SPECJAL RECEPTURE

niedziela, 31 lipca 2016

 Sprawdzony przepis na domowy wypiek pysznych razowych bułeczek , na śniadanie,  używałem ich  także T U T A J do hamburgerów, smaczne , zdrowe i pożywne.

bułki razowe

Skład na 8 bułek :

pół szklanki płatków owsianych

1 - 2 łyżki miodu

1 łyżka masła

3/4 łyżeczki soli

1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.



b

Składniki ciasta :

7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

3 łyżki letniej wody

1,5 szklanki mąki pszennej razowej

3/4 szklanki mąki pszennej

bułki razowe

Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane

Do posypania: płatki owsiane, czarnuszka lub sezam

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie - drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.

bułki razowe

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi, czarnuszką lub sezamem.

Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia wierzchu.

…smacznego…

bułki razowe

czwartek, 14 lipca 2016

 chłodnik

Danie to jest kompilacją dwóch tradycji kulinarnych – wschodniej i południowej Europy. Chłodnik obecny w kuchni polskiej, litewskiej, rosyjskiej, choć przyrządzany bywa również w Hiszpanii, tylko z innych składników. Focaccia to typowo włoskie pieczywo podawane przed posiłkiem z oliwą, natomiast roladka drobiowa nafaszerowana została składnikami używanymi w obu regionach kulinarnych. Całość dania , które pełnić może rolę przystawki, połączyło użycie dwóch serków Apetina, jeden w roli dipu , drugi jako farszu i dodatku.

 

Chłodnik – połączenie botwinki, ogórka , rzodkiewki, koperku i maślanki lub kefiru, pisałem o tym specjale już wcześniej ,

a przepis znajduje sięT U T A J. W tym daniu został wzbogacony kostkami serka Apetina, wyjętymi z ziołowej zalewy.

chłodnik

 

 

Focaccia  - aromatyczne włoskie pieczywko, pieczone w moim wydaniu z suszonymi pomidorami z zalewy, oliwkami, czosnkiem i ziołami – tutaj podane z kostkami serka Apetina. Pieczywko to znakomicie smakuje maczane w dipie powstały z serka Apetina o smaku pesto i rukoli. Przepis na focaccię znaleźć można T U T A J, GDZIE opisałem szczegółowo jak upiec ten włoski przysmak.

focaccia

Dip – wystarczy użyć serka Apetina o smaku pesto i rukoli, jeśli wolimy rzadszy dodać można odrobiną jogurtu naturalnego.


Roladka drobiowa – filet z kurczaka lub indyka, szpinak, pomidory suszone z zalewy z serka Apetina, czosnek, papryka zielona i żółta, serek Apetina o smaku pesto i rukoli, sól, pieprz.

chłodnik

Filet rozbijamy cieniutko na tzw. papier, delikatnie solimy i pieprzymy, następnie smarujemy cienko serkiem Apetina i układamy farsz wcześniej przygotowany, czyli krótko przesmażony na oliwie z serka - szpinak wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem i papryką. Możemy użyć szpinaku mrożonego lub świeżego, wszystkie składniki siekamy dość drobno , a jeśli chcemy by było bardziej pikantnie możemy dodać papryczkę chilli. Całość zwijamy w roladkę , pakujemy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, zależnie od grubości naszej roladki.

focaccia

Podajemy z zimnym chłodnikiem, ciepłą focaccią i ziołowo  – serowym dipem.


…smacznego…

Twoja kuchnia ma to coś

sobota, 17 stycznia 2015

Tak prostego w wykonaniu chleba jeszcze nie piekłem, przepis
znany ogólnie , lecz nigdy nie zaszkodzi przypomnieć. Można użyć gotowej
mieszanki, którą spokojnie znajdziecie na półkach sklepowych ze zdrową
żywnością. Ciekawa propozycja bezglutenowego pieczywa.

chleb  

Skład :

 

 ziarna słonecznika 125 g

 

siemię lniane 125 g

 

 pestki dyni 125 g

 

 ziarna sezamu 125 g

 

4 jaja

50 ml oliwy z oliwek

łyżka miodu

1 ½  łyżeczki soli

chleb 

Przygotowanie :

 Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około
pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Piec w foremce do chleba – uprzednio
delikatnie natłuszczonej – o długości 25 centymetrów, władając do nagrzanego
piekarnika do 160 C, przez 60 minut.

chleb 

Pokroić po ostygnięciu. Doskonale smakuje z serami, ale
również jako samodzielna przekąska.

 

...smacznego...

 

"Które­goś dnia rzucę to wszys­tko i wyjdę ra­no ni­by po chleb"

Ryszard Riedel 

 

 

 

 

 

Tagi: chleb
18:28, rafal-szwaylik , SPECJAL RECEPTURE
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 grudnia 2011

sos kurkowy …o znakomitości sosu kurkowego i jego zastosowaniu w daniu głównym  było już…

. . . T U T A J . . .

…w daniach mięsnych, ten delikatny sos grzybowy, jest jak
gdyby, aktorem drugiego planu…dopełnia jedynie ogólny bukiet smakowy 

 …dlatego jego najskrytsze walory smakowe  odkryć można tylko i wyłącznie pożywając go w potrawie wegetariańskiej, w której rzeczony sos kurkowy odgrywa nadrzędną rolę w stosunku do reszty składników…

...uwydatniając tym samym swój wyjątkowy aromat…

makaron z sosem kurkowym

 

SKŁAD :

 250 g kurek

cebula

szklanka wywaru warzywnego

szklanka śmietany

sól

pieprz

3 łyżki masła



 

PRZYGOTOWANIE :

 

…sos kurkowy powstaje na patelni, na której najsampierw
podsmażam na maśle oczyszczone wcześniej z runa leśnego kurki z drobno
posiekaną cebulą, gdy zaczynają się kurczyć i podsmażać dolewam bulion,
pozwalam zagotować się, wyłączam ogień i po chwili powolutku mieszam całość ze
śmietaną …niezważone dosmaczam solą i pieprzem…gotowe

 

…zjedzony z puree ziemniaczanym lub makaronem, sałatką z
pomidora i ogórka konserwowego  albo
ogórkiem małosolnym …

…posypane natką pietruszki…

 

 

. . . smacznego . . .

 

niedziela, 27 listopada 2011

…tegoroczny sezon na cukinię zaowocował obficie …

…cukinie foto…

…przybył również słodko – winny smak cukiniowej konfitury,
która o dziwo wjechała na obiadowy stół i w doskonały sposób podrasowała smak
pieczonego kurczaka…i mięs innych…

…delikatny winny posmak jabłek wzmocniony orzeźwiającym
aromatem świeżej mięty i cytryny…

…bezbłędnie dopasował się do wyrafinowanej cukiniowej
słodyczy…tworząc nową jakość w polskiej obiadowo – niedzielnej tradycji…

SKŁAD :

 

pół kilograma cukinii

pół kilograma kwaśnych jabłek

500 g cukru żelowego 2:1

2 łyżki soku z cytryny

pół szklanki cukru

2 łyżki wody

kilka listków świeżej mięty - 
w
zależności od gustu



PRZYGOTOWANIE :

…cukinię myję, ze skórą kroję w
średnie części

…jabłka kroję również
ze skórą, ale w duże kostki…

…trę na tarce do ogórków na cienkie plasterki oba
składniki…

…powstałą masę mieszam z cukrem żelowym, sokiem z cytryny
i porzucam na 10 minut…po upływie rzeczonego czasu…

…mieszankę gotuję według wskazówek na opakowaniu cukru
żelowego i przestrzegam  poddańczo
podanych tam wskazówek…

 

Syrop miętowy:

…umyte listki mięty siekam doskonale…

…cukier mieszam z 2
łyżkami wody, gotuję przez minutę, góra dwie…

…potem odstawiam, a po chwili mieszam z listkami mięty…

…po ugotowaniu całości dokładnie rozprowadzam w niej syrop miętowy…

…teraz przekładam
do słoików… 

… zamykam na gorąco i ustawiam dnem do góry…

…doskonała
do pieczonych mięs …

…kanapek…

…grillowanych
warzyw…

…ostrych
serów…

 

…SMACZNEGO…

 

 

piątek, 14 października 2011

Białe szaleństwo dostawałem raz w tygodniu na śniadanie w internacie dla
chłopco-mężczyzn  w Koszalinie , rano …przed szkołą… tak nazywano jego porcje na małym talerzyku ,obok kostka masła…
pieczywo  bez ograniczeń… był ten twaróg najczęściej ze szczypiorem lub
cebulą… smakował…popijany stołówkową 
kawą z mlekiem…

…jednak mechanikiem
samochodowym nie zostałem, jak planowali rodzice,

fachu nie wziąłem do
ręki… ale 4 lata jadłem to…

białe
szaleństwo

Dzisiaj chcę
odtworzyć ten smak , idę po twaróg do zaprzyjaźnionego supermarketu, biorę go
tam z półki… rozpakowuję już w domu …. ale podczas tej czynności zalewa mi
kuchenny stół woda, chyba …ścieram ją razem z twarogiem ze sklepu do muszli…

 

Żeby zrobić samemu
biały ser o zupełnie innym smaku niż z marketu,  wiedzieli ludzie powszechnie jeszcze niedawno…potem korporacja
lepiej zaczęła wiedzieć za nich…

Ale można
wykonać  ten twarożek, szkoda , że
ciężko zdobyć obecnie prawdziwe mleko, wtedy ser sam powstałby i jak wiadomo
byłaby to tylko kwestia czasu…ser babciny…na gazie…odsączany…z
charakterystycznym wzorkiem…

 

Dziś nie mam krowy,
zatem idę do korporacji i kupuję składniki na twaróg własnej roboty… nie biorę
z półki foliowanego…

SKŁAD :

1 litr mleka 3,2 %
240 ml maślanki

2 łyżki  soku z 
cytryny

½ łyżki soli

kolorowy pieprz

 

dodatki:

 …pęczek
rzodkiewek,

mieszanka ziół
prowansalskich,

garść szczypiorku
zsiekanego,

oliwa z oliwek –
delikatnie…

PRZYGOTOWANIE :

 

Receptura jest
stosunkowo prosta.

Podrzucę tylko trochę
drewna do ognia pod kuchnię, żeby płyta nie ostygła…

Tak, tak… najlepiej
jest na takiej kuchni…węglowej…o jakich kazali zapomnieć włodarze
supermarketów…a jakie miały nasze babcie i dziadkowie…

Mam elektryczną
płytę, czyli nie muszę współpracować z żadną z polskich kopalni węgla kamiennego
w zakresie dostaw antracytu…

Stawiam na rozgrzaną
platformę garnek z mlekiem , grzeję do temperatury 80 C …

Jeśli nie mam
temperaturomierza ,  patrzę na
podgrzewaną ciecz i  w momencie
pojawienia się bąbelków na obrzeżach gara 
i inwazji pary wodnej , podejmuję decyzję o zgaszeniu ognia pod kuchnią…

Teraz dodaje maślankę
i sok z cytryny, mieszam…zostawiam na one moment

…10 minut… i zaczyna
oddzielać się samoistnie  ciecz o
konsystencji wody, której nie pragnę, od prawie gotowego już twarogu…

…po sześciuset
sekundach wykładam z wody rzeczony ser z wodnistej substancji na płachtę gazy i
na sitko, w którym pozostanie przez następne 5 minut…

Gdy odsączy się ,
biorę końce gazy i robię woreczek z serem w środku, który zawieszam na sznurku
do ostatecznego odsączenia na 30 minut…

…minęło pół godziny,
solę, pieprzę kolorowo, mieszam, wykładam ser do foremki i wkładam do lodówki
przykryty folią , aby nie wysechł...

…przed zjedzeniem
polewam oliwą z oliwek plus szczypiorek , suszone zioła, znakomity również do
smarowania pieczywa po dodaniu odrobiny śmietany, świetnie komponuje się tu
czosnek, idealny do faszerowania mięs…

 

…i koniec z
kupowaniem foliowanego…

 



| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl