładnie i gotuję
bez obierania do średniomiękkości…

…gdy się całość ugotuje, pozwalam ostygnąć i kiedy już zimne
obieram i kroję w kostkę każde warzywo, także ogórki…

…gdy wszystko pokrojone,mieszam, mieszam z kiełkami gorczycy, dosmaczam majonezem, zależnie od gustu, solę i pieprzę…gotowe

 …ilość składników można regulować sobie według upodobań, u
mnie dominują ziemniaki…

 …zjedzone przy stole świątecznym z pieczywem, pomidorkami koktajlowymi, serami i świeżą papryką…

 …smacznego…

 

 

 

czwartek, 13 października 2011

"Przed
wyborami"

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak kwiaty.

Lato się gryzie z jesienią.
Forma ocalała i wychodzi z podziemia.

Wszystko się układa w jeden
wyraźny doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNY.

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak krzyż.

Jestem tak bardzo martwy, że
aż chodzę, czuję.

Widzę jak wszystko się układa
w jeden wyraźny, doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNYYYYY!

[Marcin Świetlicki]

 

Nie byłem głosować . Ale za to kupiłem 2 pory… Nie słucham
napominań znanych ludzi, którzy karzą  w
telewizji wszystkim iść

dać głos, daj głos,
daj głos, daj głos
… pies obraziłby się , gdyby ktoś cały czas mu

ględził…Pan Owsiak zwłaszcza popadł  w
histerię kazania dawania głosu , a nawet zakazał pyskować tym , którzy głosu
nie dadzą.. – zapomniał biedaczyna , że mówi do 60 % swoich współplemieńców,
którzy głosu nie zamierzają dać …Ale dwa pory okazały się świetną bazą sałatki,
która zaskoczyła bardziej niż wybory. Przepis napisała WEGETARIANKA, a ja
lekko po swojemu change

 Połączenie smaku
węgierki, jabłka i pora z południowym aromatem oliwy i aurą wyrazistych ziół…
nie pozostawia żadnego wyboru…smacznego…



SKŁAD :

500 g pora

4  śliwki węgierki

1 średnia czerwona
papryka konserwowana w słodko – ostrej zalewie octowej z papryczkami chili

1 papryczka chilli z
zalewy  

1 duże słodkie jabłko

sok z jednej  limonki 

5 łyżek  oliwy z oliwek

sól, pieprz kolorowy

kilka łyżeczek  natki pietruszki

po małej szczypcie
suszonego rozmarynu,bazylii,tymianku,oregano, czosnku i szałwii



PRZYGOTOWANIE :

Daję
2 pory nie ważąc,   masa ich jednak  zbliża się raczej do przepisowych 500 g –
tnę raz w wzdłuż , by za chwilę posiekać   
w poprzek na cienkie paseczki i wymieszać z oliwą z oliwek. Węgierki
muszą być dojrzałe i w miarę twarde, chcę mieć kawałki śliwek a nie gulasz z
nich w sałatce. Twarde zatem śliwki rżnę 
w paski i dodaje do pora w oliwie. Teraz owoc jabłoni obieram, środek odrzucam, kroję w kostkę i nurzam w soku z limonki, która konieczna nie jest , w pełni zastąpi ją lub dołączy do niej 
cytryna a nawet doda swojego aromatu – wolny wybór. Paprykę i chilli  kroję 
w kostkę. Scalam wszystkie elementy – chilli oczywiście nie ma obowiązku
użycia – ja daje niedużo, można powiedzieć symbolicznie. Mieszam z natką
pietruszki uprzednio posiekaną dokładnie, solę i świeżo zmielonym pieprzem
poprawiam wyrazistość smaku. Gdy mam już wszystko w naczyniu, sypię po wierzchu
delikatnie mieszanką ziół i czosnku.

SMACZNEGO. 







 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl