MIĘSO

sobota, 06 sierpnia 2016

hamburger

 O hamburgerach krążą różne legendy , dobre i złe, najczęściej spotkać je można w tradycji kulinarnej typu fast food . Tutaj jednak udowodnimy, że nie musi być to danie odgrzane w kuchence mikrofalowej , oraz kotlet wyjęty z opakowania foliowego, włożony do bułki zawierającej 1000 procent glutenu i polepszaczy smaku i polany sosem majonezowym z plastikowej butelki.

hamburger

 

Skład :

BURGER :

250 g wołowiny mielonej

1 jajo

2 grzybki marynowane

Pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

Sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, kolendra mielona.

Dip – wystarczy użyć serka APETINA o smaku pesto i rukoli, jeśli wolimy rzadszy dodać można odrobinę jogurtu naturalnego , można też dorzucić czosnku albo koperku świeżo posiekanego.

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki – jeśli lubimy ostry to sporo pieprzu cayenne lub chilli.

hamburger

 Wkład warzywno serowy do hamburgera to :

Czerwona cebula

Papryka zielona i żółta

Pomidor

Rucola

Sałata masłowa lub lodowa

Ogórek małosolny lub kiszony

Kostki serka APETINA wyjęte z ziołowej zalewy

hamburger

Przygotowanie :

Mięso najlepiej kupić i zmielić samemu lub na stoisku mięsnym. Mieszamy je z drobno pokrojonymi grzybkami, cebulą, chilli, czosnkiem,  doprawiamy przyprawami, dodajemy jajo, formujemy płaskie burgery i grillujemy na rumiano. Ja piekłem w piekarniku na blaszce wyłożonej folią aluminiową, około 10 do 15 minut zależnie od grubości burgerów w 220 stopniach.

h

Bułki najlepiej upiec samemu wcześniej, Przepis znajduje się

T U T A J , BYŁY PIECZONE PRZEZE MNIE. Można też kupić w zaprzyjaźnionej piekarni, ale nigdy w supermarkecie te zapakowane i przeznaczone do hamburgerów.

Bułki można podgrzać wraz z burgerami w piecu, wypełnić warzywami i serkiem, dodać sosy i gotowe, smaczne , pożywne i zdrowe. Smacznego.

h

 

 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

Tagi: hamburger
14:20, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 lipca 2016

 

kebab

Kebab ,kebap, pita z farszem...

Kebab to ogólnie potrawa kuchni orientalnej. Döner kebap to po turecku ‘obracające się pieczone mięso’, czyli element  kuchni tureckiej.  Baranina , może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe  -skrawane  z pionowego rożna i podawane z surówką i owczym serem. Istnieje jeszcze jego odmiana w placku czyli dürüm döner  - zawinięty döner,  oraz  turecka pizza - Türkische Pizza .Popularne jest jedzenie kebabu razem z ayranem – słonym jogurtem .

Powszechnie występuje jednak  jako danie typu fast food, podawane w  chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami . To chyba jeden ze zdrowszych fast foodów , jeśli takowe istnieją, natomiast przygotowany samodzielnie może być smaczny, zdrowy i pożywny.  

Sama forma kebabu daje także dużą swobodę w dobieraniu składników i sposobie podania . U mnie w jednej wersji na patykach opiekany z chlebem oraz w picie z ciasta pizzowego. Obie wersje z surówkami ,sosami i mięsem drobiowym, choć zdarza mi się przyrządzać  go z wołowiną.

kebab

Surówka – kapusta pekińska, ogórek, pomidor, kukurydza, koperek, natka pietruszki, jogurt naturalny, sól, pieprz.

Sałatka – sałata zielona i lodowa, pomidor , ogórek, sos winegret, por lub cebula czerwona, może być papryka także chilli.

Dip czosnkowy – jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz.

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki – jeśli lubimy ostry to sporo pieprzu cayenne lub chilli.

kebab

Mięso – może być filet z kurczaka lub indyka – uprzednio pocięty na paski i zamarynowany w mieszaninie jogurtu, ja używam greckiego, i przyprawy o nazwie Shoarma  - mieszanka papryki czerwonej, soli, czosnku, kminu rzymskiego, papryki chilli i cynamonu. Dobrze jest zostawić je w tej marynacie na 1 , 2 godziny w lodówce . Po zamarynowaniu opiekam je nadziewając na patyczki do szaszłyków, przeplatając kawałkami chleba około 15 minut do zrumienienia albo wykładam na ruszt i grilluję już bez tłuszczu w temperaturze 180 stopni. Taką mieszankę przypraw można stworzyć we własnym zakresie.

kebab

Pita – ciasto przyrządzam jak na pizzę, piekę sam placek rozpłaszczony uprzednio na blaszce, tak aby na środku urosła tzw. czapeczka, którą po upieczeniu odkrawam, następnie nakładam farsz i przykrywam powtórnie całość.  Przepis na ciasto znajduje się TUTAJ.

kebab

Niejednokrotnie przyrządzam ten kebab dodając jeszcze inne składniki np. ser feta, parmezan, oliwki, paprykę, szczypiorek – wszystko to rzecz gustu i zasobności lodówki. Często także rolę warzywa gra surówka z kapusty, w sezonie młoda, biała lub czerwona z sosem winegret. Świetnie smakuje z ogórkami małosolnymi lub kiszonymi, a do sosów dołączyć może np. musztarda, nie używam natomiast majonezu.

Kebab mój bywa także przyrządzany w wersji wegetariańskiej , gdzie zamiast mięsa, świetnie sprawdzają się różnego rodzaju wegetariańskie Grillowane Burgery z cieciorki lub grillowane tofu albo Falafelle, które przyrządzałem TUTAJ i TUTAJ.

"prawdziwy kebab piecze dwa razy"

[anonim]

 

 

Tagi: kebab
13:28, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lipca 2016

 

jarmuż

Prosty sposób na podanie marynowanego w rozmarynie fileta z piersi kurczaka ze smacznymi, pieczonymi warzywami i jarmużem. Łatwo, szybko, smacznie i zdrowo – może pełnić rolę przystawki lub dania głównego.

 

Skład :

Filet z piersi kurczaka

Jarmuż świeży – pół opakowania

Czosnek – 3 ząbki

Rozmaryn – suszony lub świeży

Sól, pieprz

Papryka ostra

Oliwa z oliwek

  Pietruszki

 1 Marchewka

   Rzodkiewki

jarmuż

 

 Przygotowanie :

Z fileta wycinamy tzw. medaliony, nadając im owalny kształt i marynujemy najlepiej godzinę przed przyrządzeniem w oliwie , rozmarynie , papryce i pieprzu. Pietruszkę obieramy i obcinamy nać nie do końca, podobnie rzodkiewkę , po czym smarujemy je oliwą.

Zamarynowane medaliony wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na gorącą blaszkę lub ruszt, pietruszki rzodkiewki układamy obok i pieczemy około 20 minut, w zależności od wielkości medalionów i warzyw, ja wybrałem najmniejsze.

Z marchewki wycinamy obieraczką tzw. tagiatelle i wrzucamy do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru na 2 minuty.

Jarmuż myjemy , odcinamy twarde części, kroimy drobno i podsmażamy bardzo krótko z posiekanym czosnkiem na oliwie , doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu, na to kurczak i warzywa , gotowe, smacznego.

jarmuż 

„Przyprawą potrawy jest głód”.

Cyceron (II/I w. p.n.e.)

Tagi: jarmuż
11:46, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 kwietnia 2015

Tym razem pokusiłem się o przygotowanie piersi kaczki metodą
sous - vide w wersji domowej. W profesjonalnie wyposażonych kuchniach używa się do tego próżniowych pakowaczek i specjalnych cyrkulatorów do gotowania produktów w niskiej temperaturze i w długim czasie. W domowej kuchni ,pozbawionej wyżej wymienionych , drogich urządzeń również można przygotować dania tą metodą, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności . 

 Zainspirował mnie przepis na pierś kaczki przygotowaną w
Akademii Molekularnej Jeana Bosa, który trochę zmodyfikowałem i dodałem swoje ulubione dodatki. Wyszło przepysznie, bo tak delikatne kaczę mięso o chrupiącej skórce miałem okazję spożywać po raz pierwszy.

KACZKA SOUS-VIDE

SKŁAD :

Pierś kaczki ze skórą

Świeży rozmaryn

Pieprz

Czosnek niedźwiedzi

mus szpinakowy

płatki migdałowe

3 śliwki czerwone

cukier

sól

masło

czerwone wino około100 ml

żurawina

oliwa z oliwek

woreczek do mrożenia/pakowania z klipsem

 

KACZKA SOUS-VIDE

 

PRZYGOTOWANIE :

Zaczynam od zapakowania kaczki do woreczka, nacieram ją
wcześniej pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i rozmarynem. Przed zaciśnięciem klipsa staram się pobyć całego powietrza z woreczka po czym zamykam szczelnie. Taki pakunek wkładam do wody doprowadzonej do temperatury 60 stopni i pozostawiam ja tam na 35 minut. Ważne by kontrolować temperaturę na stałym poziomie, używałem
do tego termometru , tzw. sondy do mierzenia temperatury mięsa w środku igotowałem na płycie grzewczej, regulując ciepło także pokrywką garnka.

 KACZKA SOUS-VIDE

Żurawinę duszę z cukrem na oliwie około 5 minut, najlepiej
jak żurawina jest świeża , puszcza wtedy dużo soku. Do suszonej dobrze jest
dolać trochę wody. Do całości dodaję dużą łyżkę masła i duszę kolejne 3 minuty. Po tym czasie dolewam wino i odparowuję wszystko do konsystencji sosu, czyli redukuję.  Doprawiam solą , pieprzem, rozmarynem.

 

Ugotowaną pierś kaczki wyjmuję z woreczka, oczyszczam z
ziół, nacinam skórkę ostrym nożem w kratkę, posypuję solą naciętą skórę i smażę od zimnej patelni, tak by skórka zrobiła się złoto – brązowa i chrupiąca a tłuszcz się wytopił, potem chwilę drugą stronę. Po usmażeniu odsączam na ręczniku i pozostawiam na chwilę by odpoczęła.

 KACZKA SOUS-VIDE

W tym czasie śliwki tnę na ćwiartki , usuwam pestki, na
patelni rozgrzewam oliwę, posypuję cukrem i kładę na nią śliwki, które
podsmażam kilka chwil. 

 

Mus szpinakowy – świeży szpinak podsmażam na oliwie z
czosnkiem, płatkami migdałowymi, sole i pieprzę do smaku, miksuję na gładką masę.

 KACZKA SOUS-VIDE

Przed podaniem mięso kroję na kawałki, solę i posypuje świeżo mielonym pieprzem oraz dodaję do całego dania kluski kładzione , o których przyrządzeniu wkrótce. Podsmażam je krótko na pozostałym kaczym tłuszczu, który wytopił się ze skórki.

 Polecam również smaczną polędwiczkę wieprzową , także ze śliwkami ...

mojego przepisu

...smacznego...

 

Piękna żona jest jak kaczka: za dużo na jednego, a za mało na dwóch.

                                                         [ Kornel Makuszyński ]

 

 

 

 

12:45, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 stycznia 2014

 

 

sajgonki

…kiedyś można je było kupić w budkach prowadzonych przez
emigrantów z Wietnamu, którzy przybyli do tego dziwnego kraju w poszukiwaniu zarobku…dziś brak owych budek świadczy o tym, że kraj o dziwnej nazwie Polska okazał się dla nich jedynie
przystankiem w drodze do dobrobytu, bo ostatnio jadłem całkiem smaczne sajgonki w Londynie, gdzie nikt nie opowiada o ich twórcach, jak w Polszcze, mitów i legend, że głównym składnikiem wietnamskiej kuchni są szczury i psy…szkoda, że
prymitywizm polskiej społeczności oraz jej  lęk przed innością powoduje co jakiś czas wypluwanie przez z nią tego co nieznane , a przez to dla niej niebezpieczne…i budzące lęk…

sajgonki

…ale do rzeczy, zazwyczaj zamawiając sajgonki dostawało się do
nich sos do polania przed spożyciem i surówkę z białej kapusty z sosem sojowym
przyprawioną na słodko-kwaśno, ja dodałem tym razem kapustę pekińską do farszu , proporcje, które proponuję natomiast można swobodnie zmieniać w zależności od gustu indywidualnego, aż po wykluczenie np. mięsa, powstaną wtedy sajgonki wegetariańskie…

kulki ryżowo-mięsne 

 

SKŁAD :

Grzyby  MUN – jedno opakowanie

250 g pieczarek

250 g mielonego mięsa wg. gustu – wieprzowina lub wołowina

Ryż paraboliczny – nie w torebkach  - około 250 g

¼ kapusty pekińskiej

1 marchew

1 cm imbiru świeżego

1 cebula czerwona

2 łodygi selera naciowego

Kiełki dowolnego gatunku

Papryka suszona w płatkach

Curry

Sos sojowy

Sos chiński

Ziarna kardamonu – około 15 sztuk

Olej rzepakowy do smażenia

Sól, pieprz kolorowy

Papier ryżowy

 

PRZYGOTOWANIE :

…najsampierw mielone mięso – nie kupuje tej papki w folii
sprzedawanej w supermarketach i nie tylko – mielę sam lub u zaprzyjaźnionego rzeźnika kawałek wieprzowiny lub wołowiny , łopatkę lub szynkę – doprawiam solą
i pieprzem kolorowym świeżo mielonym oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kardamonu, jeśli nie posiadam ziaren sypię mielony kardamon…

 sajgonki

... zaczynam od  podsmażenia curry z imbirem - wcześniej
obranym i posiekanym – na patelni rozgrzanej uprzednio z olejem rzepakowym, po chwili dorzucam pieczarki wcześniej posiekane dość drobno, następnie grzyby MUN  przygotowane wg. przepisu z
opakowania a potem posiekane jak pieczarki, 
po chwili do wspaniałych aromatów wydobywających się z patelni dokładam  drobno posiekaną cebule czerwona, po chwili
marchew starkowaną na drobnych  oczkach,
na tej samej tarce trę łodygi selera naciowego i dodaje na patelnie wszystko oczywiście cały czas mieszając…

…całość podlewam sosem sojowym , gdy wszystko miło pachnie i
skwierczy delikatnie na patelni, rozgrzewam druga patelnię – to chyba nie spodoba się gospodyniom domowym , bo wtedy więcej mycia, ale cóż trudno…wrzucam na patelnie nr 2 wcześniej doprawione mięso mielone, po chwili dodaję
suszona  paprykę  a potem drobniutko posiekaną kapustę
pekińską, podlewam sosem sojowym.. czekam aż wszystko fajnie się połączy…

…teraz mam dwie patelnie na ogniu… obie mieszam…i  łączę w jedno na tej , która jest większa i pomieści  tę mieszaninę w całości, pozwalam tej  całości poprzebywać razem oraz połączyć się
aromatom i odstawiam do ostygnięcia…doprawiam po ostygnięciu sola i pieprzem wg. gustu …

…podczas stygnięcia farszu , ugotuję  ryż, który potem dodam do tego co usmażyłem na patelniach, ryż zawsze płuczę  na
sitku przed gotowaniem, wrzucam do zimnej osolonej  wody, w stosunku 1/3 , gdy ryż wchłonie 2/3 wody powinien być ugotowany, czasem dolewam wody, gdy jeszcze nie jest
półmiękki, bo na takim mi zależy, czasem zamiast wody dolewam białego wytrawnego wina, a czasem dorzucam curry dla koloru…po ugotowaniu ryżu  dokładam go do prawie zimnej już mieszanki warzyw, dodając świeże kiełki,  mieszam całość
dokładnie… i farsz do moich SAJGONEK gotowy…

….papier ryżowy delikatnie smaruję letnią wodą , aby zmiękł i abym mógł swobodnie zawinąć w nim mój farsz, zawijam różnie ale najczęściej jak naleśnik,
czasem w trójkąt, pamiętam jednak zawsze o tym, by farsz nie wyciekł podczas smażenia na patelni, gdyż przygotowane już zawijańce podsmażam delikatnie na złoty kolor na oleju rzepakowym…na patelni…

sajgonki

…jeśli chodzi o kulki ryżowo-mięsne, kleję  je z pozostałego farszu, formuję kulki i podgrzewam ewentualnie w na parze lub w piecu chwilkę , ale tylko chwilkę by się nie rozpadły, mogę oczywiście dodać jajko i trochę mąki ziemniaczanej a potem podsmażyć je na patelni, ale to zbędny trud i niepotrzebne kalorie, wolę je w czystej postaci… polewam sosem chińskim…przed spożyciem...

kulki ryżowe

… gotowe sajgonki polewam również na talerzu sosem chińskim i czasem posypuję jeszcze świeżymi kiełkami oraz świeżo posiekaną kolendrą…

...gotowe ….smacznego…

...warto spróbować też mojej

ORIENTALNEJ POTRAWKI lub ZUPY ORIENTALNEJ...

 

"Ach panie posterunkowy, ach panie posterunkowy,
czemuż masz taką smutną twarz? (...) Na tobie stoi, na tobie polega cały ten
wirujący świat"
 
Stefan Żeromski "Przedwiośnie"

 

 

 

Tagi: sajgonki
17:05, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 marca 2013

...podana  na jabłkowo - cebulowo - śliwkowym podkładzie...

polędwiczka

...plus grzanki rzecz jasna...

polęwdiczka

 

...zjadłbym ze trzy , a tu jedna tyko...

 ...kobieta wygrała... wyniki tegorocznego pucharu Martella...pogratulować tylko...szacun...no i 3 miejsce - ogromny szacunek...

ala ja nie o tym..

SKŁAD :

1 polędwiczka wieprzowa

jabłko

szalotka - 4 sztuki

śliwka suszona - sztuk  10

plajster boczku

kapka miodu

kapka musztardy dijonskiej

ocet balsamiczny - łyżka jedna

szczypta cukru

szczypta soli i pieprzu

garść grzanek ziołowych

gałązka majeranku, sałaty, rukoli  -  do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

...dobrze byłoby polędwiczkę zamarynować przeddzień w tymianku, oliwie i papryce lub czosnku...fajnie byłoby  w dobrym burbonie...a marzeniem byłoby zapakować ją próżniowo i tam pozwolić jej przejść przyprawami...

...nie dodawajcie soli do marynaty jak każda polska kuchara, gdyż zniszczy ona to delikatne mięso, z solą zawsze się zdąży, pozwólmy najpierw zadziałać lepszym aromatom...

...jednak, gdy nie uda się zająć się nią przeddzień, z powodzeniem przyrządzę ją tu i teraz...

...polędwiczkę kroję na kwadraty, wyjdzie ich 4 sztuki z jednej około, może 5...

...potem nadziewam jedną śliwką każdą część, przyprawiam co tam lubię...

...owijam maleństwo boczkiem plastra i smażę na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, żeby zamknąć smaki wszystkie wewnątrz...

...potem zdejmuję z patelni, wstawiam do pieca , na 180 stopni ,na około 13 do 15 minut max..

...teraz podkład ...

...jabłka w kostkę, podobnie śliwki i szalotkę kroję...

...wrzucam do rondla i duszę razem te składniki, dodając odrobinę miodu, musztardy, jeśli ktoś lubi słodsze, to cukru, oraz octu balsamicznego łyżkę.. niedługo, żeby za bardzo nie zmiękły, chyba , że ktoś lubi breję...

...ja lubię pogryźć lekko ten podkład pod polędwiczką, także nie daję mu za bardzo zmięknąć...

...sól, pieprz...i gotowe , tylko udekorować , podać...z grzankami ...

...smacznego...

 

...gdy kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się
znowu na jej twarz...

[Norman Mailer ] (ur. 1923)

 

 

 

19:33, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 19 marca 2012

foto...kulinary...specjal...recepture...

 

...przyrządzając je w niedzielę zawsze pamiętam o odłożeniu trzech kostek do miseczki , a następnie zamarynowaniu ich w oliwie i ziołach na 3 dni, po wyjęciu całości we środę zdecydowanie polepszają sie walory smakowe mięsa, jak również przywołują niedzielno - kulinarne wspomnienia...

…nie korzystam z tzw. pomysłu na żeberka we folii ,
choć nie mam nic przeciwko pieczeniu mięsa w worku z dodatkiem mieszanki
przypraw pod warunkiem, że nie ma tam substancji wrogich mojemu żołądkowi,
czyli konserwantów, chemicznych polepszaczy , barwników, E666 … i tak dalej…

 

…chcę zatem  powrócić
do smaku żeberek,   spożywanych  w dzieciństwie, choć konsystencja ich nie za bardzo mi odpowiadała z uwagi na chrząstki i różnego rodzaju i  błony znajdujące się przy kości…to smak zakotwiczył jednak w podświadomości do dziś…

 

 …prostota receptury według, której  przygotuję te wieprzowe
kości z mięsem znana jest od dawna i nie jest 
niczym odkrywczym, w ten sam sposób przyrządzam gulasz, a obie te
jednogarnkowe  potrawy łączy to, że trzeba  - w porównaniu do ich
nieskomplikowanej formy – wykazać się anielską cierpliwością  w oczekiwaniu na  specjały i aromaty ukryte pod pokrywką bulgocącego rondla….w myśl zasady na małym ogniu, ale długo…

 

SKŁAD :

 pół kilo żeberek wieprzowych

duża cebula

liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

sól

pieprz

oliwa

natka pietruszki do dekoracji

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …dostałem u rzeźnika żeberka  tzw. mięsne, wnioskuję, że o większej zawartości mięsa one są niż standardowe, kroję je na części średnie, na przykład po dwie kości na sztukę,
wrzucam te podzielone porcje na rozgrzana oliwę i obsmażam z każdej strony, by wszystkie aromaty zostały zamknięte i pozostały w mięsie…

…po przesmażeniu przerzucam całość do rondla, zalewam wodą
do zanurzenia, dokładam ziele angielskie i liść oraz pokrojoną w grube paski
cebulę, zagotowuje wszystko, zmniejszam ogień i pod pokrywką duszę nie mniej niż 2 godziny od czasu do czasu mieszając…

…po rzeczonym czasie cebula powinna zniknąć , czyli
rozpuścić się w cieczy, jest to oznaką , że mięso jest już miękkie i
rozpływające się w ustach , sos natomiast redukuję po zdjęciu pokrywki  z rondla , pozwalając mu po części odparować, nie stosuje mąki do zagęszczania, ale można odrobinę…gotowe…



…spożyte z sałatką z pomidorów, śmietany i szczypiorku…plus
pieczywo, najlepiej podstarzałe, razowe…

Żeberka w asyście sosu własnego z sałatką z pomidorów i szczypiorku...

 …smacznego…

 

 

Gdy
kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się znowu na jej twarz.
                                        

                                                                                        [Norman Mailer 1923]

foto...kulinary...specjal...recepture...



 

 


    

 

 

 

 

 

piątek, 06 stycznia 2012

…śmierć mielonemu z folii …

kulki mięsne …o jakości mięsa mielonego z folii już wspominałem przy
okazji tureckiego specjału o militarnej nazwie 
Przysmak Janczarów

 …czyli jak już mam zajść na cmentarz, to biorę kawałek z
łopatki najlepiej i sam mielę lub pani miłej z mięsnego polecam się jak
najlepiej , prosząc przy okazji o pomielenie na oczach mych…

 pulpety

…ta wersja przygotowania mielonego mięsa, bliska jest
tradycyjnym pulpetom, a sięgam też do wspomnień z dzieciństwa i do kuchni kobiet , które mnie otaczały, i widzę gotowaną cebulę w sosie pomidorowym a obok kulka mięsno - ryżowa chyba…i do dziś idę wtedy do łazienki…

 …moje kulki mięsne w pomidorach z miętą, smakiem selera
naciowego i przesmażonej cebulki, przykryte przed podaniem aromatem ziół na szczęście nie przenoszą mnie do wspomnień sprzed lat..

 

SKŁAD :

 250 g mięsa pomielonego naocznie

cebula

łodyga selera naciowego

ząb czosnku

5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skóry

jajo

bułka czerstwa

szklanka mleka

łyżka masła

łyżka mąki

łyżeczka cukru

garść świeżej mięty

sól

pieprz kolorowy

łyżeczka musztardy

bułka tarta  - opcjonalnie

szczypta suszonego cząbru

 

PRZYGOTOWANIE :

 …mięso sypię przyprawami i mieszam z wcześniej namoczoną a
następnie odciśniętą z mleka bułką, jajem…dodaję posiekaną doskonale miętę, cząber  i łyżeczkę musztardy…pozostawiam
na 15 minut dla połączenia aromatów…

 …podczas gdy masa mięsna dochodzi smakowo, bardzo drobno
kroję cebulę, seler i czosnek, by za chwilę podsmażyć delikatnie wszystko to,
na maśle do jasno brązowego koloru…kiedy gotowe połowę warzyw zabieram z
patelni, pozostałą zaś część, zalewam pomidorową  puszką, doprowadzam do wrzenia jednocześnie rozdrabniając
pomidory, jeśli są całe, tak by powstał ostatecznie sos…ważne by pomidory z puszki były bez skóry, którą odkleja się najczęściej nieapetycznie dryfując w sosie…

 …wspaniale jest dysponować lipcowymi pomidorami w procesie
przygotowania tego sosu, wtedy rzecz jasna rezygnuję z dosmaczania cukrem, jednak kiedy dysponuję grudniowymi owocami staram się ich nie dyskryminować , ale być dla nich niczym kulinarny Chrystus, przywracający je do właściwego  smaku, tak jak

tutaj kiedy faszerowałem, te grudniowe pomidory… no i dostało mi się trochę za to, w komentarzach…jak widać mit o wstrzykiwaniu
w pomidory denaturatu dalej funkcjonuje w polskiej świadomości, co nie zmienia faktu, że w grudniu sa one bez smaku, jednak to właśnie tu zaczyna się rola kucharza…

 …powracam teraz do mięsnej masy, dodaję to, co zabrałem z
patelni wcześniej, tj. cebulę, czosnek i seler, z całości lepię kulki raczej
mniejsze niż większe, jeśli konsystencja jest za rzadka poprawiam delikatnie
tartą bułką…

 … utworzone pulpety wkładam powoli do wrzącego sosu i gotuję
wszystko około 15 minut, w tym czasie sos nabierze smaku od kulek i odwrotnie a całość zgodnie zgęstnieje…na koniec dosmaczam ewentualnie cukrem, solą i pieprzem kolorowym a także suszonym cząbrem…gotowe



…pojedzone z pieczywem i ogórkiem konserwowanym w lipcu…

smacznego



  

 

niedziela, 11 grudnia 2011

…ciąg dalszy programu pod tytułem

Zmiany w polskoniedzielnej rzeczywistości obiadowej

schab z sosem kurkowym

 

…schab w polsce jest wiadomo, że lepszy niż słodycze,
ale nie chcę schabu jako kotleta spotykać już z ananasem na grzbiecie …

…upiekę go prymitywnie…

… nie tak wykwintnie jak w Polsce na weselu, nie będę
odkładał ananasa na bok, bo potem z wódka się nie strawi…

…na ruszcie spiekę kawałki schabu uprzednio marynowane w
oliwie z oliwek i przyprawach, zamiast ananasa przyjdzie sos kurkowy...

…na wierzch...



 

 SKŁAD :

 pół kilo schabu bez kości

 oliwa z oliwek

łyżka masła

sól

pieprz

papryka mielona słodka

czosnek mielony

zioła prowansalskie

 

 

SKŁAD SOSU :

 

250 g kurek

cebula

szklanka wywaru warzywnego

szklanka śmietany

sól

pieprz

3 łyżki masła



 

 PRZYGOTOWANIE :

 …schab kroję w plastry o grubości do 2 centymetrów, zalewam
oliwą w misce, w której ułożone zostają one jak tzw. śledzie, by przeszły
nawzajem aromatem przypraw i ziół posypanych na każdy plaster z obu jego stron…całość marynuję 30 minut…

 …po rzeczonym czasie układam zamarynowane plastry na blaszce
wyłożonej folią do pieczenia, wkładam do pieca 
nagrzanego co najmniej do 200 stopni, posypuję wiórkami masła do ładnego
zbrązowienia i około 30 minut opiekam obustronnie…



 

…sos kurkowy powstaje na patelni, na której najsampierw
podsmażam na maśle oczyszczone wcześniej z runa leśnego kurki z drobno
posiekaną cebulą, gdy zaczynają się kurczyć i podsmażać dolewam bulion,
pozwalam zagotować się, wyłączam ogień i po chwili powolutku mieszam całość ze śmietaną …niezważone dosmaczam solą i pieprzem…gotowe



 

…pojedzone z gotowanymi ziemniakami, sałatką z pomidora i
ogórka konserwowego oraz sosem posypanym natką pietruszki…

 …smacznego…



13:14, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 listopada 2011

przysmak janczarów

…mielone
znam, czuję dobrze z ziemniakami i buraczkami, lecz ostatnio potrzebuje uciec
od tego wspomnienia…i  sięgam do
drugiego doświadczenia z konsumpcją mięsa w tej konsystencji…do kuchni
tureckiej , jak mniemam i pamiętam ...
...to tzw. przysmak janczarów...

 …u
mnie ma to zdecydowanie bardziej indyjski smak, opiekane na ruszcie…w cebuli…

 

SKŁAD:

 mięso
łopatkowe  - 300 g  - pomielone doskonale

najkorzystniej
dla nas wszystkich -  surowy kawałek
mięsa pomielony naocznie – nie z folii!!!

 bułka
razowa sucha – pokruszona

oby
nie z supermarketu, lepiej z piekarni bez polepszaczy piekarskich

 jajo
- jedno

 z wolnego chowu lub gospodarstwa
ekologicznego

 3
mniejsze cebule

mogą
być czerwone, są delikatniejsze

 łyżka
masła

tylko
nie mix do smarowania

 łyżeczka
oliwy z oliwek

 2
łyżki ostrego sera żółtego

 2 listki świeżej mięty i szałwii

 Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, papryka słodka, curry,
kozieradka, ziarna kolendry, goździki w kawałkach, kardamon mielony

 

 …JANCZARZY…były to doborowe oddziały
piechoty tureckiej, złożone z młodych żołnierzy szkolonych do wojny od
dzieciństwa…co piąty wzięty do niewoli chłopiec był oddawany na wychowanie
muzułmanom, w duchu islamu uczyli się wiernego posłuszeństwa i fanatyzmu
religijnego…  

 …zapiekane na krótkiej szpadzie było ono
przez Janczarów podczas przerwy w wojnie, najpewniej siedzieli kołem przy
ogniskach i piekli mięso niczym dzisiejsze kiełbasy na kiju…

…ciężko wyobrazić sobie jednak ,aby
posiadali mielone…

…choć na polu walki na pewno go nie
brakowało…

…a zwłaszcza siekanego…

 

…janczarzy posiadali za to, na wyposażeniu
krótkie szpady,

ja niestety nie mam takich zabawek, dlatego
zaopatrzyć się muszę w drewniane długie wykałaczki, dziś czasem… …również zwane
szpadkami…

…ogniska nie będę rozpalał, bo daleko mi do
pola walki,

piekł będę na ruszcie…

 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…mięso mieszam z jajem, bułką tartą, oliwą
oraz przyprawami i posiekanymi ziołami…daję mu 15 minut, by uzyskało
konsystencję, która pozwoli mi ulepić z niego kulki…gdy jest za rzadkie,
delikatnie poprawiam bułką…

…jeśli chodzi o ziarna kolendry, goździki i
inne, przygotowuję z nich mieszankę, mieląc w starym babcinym ręcznym
młynku…można również utłuc wałkiem, rozbić młotkiem …i doprawić tąże mieszanką mielone…nie zapominając jednocześnie o wsypaniu posiekanej szałwii i mięty…

 …podczas, gdy przyprawy powoli wżerają się
miedzy mielone części zwierzęcia, 
nadając jego mięsu indyjskiego aromatu i smaku…a ziołowa nuta komponuje się……zajmuję się małymi cebulami, obierając je i
tnąc na swoiste półksiężyce, które otulą kulki mięsne…

…nabijanie na szpadki rozpoczynam od wkłucia
cebuli, a następnie dokłam do niej kulkę i tak na przemian, by skończyć na
cebuli…

…na koniec obtaczam ten swoisty szaszłyk w
tartym, ostrym żółtym serze…

 …wierzch przed pieczeniem okraszam z góry
masłem, aby się ładnie przypiekło…wkładam do rozgrzanego do

200 stopni 
piekarnika z funkcją ruszt, opiekam na brytfannie położone i co jakiś
czas obracane przysmaki janczarów…na dno brytfanny można wlać trochę wody , nie
wyschną wtedy przysmaki…

…czas opiekania, wyniósł około 30 minut

 

…spożyte z ziemniakami, fasolką szparagową podsmażoną na maśle w towarzystwie bułki tartej i sosem na zimno utworzonym z
jogurtu i pozostałości szałwii i mięty oraz pieprzu i soli…

 

 

 

…smacznego…



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl