WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY

niedziela, 12 czerwca 2016

Falafel - arab. فلافل falāfil, hebr. פלאפל falafel, znany w Egipcie jako طعمية ṭa‘mīya pieczone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy . Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie - moja wersja na sałatce z selera naciowego z dipem czosnkowym. 

falafel 

Skład :

Puszka ciecierzycy konserwowej – można ugotować ją również samemu

Połowa cebuli

1 ostra papryczka chilli

Natka pietruszki

2 małe ogórki małosolne lub konserwowe

Kawałek pora

1 jajo od kur nietorturowanych

Przyprawy : curry, kumin, kardamon, kolendra, kurkuma

 

Dip : jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz

 

Sałatka : seler naciowy, rzodkiewka, ogórek świeży, papryka, natka pietruszki, szczypiorek + sos vinegrete

falafel 

Przygotowanie :

Ciecierzycę odsączamy z wody, wrzucamy do blendera wraz z pokrojoną cebulą, papryczką, pietruszką, ogórkami, porem, jajem oraz przyprawami i miksujemy na gładką masę. Jeżeli konsystencja będzie za rzadka możemy dodać trochę płatków owsianych – nie używam bułki tartej – wymieszać i odstawić na 15 minut , aby masa zgęstniała a płatki wchłonęły nadmiar wilgoci.

Z powstałej masy formujemy dowolnej wielkości i kształtu kotleciki, ja robię coś w rodzaju hamburgerów za pomocą oringu , wkładamy je do pieca rozgrzanego do 200 stopni i grillujemy przez około 15 do 20 minut , tak by się zrumieniły od góry. Ja zazwyczaj wykładam je na blaszce pokrytej folią aluminiową. Dobrze pieką się w piekarniku z funkcją grilla od góry. Oczywiście można je też usmażyć na patelni , najlepiej na oleju kokosowym, ale pieczone zdrowsze.

Do naszej masy możemy dodać zawsze inne składniki np. podsmażone pieczarki z cebulą, startą marchewkę, koperek, muszą to być jednak składniki , które nie puszczą nam wody do masy. Ogórków małosolnych użyłem ze względu na to , że jest na nie sezon , zimą można użyć kiszonych lub konserwowych. 

falafel 

…gotowe…smacznego…

 

Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.

                                                                           [ Paul McCartney ]

 

wtorek, 06 stycznia 2015

terrina

 

...spożywana na ciepło lub na zimno, choć częściej występuje
jako zimna przekąska bankietowa, raczej nie weselna, bardziej sylwestrowa...

 ...rzec można , że to rodzaj wegetariańskiego pasztetu,
wszystko zależy od składników jakich użyjemy do jej przyrządzenia, popularne są terriny rybne, np. z dorsza...wszystko w rękach i fantazji kucharza przy doborze i łączeniu składników...

terrina 

Skład :

 

Pół  kilograma marchwi

Pół  kilograma brokuła

2 jaja od kur nietorturowanych

ser feta

 

DO smaku
sól, pieprz, sos sojowy

 

Opcjonalnie : 2 łyżeczki żelatyny  lub  2 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie :

 Marchewki i brokuły gotuję do miękkości w osolonej wodzie –
rzecz jasna każde warzywo osobno – w dwóch garnkach, do brokuła gotującego się dodaję odrobinę cukru i łyżeczkę mleka, by nie stracił koloru, gotuję go
znacznie krócej niż marchew – około 10 minut – potem hartuję zimną wodą.
Pamiętam również o wrzuceniu warzyw do gotującego się wrzątku a nie gotowaniu ich od zimnej wody, jak dzieje się gdy zależy mi na wywarze warzywnym. W tym przypadku zależy mi, żeby warzywa zachowały swój smak a nie oddały go wodzie.

 

Ugotowanym warzywom pozwalam ostygnąć, po czym blenduję
każde na gładką masę. Dodaję po jednym jajku i po łyżce bułki tartej  -  w
ty momencie są dwie drogi – zamiast bułki można dodać po łyżeczce żelatyny w
proszku , bezpośrednio do każdej masy i dokładnie wymieszać ,można wtedy nie
dodawać jajek, jednak są przeciwnicy tego magicznego proszku, który spowoduje,
że terrina będzie sztywniejsza, lepiej się zetnie. Wegetarianie nie dodadzą
żelatyny, mając na uwadze jej pochodzenie, a sypną bułki tartej.

 

Wkładanie masy do formy: na dno masa brokułowa,
następnie na środku układam pokrojoną w słupki fetę i wszystko przykrywam masą marchewkową  - uzyskamy wtedy ładny
przekrój terriny.

 

Terrinę można upiec lub ugotować w kąpieli wodnej. Upiec w
przypadku dodania bułki tartej, ugotować z żelatyną.

W przypadku gotowania wstawiamy foremkę z terriną do garnka
z gotującą się wodą, tak, by zanurzyła się ona przynajmniej w 2/3 swojej
objętości, - dodam jeszcze , że przed włożeniem masy do formy wykładamy
ją folią spożywczą i zamykamy od góry po wygładzeniu masy. Po ugotowaniu łatwo będzie ją wyjąć z formy.

Gotuję 30 minut w temperaturze 95 stopni.

 

W przypadku pieczenia nie stosuję folii spożywczej, a
wykładam bezpośrednio do formy, odrobinę natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piekę 30 minut w temperaturze 160 stopni.

...zamiast fety można użyć np. paluszków krabowych...

...do przyrządzania terriny istnieją specjalne foremki,
mniejsze od keksowej, której ja użyłem, ale to już kwestia indywidualnego
wyboru, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności... 

...podobną propozycją do powyższej jest pasztet z cukinii i szpinaku warto spróbować - polecam !

...smacznego...

 

"w człowieku tylko żołądek bywa (i to czasem) w pełni zadowolony"

[John Stuart Mill]

 

środa, 16 lipca 2014

cieciorka

 

zBLOGowani.pl

...przepis ten bierze udział w konkursie pt. Nietypowo z grilla

klikając w powyższy banerek można na niego zagłosować  



 

a teraz do rzeczy

…na pierwszy rzut oka dużo i skomplikowanie, a tak naprawdę
rzecz biorąc prosto i szybko ? no może chwilę dłuższą  to potrwało, lecz czymże  jest chwila ta , w porównaniu do podłego i
nieskończenie długiego  życia  padołu…

 

SKŁAD :

Cieciorka 250 g

1 por

1 cebula

Mięta - świeże liście

Natka pietruszki

2 jajka

Papryka mielona ostra

Kozieradka, sól, pieprz

Oliwa



Sałatka:
rukola, marchewka, pomidor, groszek, cukinia

Korzeń pietruszki – na chipsy

Gruszka , kiełki rzodkiewki

DIP – jogurt grecki,
mięta, sól, pieprz

 

cieciorka namoczona leżała w wodzie 1 godzinę, potem odsączona została na sitku i znowu do wody wrzucona została  i gotowana była  kolejną godzinę, gdy miękka się stała , na sitku ponownie odsączona została i do ostudzenia pozostawiona była...można gotować z kostką warzywną rzecz jasna, dla dodania smaku, lecz niekoniecznie …po odsączeniu cieciorkę należy zblendować na gładką masę…

…następnie do zmiksowanej cieciorki dodałem  podsmażony por z cebulą, 2 jaja, przyprawy,  wymieszałem doskonale wraz z posiekaną miętą i natką pietruszki, dodając jeszcze oliwę o aromacie orzechowym, niekoniecznie musi być o tym smaku, najważniejsze , żeby dodać jakiegokolwiek oleju, wszystko przecież smażone będzie na grillu, potrzebujemy zatem oleistego pośrednika…żeby się nie przypaliło zbytnio…cieciorka sama w sobie ma delikatny posmak orzechowy…

… teraz z całej ,doprawionej masy formujemy płaskie burgery
i smażymy na grillu na rumiano…

cieciorka

….sałatka to rukola, marchewka ,rzodkiewka, pomidor, cukinia,
groszek zielony…sól, pieprz, skropione oliwą…plus kiełki rzodkiewki…

dip to mięta zmiażdżona w moździerzu wraz z solą i
pieprzem, potem dodana do jogurtu greckiego…świetny orzeźwiający aromat…

cieciorka

chipsy pietruszkowe, to nic innego jak cienko skrojony
pietruszki korzeń, najlepiej obieraczką do warzyw, uprażone na grillu z
dodatkiem soli i pieprzu oraz odrobiny oliwy, można też usmażyć te chipsy w głębokim oleju, równie dobrze smakują, a może nawet lepiej, odpowiednio  szybko wyjęte i odsączone na papierowym ręczniku..

grzanki każdy przygotowuje wg. własnego sposobu, ja z
masłem i przyprawami – sól, pieprz, tymianek, czosnek…

…na deser gruszka grillowana…

…SMACZNEGO…

cieciorka

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

[anonim]

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

kalarepki faszerowane

...gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Za dużo kupujemy, nie umiemy planować. Nie wiemy jak przechowywać, żeby się nie marnowało.  Zapominamy, że można mrozić, marynować, suszyć, kisić i wekować...

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA...

…od jakiegoś czasu jednak zauważam coraz częściej lepsze zachowania
społeczeństwa spożywającego w restauracjach gorszych lub lepszych, chodzi mianowicie o zabieranie swoich resztek…po raz pierwszy widziałem tzw. bandy od pizzy bez znaku zdziwienia pakowane przez obsługę pizzerii, i tak wylądowałyby w śmieciach, a tak mogą być spokojne zjedzone jako przekąska, odgrzane lub nie, z barszczem np. własnej roboty …niektóre restauracje mają już nawet specjalne opakowania do tego celu…

 …to samo dotyczyć może każdej domowej kuchni, gdyż
najważniejsza jest właśnie ekonomia w kuchni i w gotowaniu…czyli nie kupowaniu całych koszyków gotowych dań  w
zaprzyjaźnionym markecie …lecz tylko poszczególnych składników…i nie za dużo…zawsze z zaledwie kilku składników stworzyć można cuda…

 

… pół kilograma pieczarek posłuży do przygotowania sosu, ale
też i zupy, a jak zostanie jeszcze kilka w lodówce, to trafi na
zapiekanki…jeden produkt może zagrać wiele kulinarnych ról…podobnie bakłażan, cukinia, ziemniaki, stare pieczywo i tak dalej i dalej…

 Jakie produkty najczęściej wyrzucają Polacy?

1. Pieczywo

2. Ziemniaki

3. Wędliny

4. Warzywa

5. Owoce

6. Jogurty

7. Mięso

8. Dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.)

9. Mleko

10. Ser

11. Ryby

12. Jaja

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:

  • Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
  • Kupujcie mądrze i oszczędnie
  • Nie marnujcie jedzenia
  • Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
  • Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
  • Dokonujcie  najlepszych wyborów na zakupach
  • Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
  • Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło Wam na dłużej

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA... 

…a, takie składniki pozostały razu pewnego w mojej lodówce…

...kalarepka jedna, parę pieczarek, ser pleśniowy i żółty lekko już podeschnięte,pomidorki, czosnek i kromka razowego chleba...

 

 SKŁAD : 

kalarepka

5 pieczarek

2 plasterki sera pleśniowego

2 ząbki czosnku

kawałek sera żółtego

2 pomidorki

kawałek pora

trochę szczypioru

kromka starego chleba razowego

oliwa

łyżka masła

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE :

 …z kalarepki odcinam górną część, tzw. pokrywkę i wydrążam
cierpliwie, niczym górnik, środek tego soczystego warzywa, starając się uzyskać kulki z wydobytego miąższu…po tej wyczerpującej czynności wrzucam wszystkie części kalarepki , łącznie z powstałą po wydrążeniu miseczką, do osolonego wrzątku i gotuję 10 minut…pamiętam też o tym , by pozostawić kawałeczek surowej kalarepki do przygotowanie świeżej sałatki…

 …teraz przygotowanym farszem wypełniam podgotowaną już
miseczkę kalarepową, międzyczasie na patelni podsmażam plasterki sera
pleśniowego oraz pokrojony w kostkę razowy chleb, najlepiej na maśle…na
jasnobrązowy kolor…

 …sałatkę przygotowuję z drobno pokrojonej, pozostawionej
wcześniej kalarepki i odrobiny szczypiorku, skropiwszy wszystko oliwą i
doprawiwszy solą i pieprzem…plus pomidorki…oraz mięta i rozmaryn do dekoracji…a także sos balsamiczny…gotowe…

 

…i tak z pozostałości lodówkowych powstała pełnowartościowa
przystawka, choć dla wegetarianina i nie tylko może stać się ona daniem głównym
przy podwojeniu porcji, lub też nie , dlatego ,że połączenie sera, pieczywa i
mieszanki gotowanych i świeżych warzyw dość dobrze zaspokaja głód, a co najważniejsze jest zdrowe…

 …smacznego…

 

Piętą achillesową wszelkich demokracji jest strach o podłożu ekonomicznym…

                                                          Albert Einstein

smacznego...

 

 

 

niedziela, 25 marca 2012

chińszczyzna …po wizycie i konsumpcji dania głównego w jednym z zakładów
gastronomicznych serwujących potrawy kuchni chińskiej naszły mnie dwie
refleksje, pierwsza  dotyczyła nazwy chińszczyzna,
wszak nie używamy niemczyzna, ale za to włoszczyzna jest, ale w
innym znaczeniu, francuszczyzna, raczej wątpię, bardziej w formie przymiotnika francuski w kuchni występuje, mogłaby być także tajszczyzna, turecczyzna, wietnamszczyzna…

chińszczyzna 

…refleksja numer dwa kazała mi zadać pytanie w połowie
lektury MENU zakładu , w którym gościć miałem zaszczyt, kto napisał taką cegłę…
w połowie dystansu niestety zapomniałem o czym czytałem na starcie, a tu
jeszcze tyle do mety….bardzo ciężko wybrać cokolwiek z takiej księgi…a jak nie można nic wybrać pozostaje kurczak…

 

…także nie wracam do wspomnianej jadłodajni 200 dań , choć
to, czym uraczyło mnie to miejsce dość dobre było , przygotuję jednak coś
podobnego we własnym zakładzie…

 

 SKŁAD :

 2 łodygi selera naciowego

papryka zielona

papryka żółta

papryka czerwona

cebula czerwona

cebula dymka

marchewka

3 zęby czosnku

kawałek imbiru

2 łyżki curry

200 g ziaren kukurydzy świeżej lub konserwowej

grzyby mun  -  opakowanie 200g

ser tofu lub filet z kurczaka – wg gustu i
upodobań i przekonań…

oliwa

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka cukru trzcinowego

sól, pieprz kolorowy, papryka slodka mielona

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …seler, paprykę, marchewkę i cebulę (dymka zostaje na
później) kroję w średniej wielkości paski…

…żeby nie było biorę WOK, z powodów oczywistych i wrzucam
pokrojone warzywa na rozgrzaną oliwę, podsmażam chwilę, zmniejszam ogień do minimum  i przykrywam pokrywą naczynie …

…na osobnej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam ma niej
najpierw curry, sypiąc bezpośrednio na oliwę rozgrzaną, trzeba uważać , żeby nie spalić,  po chwili wrzucam doskonale
posiekany czosnek, dymkę i imbir, tutaj uwalniają się wspaniałe aromaty kuchni
orientalnej, gdy wszystko osiągnie lekko brązowawy kolor , przerzucam do
duszących się w woku warzyw i przykrywam na ok. 30 minut , do czasu ,aż warzywa będą miękkie…

 …grzyby mun przygotowuje zgodnie z instrukcja na opakowaniu,
a jeśli nie ma takowej, moczę je 20 minut we wrzątku, potem kroję, jeśli są
duże , na paski …i dorzucam do woka…dodaję jeszcze do całości kukurydzę z puszki, lepiej byłoby świeżą…

 …całość dosmaczam sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką i cukrem trzcinowym…

 

…gdy wszystko jest już w miarę miękkie, ale nie rozpadające
się , bo taka chińszczyzna być nie może, wyczuwalne musza być warzywa i nie mogą zamienić się w papkę, według upodobań dodaję, albo ser tofu, lub kurczaka…

 

…tofu kroje w kostke i podsmażam na oliwie, po czym dodaję
do potrawki już na talerzu…

 …filet z kurczaka kroję w paski, podsmażam na oliwie soląc i pieprząc,  dorzucam do potrawki na
chwilę  przed podaniem lub bezpośredniona talerz  obok potrawki…

 ...podane z ryżem...

gotowe

 

…smacznego…

 

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

                                                       [anonim]

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 24 stycznia 2012

rogaliki francuskie

 …rogalik w dziwnym kraju o jeszcze dziwniejszej nazwie: polska
przynosił skojarzenia z dostatkiem, bogactwem, pewnego rodzaju tzw. delicją
spożywaną przez przedstawicieli arystokracji przy śniadaniu do kawy, może to pozostałości schematów myślowych z poprzedniej epoki ustrojowej…

 …dziś zapomnę o tej biednej krainie nad Wisłą i jej
stereotypach, czyniąc z mych rogalików danie obiadowe lub kolacyjne…

rogaliki francuskie 

…francuskie ciasto zastosowałem już przy okazji
przyrządzania Przysmaku francuskiego

…tym razem zwinę te elastyczne płaty w rogaliki i upiekę z
nadzieniem pieczarkowo – szpinakowym…

 SKŁAD :

 3 płaty ciasta francuskiego

cebula czerwona

250 g pieczarek

2 zęby czosnku

3 łyżki masła

szczypta startej gałki muszkatołowej

jajo

2 łyżki śmietany

sól

pieprz

rogaliki francuskie

 

PRZYGOTOWANIE :

 …ciasto francuskie pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze
pokojowej, by stało się elastyczne i gotowe do rozwałkowania, trwa to względnie szybko, około 30 minut…

 …masło wrzucam na patelnię i szklę na nim cebulę, po chwili,
gdy zmięknie dorzucam posiekane pieczarki wraz z czosnkiem, szpinak (miałem mrożony, najlepiej jednak świeży) i świeżo startą gałkę muszkatołową, duszę całość około 5 minut do miękkości i oddania płynu przez pieczarki, staną się ciemne…

 …teraz wyłączam ogień pod patelnią, wlewam śmietanę, solę i
pieprzę, zostawiam na czas przygotowania ciasta…całość powinna nabrać
konsystencji farszu, jeśli za rzadki można poprawić tartą bułką, nigdy jednak tego nie stosuję…uważam natomiast, żeby nie dolać za dużo śmietany…

 …płaty rozwałkowuję na cienko, tym razem miałem w kształcie
prostokąta, okrągłe też mogą być o średnicy około 15 cm, na każdy kawałek
wykładam farsz i zwijam w rogal dowolnego kształtu…wierzch każdego smaruję roztrzepanym jajkiem, co nada im pięknego koloru…

 …pozawijane rogaliki wędrują teraz na blaszkę do pieczenia i
dalej do pieca nagrzanego do 200 stopni, piekę około 20 minut do jasnobrązowo złocistego koloru…gotowe

rogaliki francuskie

 …pojedzone z barszczem, oczywiście własnej produkcji…

 

…śmierć gorącym kubkom…

rogaliki francuskie

 …pewnego pięknego dnia zdarzyło się mi również upieczenie
tych samych rogalików z innym farszem - TWAROGOWYM, równie smacznym jak ten ze szpinakiem …

oto  jego SKŁAD :

 

kostka twarogu – ja mam Twaróg własnej roboty –
tutaj jest…

jajo

łyżka masła

cząber suszony

tymianek suszony

sól

pieprz

 

…pomieszać należy wszystkie składniki doskonale i umieścić w
rogalikach…gotowe

 

…smacznego…

...



…idzie
Grześ przez wieś, worek piasku niesie, aby komendanta zakopać w lesie…

                                                  [anonim]



 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 12 stycznia 2012

placki ziemniaczane

 …drzewiej istniały budki z plackami ziemniaczanymi i w
ogóle więcej się ich smażyło, może dlatego, że to tani obiad był…wiadomo okupacja...

 

…dziś proponują je najczęściej nad Morzem Bałtyckim, na
wczasach, rodzinie idącej pod rękę razem z resztą owiec, nadmorskim bulwarem w stadzie podążającym na plażę, żeby zażyć jooduu…po drodze wdychając smażony smalec z grilla…

 

…ze śmietaną , cukrem , też pudrem widziałem, z tzatzikami…

 

…jadłem też tzw. pizzę na bazie placka ziemniaczanego,
z pieczarkami i serem…

 …świetne też z sosem grzybowym…

 

…jednak cesarzem smaku placka ziemniaczanego  jest dla mnie placek po węgiersku…czyli
podany w towarzystwie gulaszu, ogórka kiszonego, czasem kropli śmietany
jeszcze…surówek...

 …receptura nie może być prostsza, tym razem modyfikacja
lekka, dodaję kawałek selera naciowego do smaku ubogacenia…

 

SKŁAD :

 pół kilo ziemniaków

jajo

5 łyżek mąki

łodyga selera naciowego

cebula czerwona

sól

pieprz

oliwa

śmietana

 

PRZYGOTOWANIE :

 …od zawsze kartofle na placki tarły się na najdrobniejszych
oczkach na przemian z cebulą, ten zabieg daje specyficzny posmak i
bezdyskusyjnie niekwestionowana jest jego pozycja w tej kategorii…

…ja, obrane ziemniaki, tym razem zetrę na średnich oczkach,
cebulę dotrę już jednak na najmniejszych, seler posiekam natomiast jak potrafię najdrobniej nożem i dosypię na surowo do ciasta…

…wbijam do całości jajo, można tez dwa, i mąkę, około pół
szklanki, na oko, mniej więcej, do uzyskania konsystencji dobrego ciasta do
smażenia…solę i pieprzę...mieszam...

…smażą się obustronnie na oliwie do brązu…gotowe…

 …zjedzone ze śmietaną…

 

...jeśli ziemniaczane smakują, to z cukinii placki powinny zachwycić...swoją delikatnością...



smacznego…



...administracja to hamulec postępu…

                                                                                                       [anonim]



 





 

 

 

 

 

 

wtorek, 10 stycznia 2012

curry z kalafiorem i ziemniakami

 …tradycyjnie kalafior nierozerwalnie występuje w
towarzystwie tartej bułki prażonej na maśle i tym specyfikiem najczęściej
polewany jest przed podaniem go jako dodatek do dania głównego…

…odejdę jednak na chwilę od tej tradycyjnej receptury, której zachwalać nie muszę …skoczę natomiast w inny rejon świata i skorzystam z zastosowania kalafiora wg prawideł kuchni indyjskiej...

curry z kalafiorem i ziemniakami

… niepotrzebny będzie pieprz,   przyda się za to duża ilość curry, które staje się tu głównym składnikiem  potrawy, wraz z pozostałymi
przyprawami, do kalafiora dołączą ziemniaki…

kalafior 

SKŁAD :

 PÓŁ kilo ziemniaków

250 g kwiatów kalafiora

imbir korzeń  -  3 cm

łyżka kurkumy

łyżka garam masala

5 łyżek curry

łyżeczka kardamonu

sól

jogurt grecki

oliwa z oliwek

curry z kalafiorem i ziemniakami PRZYGOTOWANIE :

 …imbir siekam bardzo dokładnie na drobno, wrzucam na
rozgrzaną oliwę dosypując prawie jednocześnie przyprawy pozostałe, prażę
wszystko dosłownie chwilkę pośród cudownych aromatów wydobywających się z patelni, aby za  moment…

…ziemniaki pokroić w kostkę i rzucić na prażące się
przyprawy, mieszam dokładnie…daję całości 2 minuty i dorzucam
rozdrobnione kwiatki kalafiora, pamiętając o zależności – im grubsze , tym
dłuższy proces duszenia całej potrawy…

…mieszając, duszę całą potrawę około 40 minut pod
przykryciem, sprawdzam regularnie miękkość kalafiora i ziemniaków, nie
dopuszczam do rozpadnięcia się, aby nie powstała tzw. papka…pod koniec solę według potrzeby…i pozwalam całości delikatnie podsmażyć się na brązowo…

curry z kalafiorem i ziemniakami

…po upływie rzeczonego czasu , osiągnięciu miękkości ziemniaków i kalafiora,  konsumpcja tej prostej w przygotowaniu potrawy z kuchni indyjskiej wydaje się niezbędna. . .gotowe

curry z kalafiorem i ziemniakami 

…przed podaniem, polane greckim jogurtem, jako sosem, plus ogórek konserwowy…

 curry z kalafiorem i ziemniakami

smacznego…



...jeśli smakowało to jeszcze to warte jest uwagi ...



 

 

czwartek, 29 grudnia 2011

zapiekanka …nie zachodzę po nie do budek przy dworcu, nie kupuję mrożonych ani przygotowanych na 
festynie dla miejskiej gawiedzi, na przykład na dni jakiegoś miasta…

…nie biorę też na giełdzie gdzie w menu sąsiadują z gorącymi
psami a ketchup jest płatny o musztardzie nie wspominając…

…tam są gumowe jak polska rzeczywistość i dobre jak
amerykańskie hot dogi z mikrofalówki albo i z pieca , tylko co to za różnica…

…nie zachodzę i nie stoję w kolejce po te skarby gorące, bo
czuję się tym co jem…

…idę do piekarni po bagietkę lub lepiej dwie, będę niósł je
jak krzyż na kolację…

zapiekanka 

 …śmierć mikrofalówkom…

 

SKŁAD :

 bagietka

7 pieczarek

ser żółty tarty

cebula

zioła prowansalskie

masło

sól

pieprz

oliwa

zapiekanka

 PRZYGOTOWANIE :

 …grzyby siekam w kostkę, wrzucam na rozgrzaną oliwę, po
chwili dokładam drobno posiekaną cebulę i trzymam na ogniu do odparowania płynu
i ściemnienia pieczarek…tak jak tutaj podobnie robiłem do farszupo
wyłączeniu ognia, solę i pieprzę…

 …bagietkę rozcinam wzdłuż jak bułkę, do posmarowania
masłem…smaruję nim zatem powierzchnię mej bagietki, posypuję solą , pieprzem i
ziołami…na to wykładam smażone pieczarki z cebulą i całość posypuję świeżo
utarty żółtym serem…piec na minimum 200 stopni, trzymam maksymalnie 10 minut
…uważać żeby nie przesuszyć, ale, żeby były chrupiące…i lekko brązowe…gotowe

 

…rzecz jasna użyć można  cienkich plasterków surowych 
pieczarek oraz pasków cebuli niepodsmażonej…

...tak jak w PRZYSMAKU FRANCUSKIM

 …smacznego…

 

…śmierć mikrofalówkom…

 

"niewiedza da się skorygować książką, głupota potrzebuje młotka…"

                                                                                            [anonim]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

przysmak francuski

 …płaty francuskiego ciasta budzą natychmiastowe skojarzenie
z cukiernią, ciastkami rzecz jasna , światem elegancji i blichtru , do kawy ze
śmietanką z pierzynką , ogólnie w niedzielę po obiedzie lub jak jest pogoda to, przed…

przysmak francuski …jednak istnieje możliwość zastosowania tej zmyślnie
skonstruowanej masy do celów mniej uroczystych, a mianowicie może być to, obiad
lub kolacja smaczna…i nie na słodko…lecz nie mniej elegancko…

przysmak francuski …przygotowanie tego przysmaku może pójść w dwóch kierunkach,
bywa , że przygotowuję go jako tzw. zapiekanki z farszem na wierzchu, lecz
zdarza się również sytuacja, gdy formuję z ciasta coś w rodzaju pieroga,
faszerując go uprzednio przygotowanym farszem…

przysmak francuski …zdobywam ten specjał w wersji mrożonej i pozwalam
płatom  pozbyć się formy lodowej, muszą
stać się elastyczne jak, na przykład ciasto na pierogi lub na pizze…

przysmak francuski …zarówno w jednej jak i drugiej formie smakuje znakomicie…

foto...kulinary...specjal...recepture  

SKŁAD :

 

450 g – opakowanie ciasta francuskiego

mała cukinia

20 pieczarek

cebula

3 zęby czosnku

125 g sera pleśniowego camembert  lub inny

3 łyżki tartego żółtego sera

łyżka śmietany

łyżka musztardy Dijon

słodka mielona papryka

łyżka oliwy

sól

pieprz

zioła prowansalskie

przysmak francuski 

PRZYGOTOWANIE :

 …a zatem rozmrożone i elastyczne płaty ciasta francuskiego –
w opakowaniu było sześć prostokątów – zużyłem 5 – z trzech
powstały zapiekanki plus jeden pieróg…

 3 płaty smaruję cienko śmietaną, musztardą, posypuję
papryką, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami, by za chwilę ułożyć na
nich cieniutkie plastry obranej surowej cukinii, obok nich umieszczam również
cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego i pieczarek…ważne jest, aby ułożyć
wszystko obok siebie, a nie tworzyć warstw, gdyż lepiej się zapieką surowe
warzywa…całość sypię tartym żółtym serem w ilości pożądanej…i do pieca
rozgrzanego na góra 15 minut…dobrze jest piec mocno od góry, wtedy ładnie rosną…

przysmak francuski …pozostałe 2 prostokąty francuskiego ciasta
przekształcę w jeden większy pieróg z farszem pieczarkowym…

przysmak francuski

 …farsz przygotowuję standardowo, przesmażając pieczarki z
cebulą i czosnkiem na oliwie, do momentu, aż grzyby ściemnieją a płyn odparuje,
konsystencja zaś pozwoli mi użyć całości jako farszu…solę i pieprzę…ewentualnie
szczypta papryki i ziół…

 …można ewentualnie dodać odrobinę tartej bułki do
zagęszczenia, ja nie dodaję, wykładam natomiast farsz na jeden z płatów ciasta
pozostawiając około 1 cm na brzegu do sklejenia, przykrywam wszystko
drugim kawałkiem i sklejam w znany powszechnie pieróg…

przysmak francuski …można oczywiście wnętrze pieroga przygotować wcześniej tak
jak na zapiekanki, czyli smarując i sypiąc składnikami, o których wyżej, ja
jednak rezygnuję z tej możliwości wierząc szczerze w aromatyczną moc
pieczarkowo – cebulowo – czosnkowego farszu …gotowe…

foto...kulinary...specjal...recepture 

przysmak francuski …taki to przysmak francuski zjedzony na kolację został…

przysmak francuski 

…smacznego…

 

foto...kulinary...specjal...recepture

 

 

 

 

 

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl