ZUPY

wtorek, 14 kwietnia 2015

 zupa z rzodkwiLekka zupka o wyrazistym, specyficznym smaku, doskonała na dobry początek...

 Skład :

 Biała rzodkiew

Korzeń pietruszki

Kawałek selera

Por

Połowa białej cebuli

Natka pietruszki

Sól, pieprz

Masło

zupa z rzodkwi 

Przygotowanie :

 Warzywa obrać. Rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce,
pozostałe  pokroić dowolnie. Pokrojone warzywa oprócz rzodkwi podsmażyć na patelni na oliwie, pod koniec dodając
trochę masła. Zeszklone warzywa zalać zimną wodą i dodać rzodkiew i posiekaną
natkę pietruszki, zagotować, zmiksować całość, doprawić do smaku.

 zupa z rzodkwi

Jeśli chcemy uczynić tę zupę bardziej pożywną  można dodać jeszcze np. dwa ziemniaki,
zaprawić śmietaną lub posypać grzankami. 
Aby zmienić jej smak doprawić można imbirem lub kardamonem, rzecz gustu.

Polecam również FLACZKI WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKÓW

zupa z rzodkwi 

...smacznego...

 

Róża jest piękniejsza niż kapusta, lecz zupa z róży jest gorsza niż kapuśniak

                                                                                                  Przysłowie chińskie

  zupa z rzodkwi

 

Tagi: Rzodkiew
14:36, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Komentarze (1) »
środa, 09 lipca 2014

 

Nie ma nic lepszego w upalne dni lata, niż obiad , którego
głównym bohaterem jest chłodnik, zwany tez często litewskim. Występuje również czasem pod postacią chłodnika ogórkowego, czyli bez botwiny, jest równie smaczny.

chłodnik

 

Nie ma jednak porównania z tym botwinkowym, pod względem smaku, koloru i wartości odżywczych. Istnieje także hiszpańska odmiana chłodnika o nazwie gazpacho , przygotowywany na bazie kolorowych papryk, ale o tym kiedy indziej. Dziś o chłodniku botwinkowym, którego przygotowanie jest bardzo proste .

 

chłodnik

SKŁAD :

2 pęczki młodej botwiny

2 średniej wielkości ogórki

Pęczek kopru

1 litr maslańki

2 pęczki rzodkiewki

Sól, pieprz

chłodnik 

 

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę myję dokładnie wraz z liśćmi, podobnie czynię z
rzodkiewką i koprem.  Młode buraczki obieram jak najcieniej.  Umytą botwinę,  razem z liśćmi i buraczkami kroję dość drobno,
zalewam zimną wodą w rondlu, tak , żeby przykryć jedynie całość, stawiam na ogień i gotuje bardzo powoli, mieszając jednocześnie, nie pozwalając wrzeć za bardzo, żeby całość nie straciła koloru i  wartościowych składników, trwa to około 15 minut. Podczas gotowania doprawiam solą i pieprzem, może  to być również kostka rosołowa lub warzywna.  Następnie zestawiam z ognia i studzę.

 

Podczas gdy botwina się gotuje, obieram ogórki i ścieram je
na tarce o średnich oczkach razem z rzodkiewką. Koper siekam drobno i dorzucam do ogórków i rzodkiewki. Dolewam do całości zimną już botwinę wraz z całym płynem i dolewam maślankę. Mieszam całość i doprawiam solą i pieprzem wg. gustu. Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny, będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiający. Można również wymieszać maślankę z jogurtem naturalnym. 

chłodnik

Dobrze jest gotowy już chłodnik schłodzić  dodatkowo przed podaniem, co najmniej 2 godziny, żeby składniki połączyły się ze sobą pod względem smakowym, przegryzły się , mówiąc prosto.

chłodnik

Smakuje wyśmienicie z gotowanym jajem, pieczywem lub
grzankami, a co najważniejsze doskonale chłodzi w upalne dni, dostarczając
jednocześnie wielu składników organizmowi.

SMACZNEGO!

11:12, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 grudnia 2013

 

…różnej maści legendy krążą pośród polskich zaściankowych
strzech na temat orientalnej kuchni, w tym kraju o dziwnej nazwie czyli w
Polsce, opowiada się często o smażonych psach , szczurach , kotach i różnych
dziwach dziejących się na zapleczach chińskich jadłodajni,  usytuowanych w tym ciemnym i zabobonnym kraju
nad rzeką o całkiem niezłej nazwie, czyli Wisłą…

 

…legendy legendami, a u Chińczyka drzwi się jednak nie
zamykają, a i katolicka niedziela nie przeszkadza polskiemu ludowi skosztować
orientalnych smaków, a schabowy do kąta…

 

…ja posyłam dziś tradycyjny rosół do kąta, choć nie do końca
rezygnuję ze wspólnego mianownika jaki łączy z nim zupę , którą dziś ugotuję,
czyli z kurczaka, nie będę jednak przygotowywał jej na wywarze z kości wyżej
wspomnianego ptaka, wykorzystam natomiast same filety z jego piersi….

 

 

SKŁAD :

 

2 duże filety z piersi kurczęcej

2 opakowania mieszanki chińskich warzyw

 

Lub : zamiast tych  dwu  mieszanek

 

3 papryki w trzech kolorach

10 grzybów MUN  lub 20
pieczarek

2 marchewki

1 seler naciowy

1 cebula

1 pietruszka

pęczek pietruszki

kiełki brokuła lub inne 

5  cebul szalotek

 

 

około 15 ziaren kolendry

2 centymetry imbiru

5 łyżek stołowych curry

oliwa lub olej rzepakowy

sól

pieprz kolorowy najlepiej

 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…na początek warzywa, połowę warzyw przesmażam na oliwie lub
oleju obficie posypując je curry, podczas tej czynności powinny wydobywać się
fantastyczne aromaty…

 

…jeśli gotujemy ambitniej, czyli nie korzystamy z gotowej
mieszanki chińskich warzyw, grzyby MUN przygotować należy według przepisu z
opakowania, czyli moczyć tam chwilkę i tak dalej… pozostałe warzywa w piórka
kroimy 2 –centymetrowe…i przesmażamy razem z grzybami i szalotkami posiekanymi... 

 

…drugą część warzyw i grzybów wrzucam do wody zimnej z dodatkiem
rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i najlepiej świeżego, posiekanego
imbiru…to taki zamiennik – zamiast ziela angielskiego i liścia laurowego, które
niektórzy dodają do każdej polskiej zupy, a przecież wtedy każda zupa smakuje
tak samo prawie, tzn. jak ryba po grecku…ogórkowa czy pomidorowa – jeden grzyb…

 

…po przesmażeniu pierwszej części warzyw dorzucam je do
powoli zaczynającego się gotować  wywaru
z drugiej części warzyw…

 

 ….gotuje, gotuję
wszystko bardzo powoli , jak rosół, a w tym czasie przygotowuje tzw. w Polsce wkładkę
do mojej zupy orientalnej , czyli – kroję filety z piersi kurczaka w paski 2 – centymetrowe,
sól , pieprz, curry i na patelnię rozgrzaną rzucam moje paski kurczęce,
podsmażam je po około 2 minuty z każdej strony, tak, by się dobrze zrumieniły,
po czym wrzucam do gotującego się wywaru…

 

…15 minut i gotowe, choć warto poczekać do całkowitego
schłodzenia zupy, by potem powtórnie ją podgrzać , dla mnie wtedy zupa jest  skończona, do podania gotowa…na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę i kiełki w ilości dużej , bo lubię jak delikatnie chrupią podczas konsumpcji...

 

…jeśli komuś wyda się , że zupa jest za rzadka – w Polsce
prawie każdej kucharce tak się wydaje – nie dodawajcie tej wszechobecnej
zasmażki – dodajcie odrobinkę  mąki
ziemniaczanej wcześniej wymieszanej z zimna wodą, stopniowo do gotującej się zupy…

 

…podać  można z
makaronem , ryżem, pieczywem z odrobiną soku z cytryny dla zaostrzenia smaku,
zamiast wszechobecnego w Polskiej kuchni octu…

 

...czasem przygotowuję wersję wegetariańską tejże zupy, pomijam wtedy rzecz jasna  drób...

...czasem korzystam , jeśli mogę zamarynować mięso przeddzień z marynaty, którą TUTAJ  stosowałem...dodawałem wtedy jeszcze oprócz curry - kozieradkę, goździki,kardamon, paprykę słodką... 

 

…lubię czasem, ale już na talerzu podlać mleczkiem
kokosowym, oczywiście zamiast swojskiej, polskiej, wiejskiej, wspaniałej  śmietany gospodarza…  

 

…gotowe…smacznego…

22:31, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2011

zupa gulaszowa

…w wyniku głębokich rozmyślań nad nazwą zupy mej ulubionej,
podczas jej spożywania w miejscach różnej maści, dochodzę do wniosku, iż
zamawiając miseczkę w gospodzie zawsze mówiono, mówi się i będzie mówiło się  : gulaszową please, pomijając rzeczownik zupa…

 …zwyciężył zwyczaj językowy i słyszymy w większości oraz
czytamy w menu większości gulaszowa, wyłączając rzecz
jasna restauracje włoskie i francuskie…



 …skład zupy tejże jest jednak mniej uniwersalny, różne
receptury dają możliwość swobodnego żonglowania składnikami, choć wydaje się ,
że wyłania się z tej gulaszowej maskarady kawałek twardego kręgosłupa, którego nie można ignorować …

 …jadałem gulaszową na bazie tarkowanych ziemniaków
gotowanych w wodzie z papryką i pieprzem i trzema kawałeczkami mięska plus
bułka, była też wieloskładnikowa, nawet z groszkiem zielonym trafiła się i
kukurydzą…też z fasolką szparagową miałem przyjemność…



 …szkielet składnikowy jednak to zawsze ogromna ilość
suszonej papryki słodkiej, żelazna podstawa, węgierski nakaz…

 …również świeża krojona różnokolorowa papryka, cebula ,oraz
kostki mięsa oczywiście…

 …ja dodam dużo warzyw włoszczyznowych i przypraw ,
ograniczając lekko rolę mięsa w tej zupie, nie rezygnując z niego jednak w wyniku niewolniczego przywiązania do smaku gulaszowej…

 

SKŁAD :

 250 g mięsa z łopatki

3 papryki – 3 kolory

cebula

3 zęby czosnku

marchewka

kawałek selera

pietruszka

2 ziemniaki

pół opakowania słodkiej suszonej papryki

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

szczypta cząbru, rozmarynu, oregano, szałwii -  suszone

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …wszystkie warzywa dokładnie oczyszczam, kroję, ziemniaki w
kostkę, włoszczyznę również, wrzucam wszystko do około litra wody razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dorzucam do ognia, gotuję…

 …paprykę po pokrojeniu, usunięciu gniazd nasiennych
podsmażam na oliwie, pilnując by za bardzo nie przypaliła się i wrzucam do
bulgoczącego wywaru…można tez upiec paprykę 
TUTAJ to r o b i ł e m …i receptura jest…

…mięso tymczasem, kroję jak ziemniaki w kostkę , wykładam na
rozgrzana oliwę i chwilę obsmażam z każdej strony, teraz dorzucam posiekaną
cebulę i czosnek, mieszam całość, gdy cebula zeszkli się, zdejmuję z ognia i
wysyłam zawartość patelni wraz z tłuszczem do gotującego się wywaru warzywnego,
pozwalam wrzeć do miękkości mięsa…dosmaczam papryką, solą, pieprzem i ziołami …gotowe



 …spożyte z pieczywem, lecz niejednokrotnie również ze
śmietaną do smaku jeszcze dodaną…

 …smacznego…



 

 

 

piątek, 16 grudnia 2011

flaki wegetariańskie

 …flaki z bułką spożyć można na pewno w barach przy polskich autostradach…

…największą popularność wśród tirowców notują…

…dodają mocy i pewności siebie dzięki dodanemu kilogramowi pieprzu…

…w dobrze przygotowanych aromat ziół jest słyszalny…

 …o części podstawowej tej zupy złożonej z wnętrzności
zwierzęcych nie wspomnę, bo az tak daleko na cmentarz nie zachodzę…

 … ilekroć podchodziłem do flaków spożycia zawsze płyn znikał
w mych wnętrznościach , paski te nie do pogryzienia natomiast zostawały na dnie
talerza  i  po chwili wysychały…

flaki z boczniaków

 …dlatego biorę i gotuje flaczki, ale w wyniku roszady
przepisowo – kulinarnej mam boczniaki zamiast mięsnych składników tej zupy ,
wywar też warzywny…

 

SKLAD :

 

250 g boczniaków

2 ziemniaki

marchew

pietruszka

por

cebula

seler

liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

3 zęby czosnku

sól

pieprz

garść natki pietruszki

                                                                                 śmietana do podania – wg gustu

 

 PRZYGOTOWANIE :

 … warzywa po umyciu i oczyszczeniu oraz pokrojeniu w kostkę
wrzucam do około 1 litra wody i gotuję do miękkości wraz z zielem
angielskim, liściem laurowym, czosnkiem doskonale posiekanym…

…gdy wywar zaczyna wrzeć dodaję uprzednio oczyszczone i
pokrojone w paski średniej wielkości boczniaki razem z połową natki pietruszki,
pozwalam całości wrzeć około 15 minut…dosmaczam solą i pieprzem i natką
pietruszki…gotowe…

 

…można oczywiście zgodnie z własnym zmysłem modyfikacji z
boczniakami postąpić inaczej, mianowicie podsmażyć je wcześniej wraz z cebulą,
porami i czosnkiem na maśle, by dopiero potem dodać je do wywaru warzywnego,
tym razem wybrałem opcję gotowania wyłącznego, smażenie intensyfikuje smak
składników…



 

…obie wersje spożyte ze śmietaną i pieczywem, plus natka pietruchy…

 

...choć grzyby te  smakują świetnie z rusztu T U T A J  je piekłem...



...ale także w P O T R A W C E   I N D Y J S K I E J...



…smacznego…



16:47, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 grudnia 2011

 zupa brokułowa

 

……jako odmiana kapusty warzywnej …

...brokuł należy do rodziny kapustowatych…

 

…ta kapusta szparagowa, ktorej kwiatostan nazywany jest rożami, prawdopodobnie
pochodzi z Cypru…



 

...mieszanki brokułowe zdobią natomiast bardzo często dna pojemnych lodówek w marketach…dyrektorzy
tychże lodówek zapomnieli jednak wzbogacić swojej oferty sprzedaży mrożonych zup, dodając do każdej kilogram mocnej Vegety, gratis do smaku…choć mimo wszystko, to i tak lepsze niż
gorące kubły z zupkami…

 

śmierć gorącym kubkom…

brokuł foto

 …ja nie zaglądam do świata lodu w poszukiwaniu mrożonych warzyw na zupę, skręcam natomiast
zdecydowanie w stronę warzywnego bazarku …

 

SKŁAD :

2 średnie brokuły

marchew

mała pietruszka

kawałek selera

3 papryki w 3 kolorach

por

ser tofu – małe opakowanie

ząb czosnku

łyżka masła

oliwa z oliwek

łyżka przecieru pomidorowego

pieprz

sól

2 kulki ziela angielskiego

liść laurowy

cząber, majeranek, tymianek – suszone

garść świeżej kolendry

śmietana do podania – opcjonalnie



 

PRZYGOTOWANIE :

 …brokuły myję i pozbawiam twardych końcówek, pozostawiając róże z kawałkami łodyg, kroję w
miarę drobno i gotuję w około litrze wody wraz z doskonale  posiekanymi marchwią, selerem i pietruszką,
gdy zaczyna wrzeć dodaję rozgnieciony czosnek… i tak do miękkości…

…z papryk usuwam
gniazda nasienne, to co zostało kroję w średniej wielkości paski i wkładam do
nagrzanego pieca, trzymam do momentu przypalania się skóry, a nawet pozwalam
jej na to, nie dopuszczając jednak do czernienia miąższu…powinna wyglądać T A K …

papryka pieczona

…trwa to około 15 minut w zależności od temperatury w piecu oraz grubości papryki…

...dobrze jest podpiekać ją od góry…gdy papryka zadowala mnie już wizualnie, pomagam opuścić
jej piekarnik i owijam szczelnie folią do pieczenia, można do worka, zostawiam
na 10 minut , po rzeczonym czasie spieczona skóra ulegnie swoistemu zaparzeniu
i gładko da się obrać …

…zaletą tegosposobu przygotowania papryki jest jednak przede wszystkim niesamowite
podniesienie jej walorów smakowych, a co za tym idzie wzbogacenie warzywnego
bukietu kreowanej tu zupy…



…por kroję w cienkie paski i podsmażam na mieszaninie oliwy z masłem, by ostatecznie
dorzucić go do wywary warzywnego, w ślad za nim posyłam obraną ze skóry
pieczoną,  pokrojoną w paski paprykę, przecier pomidorowy, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i wyżej wspomniane suszone zioła…pozwalam całości wrzeć 5 minut, a potem traktuję blenderem…

…gotowe…



…zjedzone z dodatkiem kosteczek sera tofu, podprażonych na patelni po smażeniu pora…
posypane świeżą, posiekaną kolendrą…

. . . smacznego. . .



śmierć gorącym kubkom…

 

 

 

 

 

 

Tagi: papryka tofu
13:06, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 grudnia 2011

żurek wegetariański

 śmierć
gorącym kubkom…

…nazwa „żur” pochodzi  z dawnego niemieckiego języka  - sūr, dziś sauer – kwaśny

…w Czechach nazywa się kyselo…czeskie słowo kyselý - kwaśny….

 …żurkiem albo barszczem białym jest zwana ta zupa będąca elementem kuchni polskiej, ale
też i czeskiej i słowackiej…

…słowiańska dusza…tradycyjnie z kiełbasą, wędzonym boczkiem i tak dalej…

…istnieje zwyczaj regulujący nazewnictwo odnośnie podziału na żurek i biały barszcz…

…żurek, miałby w myśl tego zostać mianowany potrawą postną, podawaną z jajkiem i
ziemniakami…

…barszcz biały natomiast w kontekście już religijnej rzeczywistości kulinarnej, podawany
był w wielkanocną niedzielę, po opuszczeniu żelaznej kurtyny postu…

…wędrował/uje  na świąteczny stół w towarzystwie białej
kiełbasy i wielu mięsnych składników…

…z wywaru zwierzęcego zmartwychpowstawał…

…zresztą
żurek sam w sobie jest bardziej wyżyłowany…bo powstaje na bazie mąki
żytniej…biały barszcz zaś korzysta u swojego zarania z bazy mąki pszennej…a na
Górnym Śląsku z razowej i nazywa się żur żyniaty…



 

…zajmę się zdecydowanie żurkiem w wersji zupełnie warzywnej…

…i nie będzie na Wielkanoc…

 

 SKŁAD :

 0,33 litra gotowego zakwasu-żuru

 1 litr wywaru warzywnego

 marchewka

pietruszka

seler

cebula

pieczarki 6-7 sztuk

ząbek czosnku

 3 ziemniaki

 łyżka masła

oliwa

 2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

 garść majeranku świeżego

sól

pieprz

 śmietana do podania

natka pietruszki

 

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …obrane ziemniaki kroję w średniej wielkości kostkę…

…marchew, pietruszkę i seler traktuję podobnie, by za chwilę wszystkie pocięte warzywa
wrzucić do wody i ugotować do miękkości…

…z dodatkiem liści laura i zioła angielskiego…

…soli i pieprzu…świeżego majeranku…

 …w czasie wrzenia i bulgocenia pod pokrywką wywaru, siekam pieczarki i cebulę i smażę je
 na patelni przy pomocy mieszaniny oliwy i masła…najpierw pieczarki , potem dokładam cebulę...

…gdy cebula zaczyna delikatnie brązowieć, dodaję wszystko do wywaru…

 …końcowa faza, to dolanie do całości żuru i pogotowanie wszystkiego około 15
minut…dosmaczanie solą, pieprzem …

 …podawane i jedzone z pieczywem i jajkiem…

…postnie…z natką pietruszki...śmietaną...

 …istnieje
również wersja alternatywna rzeczonej zupy, a rzecz dotyczy dokładnie spornej
kwestii kartoflanej zawartości w żurku…

…mianowicie
 ziemniaków tych nie gotujemy razem z warzywami w wywarze…tylko z osobna…stają
się one wtedy swoistą przystawką do zupy…zaletą tych gotowanych w zupie jest
jednak specyficzny kartoflany smak, którym ubogacają żurowy aromat…

 

S M A C Z N E G O…

 

śmierć gorącym kubkom…



- jeśli smak naszego żurku nie zadawala nas dostatecznie można doprawić MAGI W PŁYNIE, suszonym majerankiem...chrzanem lub delikatnie octem

-żurek smakuje również bardzo fanie w połączeniu z purée chrzanowym lub podsmażonymi ziemniaczkami

-jeśli chodzi o zakwas, to można go nabyć w sklepie w butelce, polecałbym jednak wykonać zakwas samemu, bo te kupne zawierają czasem składniki od których włos jeży się na głowie..

A oto przepis na wspomniany zakwas :

3 czubate łyżki mąki żurkowej lub razowej

3-4 przekrojone na pół ząbki czosnku

skórka z chleba razowego - ok. 3 kromek

Wszystko wrzucić do naczynia i zalać ok. 0,5 litra zimnej wody, pozostawić do zakwaszenia na 4-5 dni - zależnie od upodobania. Po tym czasie skórki wyciągnąć, czosnek posiekać i wrzucić do wywaru, resztę zamieszać i wlać do gotującej się zupy, zagotować razem.    



...

 

 

 

 

 

Tagi: zakwas
19:00, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 listopada 2011

zupa z cukinii

...cukinia , jaka była, można ujrzeć
w zakładce

WARZYWA FOTO

…a dawno takiej nie było…

…zupa jest niskokaloryczna, bardzo lekka, można ją dowolnie
kształtować pod względem smaku i aromatu …

forma to…krem lub niekoniecznie…

SKŁAD :

 

 średnia   cukinia

duży ząbek czosnku

cebula

pół  ogórka  

3 łyżki przecieru pomidorowego

500  ml wywaru  warzywnego

1 łyżka masła

 sól, pieprz  

suszone płatki papryki lub mielona ona słodka

śmietana do podania

suszone zioła  i  świeży
szczypior do posypania wg gustu

PRZYGOTOWANIE :

 

…gotuję wywar…

…cukinię odzieram ze skórki, kroję drobno lub trę na tarce o
grubych oczkach…

…cebulę siekam, wrzucam na patelnię, szklę powoli…

…dokładam cukinię po tarce…

…i czosnek drobno pokrojony…

smażę całość chwilę, by po chwili jeszcze chwilkę poddusić
wszystko razem, żeby przeszło nawzajem…dodając jednocześnie suszone płatki
papryki lub mieloną…

…góra 15 minut…

…teraz zawartość patelni idzie do garnka z wywarem, dołączam też
starty ogórek i przecier…

mogą być jak najbardziej sparzone pomidory lub z puszki
wypuszczone…

…miksuję lub nie blenderem wg nastroju i samopoczucia…

…jeśli za rzadka poprawiam wodą…

…jeśli za gęsta poprawiam przecierem…

…śmietana plus zioła sypkie…

…pieczywo…

…sól i pieprz…

 

smacznego…

 





19:07, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 listopada 2011

…ta pomarańczowa
kula
zawsze kojarzyła mi się ze słodkim smakiem, który budził lęk w żołądku
związany z  doświadczeniem konieczności
spożywania owocowych zup, słodkich ponad miarę i mdłych na podniebieniu…w
stołówce…

…w dzieciństwa
czasie…dlatego wtedy nigdy jej nie próbowałem…

…a i też dlatego,
że w owym czasie rzadko serwowały ją takie restauracje…

…chyba , że
akurat było halloween…

..ale wtedy nie
było…tego zwyczaju…

…były roraty…

…dziś też są…

 

…ale…dziś...

 

…dziś dynię przekształcę w zupę o wielu smakach i
złożonym aromacie…

…dojdzie woń
pestek słonecznika, miąższu winogron fermentowanego w occie balsamicznym…
czosnku i  grzybów… oraz
suszonego majeranku…

SKŁAD : 

1 kg dyni

    500g 
pieczarek

marchewka

 mała pietruszka

kawałeczek pora

pół korzenia selera

3 liście laurowe

3 kulki ziela
angielskiego

sól, pieprz kolorowy

 olej z pestek słonecznika

łyżka masła

    łyżeczka sosu sojowego 

          2 łyżki octu
balsamicznego

      łyżka majeranku suszonego

3       
ząbki czosnku

garść natki
pietruszki

śmietana – wg  gustu

  

PRZYGOTOWANIE :

 …włoszczyznę obieram, siekam nożem, wrzucam do wody(ok.1l )

wraz z liśćmi laura ,ziołem angielskim, solą i gotuję około 30
min – do średniomiękkości …

 … dynię obieram, 
odrzucam środek - włókna i pestki,

kroję w kostkę…mieszam z olejem słonecznikowym (2 łyżki) i solą…

wykładam na folię do pieczenia… i na ruszcie przez  30 min..

…do miękkości piekę…w 200 stopniach…

 …grzyby kroję drobno, smażę na maśle z dodatkiem soli i
pieprzu…

pod koniec  dodaję
posiekany czosnek, wszystko chwilę jeszcze duszę…

…dopóki odparuje woda a pieczarki ściemnieją…

…do ugotowanych
warzyw wrzucam upieczoną dynię,  leję
ocet balsamiczny, sos sojowy,  sypię
majeranek, sól , pieprz i całość miksuję doskonale..

…by za chwilę dodać do powstałego kremu wcześniej podsmażone
pieczarki w towarzystwie czosnku…

…jeśli za gęsta – dolewam wody, ewentualnie podprawiam wg gustu
pozostałymi przyprawami…podgrzewam…

…przed podaniem sypię natką pietruszki i dosmaczam śmietaną…

…smaczne z pieczywem…

…opcjonalnie można
jeszcze dodać kostkę warzywną, któregoś z wiodących producentów na rynku
bulionowym, otrzyma wtedy zupa zastrzyk glutaminianu sodu i smakować będzie
bardziej „znajomo” – czyli tak , jak sugerują naszym kubkom smakowym światowe
korporacje w filmikach zwanych ogólnie reklamami…

…ostatnio delikatnie
bojkotuję ten od lat wielu narzucony światu pręgierz smaku… i …

…korzystam z wywaru
gotowanego wyłącznie na włoszczyźnie…i obficie przyprawianego…proszkami z
rożnych stron świata…  

 

 

...smacznego... 

 

 

niedziela, 16 października 2011

... zamiast smaku
tłuszczu z kury połączonego z aromatem włoszczyzny, który króluje w niedzielę
na klatkach schodowych muszę zdobyć KUKURYDZĘ, chociaż nie lubię gotowanej , a
wolę surową , spróbuje mimo zupy z niej utworzonej. Inspiracja był przepis Nigelli Lawson...

A u mnie to :



SKŁAD :

0,7 kg ziaren świeżej
kukurydzy

3 cebule dymki wraz
ze szczypiorkiem

ząbek czosnku

1,5 litra wywaru
warzywnego

5 kropel sosu
sojowego

łyżeczka mąki

bazylia,rozmaryn,tymianek,oregano,szałwia-
mielone lub świeże

sól i pieprz ostry

 

Grzanki:

bagietka mała lub
duża

200 g tartego sera

masło do posmarowania

oregano,czosnek,pieprz,bazylia
rozmaryn,szałwia –mielone



PRZYGOTOWANIE:

Świeżą kukurydzę
odzieram z ziaren – trochę monotonna czynność – żeby połączyć je z pokrojoną
dymką ze szczypiorem i zgniecionym oraz doskonale posiekanym czosnkiem. Mając
już gorący wywar wrzucam do niego mieszankę kukurydzy, dymki, szczypioru i
czosnku, gotuje 5 minut i po, miksuję wszystko blenderem na gładką masę
jednocześnie dodając wszystkie przyprawy oraz sos sojowy, i jeszcze 10 minut na
małym ogniu. Jeśli ktoś lubi gęstą zupę to można zagęścić łyżeczką maki, ja nie
daję. Doprawiam za to pieprzem Cayenne i solą.

GRZANKI: Bagietkę tnę , smaruję masłem,
                 sypię przyprawami i serem i na 5 min na ruszt...do brązu... 

Gotowe.smacznego!

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl