środa, 27 lutego 2013

…o jejku, ach  jejku 
-  jak mawiają w telewizji, która nadal kłamie…

 …a już miała nas nie oszukiwać po okrągłym stole…

 …lecz każdy polityk
to czarna świnia – jak mawiał klasyk…

 …to nie jest blog
cukierniczy o wypiekach tam, z mąki tam głównie…

 …a czasem drożdży…

 …się, zapomniałem się… na chwilę…

 …ale niekiedy można…

 …wyłączam kłamców z telewizji i powracam do kuchni…

 

 

…krewetki trafiły na polskie, pańskie stoły dość późno…a
może w ogóle nie trafiły…

…w takiej postaci jak powinny…

…dość, że miały swój okres świetności, a było to w latach 90 - tych ubiegłego stulecia…

…gościły nawet w święta lub wigilię na stołach polskich
dorobkiewiczów, kiedy trzeba było urządzić przyjęcie dla znajomych z
korporacji…lub zabłysnąć przed rodziną współmałżonka…

 

 

…gotowano je , duszono, pieczono i smażono… przeróżnie
już…są przystawką, ale też daniem głównym mogą być, dodatkiem również, i tak dalej , jak z ziemniakiem… u nas…

 

…bo krewetki, to składnik używany powszechnie w krajach , w
których można mieć bezpośredni dostęp do świeżych owoców morza,  w Bałtyku nie rodzą się one,  i nie ma raf koralowych, i innych atrakcji
dla klientów biur podróży,  więc musimy
zadowolić się mrożonkami…

 

ten sposób jest prosty i szybki… nieskomplikowany…

 

SKŁAD:

5       krewetek podgotowanych

ząbek czosnku

cebula

oliwa z oliwek

sól

pieprz kolorowy

3 kawałki bagietki

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 …krewetki rozmrażam  wcześniej, sprzedawane są już podgotowane, marzeniem byłoby zjeść  zupełnie niemrożoną , z oceanu wyjętą…

 

…obieram z pancerzyka, wnętrzności
już nie ma , bo ktoś przed mrożenie usunął je za mnie…

…na patelni rozgrzewam oliwę ,
pamiętając o jej niespaleniu, gdyż ma niższą temperaturę tzw., dymienia niż
olej , gdy zatem skwierczącą jest wspomniana oliwa – wrzucam krewetki i za chwilę cebulkę, a potem czosnek, solę pod koniec smażenia i pieprzę…gdy krewetki staną się rumiane…układam na grzance uprzednio przygotowanej… TUTAJ
JEST JAK je sporządzić...

...można spożyć też, ze świężutkim pieczywem...

 

...gotowe...

 

foto...kulinary...specjal...recepture...

 

Wyłączenie telewizora da się porównać jedynie
z uczuciem błogości przy gaszeniu lampki nocnej.

[...ja...]

Tagi: krewetki
20:32, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 lutego 2013

...może być również :

...Mascarpone z ciastem czekoladowym...

...trudno jednoznacznie stwierdzić czasem, przyrządzając desery, który składnik gra główną rolę i decyduje o całości wrażenia smakowego  -  jak w życiu...

...to kolejny deser z użyciem mascarpone, tutaj było TIRAMISU   i  spóźniona receptura na ten kawowy specjał...



...ten ciekawy , doskonale lekki i puszysty deser, to w rzeczywistości ciasto czekoladowe bardzo prostej konstrukcji, jest bardzo podobne do sufletu czekoladowego, niektórzy twierdzą, że tożsamy jest z sufletową recepturą...



...przepis jest "dostany od kogoś" - więc sprawdzony - można  zatem piec jak  niewidoma Chinka w programie Mastercheef...wyjdzie zawsze...



SKŁAD :

pół kostki masła - prawdziwego

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

6 żółtek - z jaj nietorturowanych kur

6 białek z w/w jaj

7 łyżek cukru

 

śmiatanka kremówka 36 %

albo

mascarpone - minimum 250 g



 PRZYGOTOWANIE :

...połowę kostki masła roztapiam z czekoladą, a następnie ostudzam...

... do powstałej masy czekoladowej dodaję żółtka i dobrze mieszam...

...teraz ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier  i mieszam je z masą czekoladową...

...przełożyłem do tortownicy i piekłem w piecu przez 40 minut w temperaturze 180 stopni...



...po upływie wskazanego czasu , nie wyjmuję natychmiast ciasta z pieca, by nie opadło na pysk, jak to się mówi gdzieniegdzie, pozwalam mu cieszyć się ciepłem piekarnika jeszcze około 30 minut..

...potem na ostudzone już ciasto  , wykładam masę serową z mascarpone lub śmietankę do deserów i posypuję ją cukrem pudrem lub kakao , albo wiórkami czekolady ...

 

...jak sporządzić mascarpone, które znalazło się na tym cieście ?

...tutaJ  KLIKNIJMY ... 

oraz 

 

T I R A M I S U   nasze najdroższe , tak długo oczekiwane...



...w tym przypadku wymieszałem 250 g serka mascarpone z jednym żółtkiem i odrobiną soku z pomarańczy oraz 3 łyżeczkami cukru pudru...

...wszystko zależy od stopnia pożądania słodkości w naszym deserze, jeśli ma być słodszy - dodajemy więcej pudru - jak w życiu...

...kakao dodaje fajnej gorzkości...soki owocowe orzeźwiają całość deserową...

...i tak dalej i tak dalej...

...posypane tartą czekoladą lub kakaową substancją...

...najbardziej smakuje schłodzone  3-4 godziny...

 

...GOTOWE...

...smacznego...

 

 

WKRóTCE  :

...krem BRULEe  i  placek truskawkowy...

 

foto...kulinary...specjal...recepture...



 

Piętą achillesową wszelkich demokracji
jest strach o podłożu ekonomicznym.

Albert Einstein

 

 

 

Tagi: mascarpone
20:38, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 października 2012

  …na temat ciasta drożdżowego krążą mity
i legendy różnej maści…

…w czasach Polski socjalistycznej
mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie
blokowe kuchenki nie podołają…tak jak biszkoptom pieczonym…też ich nie upieką…

…dziś wszyscy prawie mają w domach
kuchnie elektroniczne ,lecz lęk przed upieczeniem drożdżowego nadal
pozostał…przed biszkoptami też, a może to brak czasu… pieczmy jednak w tym co mamy…

 SKŁAD :

 kilogram mąki

  szklanka cukru

10 dag drożdży ( kostka)

1,5  szklanki mleka

cukier waniliowy

5 jaj z wolnego chowu

3/4  margaryny

szczypta soli



PRZYGOTOWANIE :

…przyrządzam  rozczyn -  mieszam drożdże, letnie mleko, odrobinę mąki
i cukru…  …odstawiam na czas gdy się ruszy,
przy dobrych drożdżach  następuje

to, po około 15 minutach, podwaja swoją objętość i wychodzi z miseczki,
w której był pozostawiony…

 …mąkę sypię do miski, a gdy rozczyn
wyrośnie  również go dodaję…

…dorzucam jajka, cukier, cukier
waniliowy, sól…mieszam doskonale drewnianą łyżką…

 …teraz czas na  dokładne wyrobienie, a  na
koniec dodanie rozpuszczonej margaryny…i dalsze wyrobienie…

 kiedy ciasto będzie już swobodnie
odchodzić od dłoni , formuję je w kulkę i 
zostawiam do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu….

 …gdy  
podrośnie, wkładam do nasmarowanej tłuszczem blaszki…

...odstawiam jeszcze na chwilkę do podrośnięcia w ciepłe
miejsce, by w międzyczasie przygotować...

 kruszonkę 

 ¼ kostki margaryny

 mąka

 cukier

  i posypać nią wierzch ciasta…

…kruszonkę chcąc przygotować, zagniatam
trzy wspomniane składniki ze sobą, daję sporo cukru, a mąki tyle, żeby się
skleiło, czyli bez przesady…

…wyrobioną  kulkę z kruszonki mrożę, a potem tarkuję nad ciastem…

 …a teraz czas na owoce…

…zależnie od sezonu mogą to być śliwki,
jabłka, winogrona, rabarbar, truskawki…

…wybrane owoce wykładam na wierzch masy
przed pieczeniem i posypuję kruszonką…  

 

…całość wysyłam do pieca na 180 stopni,
na ok. 45-50 minut…

 

gotowe

 

…smacznego…

 

…kilka praktycznych porad :

…podczas pieczenia unikać należy tzw.
przeciągów, czyli nie otwierać pieca i nie zaglądać,  ciasto urośnie wtedy równo…ale trzeba mieć czystą szybę w
piekarniku, a o to, niełatwo w dzisiejszych czasach…

…blaszkę smaruję margaryną…



…owoce kładę od razu po wyrobieniu
ciasta i włożeniu do formy, zapadną się wtedy i upieką w cieście…

…posypuję też czasem pudrem, zwłaszcza
na rabarbar…

…bardzo często używam połowy składników,
mniejsza forma wtedy i krótszy czas pieczenia…

 

…powodzenia…

 

09:34, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lipca 2012

ogórki konserwowe

 
… pokusićby się można jeszcze o ogórki w
smaku chilli dominującym…

…spłyną wtedy całą kaskadą
przypraw i będą lekko palić w podniebienie, idealne do gulaszu, żeberek i do tychże zapiekanek

 

SKŁAD : 

małe ogórki gruntowe  -  2 kg

 ziele angielskie - 3 na słoik

 liść laurowy - 1 duży lub 2 małe na słoik

 marchew - 2 lub 3 plastry na słoik

 gorczyca biała -   łyżeczka ziaren na słoik

 pieprz czarny ziarnisty - 4 na słoik

 papryczki chilli  - 1 lub 2 na słoik  - świeże lub suszone 

 korzeń chrzanu – paski – wg gustu smakowego

 ząbek czosnku  - na słoik – ulubioną ilość

 koper - baldachim

OGORKI KONSERWOWE

PRZYGOTOWANIE :

…stosuję sposób z moczeniem ogórków… moczę je zatem przez ok. 2 godziny w zimnej wodzie , wchłoną wtedy wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku…na dnach słoików wykładam ziele angielskie, marchew, liście laurowe,  ziarna gorczycy…

i następne ogórki a pomiędzy nie resztę przypraw wg gustu…im więcej chilli tym ostrzejsze będą, podobnie rzecz ma się z dodaniem czosnku, chrzanu, gorczycy – dzięki własnym proporcjom wyreżyserować
można własny smak konserwowych…czasem daję o wiele więcej plastrów marchwi , która po przegryzieniu się z zalewą jest równie dobrym dodatkiem obiadowym , ale i nie tylko , co ogórki…

ogórki konserwowe

Zalewa :

* 2,5 litra wody

* 0,5 litra octu 10%

* 5 płaskich łyżek soli

* 180g cukru


…zalewę doprowadzam do wrzenia  i  gorącą zalewam ogórki
przygotowane w słoikach, zakręcam i powinno zassać, jeśli nie, a zazwyczaj tak, wkładam do garnka z gorącą wodą i pasteryzuję 10 minut …potem stawiam na zakrętce do góry dnem i czekam do wystygnięcia….wyszły ostrawe i chrupiące, a zwłaszcza marchew...GOTOWE...

smacznego

 …idzie Grześ przez wieś, worek piasku
niesie, aby komendanta  zakopać w lesie… [anonim]

 

                                                             

 

 

Tagi: chilli
11:16, rafal-szwaylik , DODATKI TRADYCYJNE
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 czerwca 2012

 

…można je
określić mianem przedwiośnia ogórków kiszonych, delikatność smaku
jednak, jakim dysponują, stawia je zdecydowanie wyżej niż kiszone w hierarchii dostarczania wrażeń smakowych ludzkim podniebieniom…

… delikatny
aromat kopru przeplatanego zapachem czosnku i chrzanu sprawia, że ogórki małosolne osiągają niekiedy słodkawy posmak…choć niektórzy twierdzą , że są odmiany ogórków o słodkim smaku…stanowi to ciekawą opozycję w stosunku do
dawnej goryczki małych , wczesnych ogórków gruntowych, ale cóż , świat posuwa się naprzód…

SKŁAD : 

 1 kg świeżych
ogórków gruntowych

1 litr wody

2 kopiaste
łyżki soli kamiennej niejodowanej lub morskiej

pęczek
zielonego koperku lub kilka baldachów kopru

8 dużych
ząbków czosnku

kawałek
korzenia chrzanu

PRZYGOTOWANIE : 

 ...ogórki zalewam
zimną wodą, po 15 minutach dokładnie myję...

...sól rozpuszczam w wodzie, czosnek kroję w grube plastry...

 ...dno słoika pokrywam połową kopru
i kilkoma plastrami czosnku, układam ogórki przekładając koprem i czosnkiem, a potem zalewam solanką, po trzech dniach gotowe… nie trzeba pisać do czego spożyte, każdy w polszcze wie...

 

...POLECAM ROWNIEŻ  konfiturę cukiniową...

 

...smacznego…

Piętą achillesową wszelkich demokracji
jest strach o podłożu ekonomicznym...

                                                                Albert Einstein

 

niedziela, 20 maja 2012

tiramisu

 ...zdobi pańskie stoły...

tiramisu

...z języka włoskiego ocknij się , przebudź, ale też poderwij mnie...

 ...uwielbiane przez restauratorów, ponieważ mogą je sprzedawawać w małych porcyjkach...



...podawany we Włoszech na drugie śniadanie do espresso...

...sekret tkwi we włoskim twarożku mascarpone  i  likierze amaretto...



...popularność zdobyło tiramisu dopiero podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze będący w niewoli alianckiej ,dostawali deser ten od swoich rodzin w paczkach...częstowali zapewne strażników w obozach jenieckich...i tak trafił on najpewniej na inne niż włoskie stoły...



...wkrótce warsztaty w Akademii smaku...gotuj z nami...tamże tiramisu można będzie przyrządzić...

...podług nastepującej receptury :

 

SKŁAD :

8 zółtek

4 łyzki cukru pudru

kilogram serka Mascarpone

paluszki biszkoptowe z cukrem lub biszkopty

kawa

likier Amaretto

bita śmietana lub ubite białka

 

PRZYGOTOWANIE :

... żółtka i cukier puder ucieram na kogek mogel, do powstałej masy dodaję mascarpone i bitą śmietanę lub ubite białka - całość mieszam...

...zaparzoną i ostudzoną ,mocną kawę, łączę z odrobina Amaretto...

...na blaszcce rozkładam papier do pieczenia oraz foremke do zapiekania bez spodu, warstwę masy śmietanowej rozsmarowuję na dnie, na spodzien następną warstwą będą namoczone biszkopty, moczę je krótko, tylko chwilkę namaczam ,  dosłownie moment... i znowu masa śmietanowa...

...wygładzam nożem na spodzie i wkładam do lodówki celem schłodzenia na minimum 3-4 godziny...

...posypane kakaem...sproszkowanym...lub tartą czekoladą...



...gotowe...







Gdy kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się
znowu na jej twarz...

                                                    Norman Mailer (ur. 1923)

 

 

smakują nieżle rownież ciasteczka orzeżwiające...

22:03, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Komentarze (4) »
sobota, 21 kwietnia 2012

ciasteczka orzeźwiające

 … dobre na każdą okazję, do kawy , herbaty…

 …nie pieczone, lecz chłodzone…idealne dla dzieci, również do
przygotowania…

 …na bazie biszkoptu, z kremem śmietankowo – pomarańczowym …

 

…jagody ze słoiczka latem zebrane, trochę czekolady, mięta i winogrona ciemne…

 

…dokładny przepis wkrótce w  

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE...

 … lub  już niedługo
na warsztatach i kursach w AKADEMII SMAKU

akademia smaku 

 

 smacznego…



10:33, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 kwietnia 2012

 ....z lotu ptaka widziany mógł być w ten sposób ten kolejny ...

...świąteczny catering...

...na początek nie zabrakło żurku, oczywiście w wegetariańskiej wersji, w chlebie tym razem ...tutaj , kiedyś robiłem taki żur...

... z dodatkami, czyli puree chrzanowym, tym razem, i jajami gotowanymi...

...sama doskonałość...chrystusowa...

...gołąbek z ryżem i warzywami w sąsiedztwie lodowej sałaty i grilowanego jabłka...

...dodatkowo pomidorki, kiełki rzeżuchy i rzodkiewki oraz sos balsamiczny...

...nie zabrakło niestety mięsnej propozycji, czyli roladek ze schabu, którego plastry przeddzień marynowalem w brandy i ziołach, rozmarynie i szałwi ...całość owinięta została plastrem boczku i nadziana uprzednio suszoną śliwką...

...dodatkowo pojawiła sie wśrod dania głównego, lub je uzupełniła, roladka z wołowiny w sosie własnym...

 ...smacznego...

Miłość bliźniego byłaby o wiele łatwiejsza, gdyby bliźni nie byli
tak blisko...

                                                                  Norman Mailer

wtorek, 17 kwietnia 2012

 Wielkanocne  śniadanie

 …nie ma jak   -     świąteczny catering...

 

 …tym razem jaja
przepiórcze podane na plastrze ogórka w asyście majonezu, gdyż w święta wypada  majonezy podawać  …

 …drugi plaster ogórka 
przyjął cierpliwie towarzystwo sałatki warzywnej, też z majonezem , ale
rownież z porcyjką chrzanu i marynowaną kurką …

 

…nie zabrakło również miejsce dla ciemnych winogron…

 …rzeczone winogrona wraz z pomidorkami,  towarzyszyły głównie przekąsce z plastrów
cukini, nadzianych serem feta, ziołami i kiełkami rzeżuchy …

 …zastawa w oczekiwaniu na gorącą zupę…

 …przekąska w gotowości…

 …przekąska doczekała się towarzystwa schabu pieczonego w
folii z przyprawami, uprzednio, przeddzień marynowanego w oliwie z oliwek,occie balsamicznym, czosnku, tymianku i tak dalej...

 …i wjechał oczekiwany -  żurek wegetariański

 …z lotu ptaka…

 

 …smacznego…

    

Wyłączenie telewizora da się porównać jedynie z uczuciem błogości przy gaszeniu lampki nocnej...

                                                          Norman Mailer

 

.smacznego.

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE... 

                                                                              Norman Mailer Nonnnddfff

 

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

kalarepki faszerowane

...gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Za dużo kupujemy, nie umiemy planować. Nie wiemy jak przechowywać, żeby się nie marnowało.  Zapominamy, że można mrozić, marynować, suszyć, kisić i wekować...

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA...

…od jakiegoś czasu jednak zauważam coraz częściej lepsze zachowania
społeczeństwa spożywającego w restauracjach gorszych lub lepszych, chodzi mianowicie o zabieranie swoich resztek…po raz pierwszy widziałem tzw. bandy od pizzy bez znaku zdziwienia pakowane przez obsługę pizzerii, i tak wylądowałyby w śmieciach, a tak mogą być spokojne zjedzone jako przekąska, odgrzane lub nie, z barszczem np. własnej roboty …niektóre restauracje mają już nawet specjalne opakowania do tego celu…

 …to samo dotyczyć może każdej domowej kuchni, gdyż
najważniejsza jest właśnie ekonomia w kuchni i w gotowaniu…czyli nie kupowaniu całych koszyków gotowych dań  w
zaprzyjaźnionym markecie …lecz tylko poszczególnych składników…i nie za dużo…zawsze z zaledwie kilku składników stworzyć można cuda…

 

… pół kilograma pieczarek posłuży do przygotowania sosu, ale
też i zupy, a jak zostanie jeszcze kilka w lodówce, to trafi na
zapiekanki…jeden produkt może zagrać wiele kulinarnych ról…podobnie bakłażan, cukinia, ziemniaki, stare pieczywo i tak dalej i dalej…

 Jakie produkty najczęściej wyrzucają Polacy?

1. Pieczywo

2. Ziemniaki

3. Wędliny

4. Warzywa

5. Owoce

6. Jogurty

7. Mięso

8. Dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.)

9. Mleko

10. Ser

11. Ryby

12. Jaja

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:

  • Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
  • Kupujcie mądrze i oszczędnie
  • Nie marnujcie jedzenia
  • Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
  • Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
  • Dokonujcie  najlepszych wyborów na zakupach
  • Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
  • Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło Wam na dłużej

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA... 

…a, takie składniki pozostały razu pewnego w mojej lodówce…

...kalarepka jedna, parę pieczarek, ser pleśniowy i żółty lekko już podeschnięte,pomidorki, czosnek i kromka razowego chleba...

 

 SKŁAD : 

kalarepka

5 pieczarek

2 plasterki sera pleśniowego

2 ząbki czosnku

kawałek sera żółtego

2 pomidorki

kawałek pora

trochę szczypioru

kromka starego chleba razowego

oliwa

łyżka masła

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE :

 …z kalarepki odcinam górną część, tzw. pokrywkę i wydrążam
cierpliwie, niczym górnik, środek tego soczystego warzywa, starając się uzyskać kulki z wydobytego miąższu…po tej wyczerpującej czynności wrzucam wszystkie części kalarepki , łącznie z powstałą po wydrążeniu miseczką, do osolonego wrzątku i gotuję 10 minut…pamiętam też o tym , by pozostawić kawałeczek surowej kalarepki do przygotowanie świeżej sałatki…

 …teraz przygotowanym farszem wypełniam podgotowaną już
miseczkę kalarepową, międzyczasie na patelni podsmażam plasterki sera
pleśniowego oraz pokrojony w kostkę razowy chleb, najlepiej na maśle…na
jasnobrązowy kolor…

 …sałatkę przygotowuję z drobno pokrojonej, pozostawionej
wcześniej kalarepki i odrobiny szczypiorku, skropiwszy wszystko oliwą i
doprawiwszy solą i pieprzem…plus pomidorki…oraz mięta i rozmaryn do dekoracji…a także sos balsamiczny…gotowe…

 

…i tak z pozostałości lodówkowych powstała pełnowartościowa
przystawka, choć dla wegetarianina i nie tylko może stać się ona daniem głównym
przy podwojeniu porcji, lub też nie , dlatego ,że połączenie sera, pieczywa i
mieszanki gotowanych i świeżych warzyw dość dobrze zaspokaja głód, a co najważniejsze jest zdrowe…

 …smacznego…

 

Piętą achillesową wszelkich demokracji jest strach o podłożu ekonomicznym…

                                                          Albert Einstein

smacznego...

 

 

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl