niedziela, 05 stycznia 2014

łosoś

…niedawno słyszałem, usłyszałem na żywo, uszami swymi , że
smalec jest zdrowy…

… kiedyś stałem w kolejce po smalec, jadłem frytki potem na
nim smażone, mielone i bóg najświętszy oraz chrystus – król polski wie, co
jeszcze…

…było to w czasach socjalistycznych, w czasach szalejącej
Isaury co tydzień w nowych, kolorowych telewizorach za gotówkę, bo wtedy nie
było kredytów, tylko były pożyczki…albo w ruskich telewizorach używanych, też za gotówkę…

…o smalcu krążą legendy do dziś, że fajnie się smaży na nim
, że tak fajnie się wszystko przyrumienia na nim, dużo osób w Dynastii też się nim smarowało, bo tacy byli opaleni…

…tego łososia nie poznam dziś ze smalcem, bo umarłby po raz
drugi, postaram się sprostać przepisowi Okrasy i spróbuję jak smakuje z sałatką chlebową…dodając jednocześnie kilka własnych poprawek…

łosoś

SKŁAD :

Filet z łososia  - 1
sztuka dowolnej wielkości

1 limonka

200 g pomidorków koktajlowych

150 g kiełków rzodkiewki

150 g sera pleśniowego typu np. Lazur

20 ml sosu sojowego

20 g miodu

2 ziemniaki

10 ziaren nasion kolendry

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

pieprz kolorowy

sól

4 kromki chleba tostowego

łosoś

 

PRZYGOTOWANIE :

MARYNATA to mieszanka sosu sojowego, miodu,
drobniutko posiekanego czosnku, oliwy, soku z limonki, soli, świeżo mielonego pieprzu kolorowego, rozgniecionych ziaren kolendry w moździerzu i posiekanej
natki pietruszki …całość dokładnie wymieszana została a następnie zalała
łososia…trzeba dokładnie obtoczyć filet w tejże marynacie i odstawić do lodówki na 30 minut…

łosoś

 

…w tym czasie przygotowuję SAŁATKĘ CHLEBOWĄ …chleb
tostowy kroję w średniej wielkości kostkę…by ułatwić sobie jego pokrojenie,
czasem lekko mrożę go przed tą czynnością…gdy mam już rzeczoną kostkę wykładam ją na blaszkę, skrapiam oliwą i posypuję ziarnami kolendry uprzednio zmiażdżonymi
w moździerzu…wstawiam do rozgrzanego piekarnika – 180 stopni – na około 15 minut, do zrumienienia…

łosoś

…po upieczeniu odstawiam celem przestygnięcia, a w tym
czasie kroję pomidorki na połówki, ser w kostkę, biorę kiełki rzodkiewki,
siekam pozostałą natkę pietruszki… wszystko razem mieszam w misce, polewam oliwą i doprawiam solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem…łosoś

…ŁOSOSIA wyciągam z marynaty, odsączam jak, każdą rybę przed
smażeniem na papierowym ręczniku, rozgrzewam patelnię grillową i smażę z obu stron , tak by się mocno zrumienił, jeśli mam fileta ze skórą, pozwalam jej się nawet przypalić, potem i tak ja zdejmę, mięso pod nią pozostanie natomiastróżowe i soczyste, po tym krótki ale skutecznym grillowaniu wkładam łososia dopieca rozgrzanego do 180 stopni na około 7- 8 minut…po upieczeniu łososia polewam
pozostałą marynatą i pozwalam odpocząć przez kilka minut…

łosoś

…na talerzu układam porcje chlebowej sałatki, na niej ląduje
łosoś…do tego zestawu ugotowałem jeszcze międzyczasie ziemniaki w mundurkach,
pamiętając o żelaznej zasadzie, czyli wrzuceniu ich do gotującej się wody,
nigdy do zimnej, tak samo gotujemy obrane ziemniaki do obiadu, w ten sposób kartofel nie straci swego smaku i nie odda wartości odżywczych, których i tak nie ma zbyt wiele, wodzie…dokładnie odwrotnie postępuję gdy gotuje ziemniaki w zupie – zawsze od zimnej – bo zależy mi na smaku wywaru…

łosoś

…ziemniaki w mundurkach dodałem do tego przepisu, gdyż lubię
syto się pożywić, niektórym wystarczy zapewne łosoś z sałatką chlebową…

...gotowe…smacznego…

 

„O wartości danej religii decyduje jakość norm moralnych,
które pozwala ona stworzyć.” 

 Michel Houellebecq - Cząstki elementarne

 

  

 

 

Tagi: łosoś
14:24, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 grudnia 2013

 

…różnej maści legendy krążą pośród polskich zaściankowych
strzech na temat orientalnej kuchni, w tym kraju o dziwnej nazwie czyli w
Polsce, opowiada się często o smażonych psach , szczurach , kotach i różnych
dziwach dziejących się na zapleczach chińskich jadłodajni,  usytuowanych w tym ciemnym i zabobonnym kraju
nad rzeką o całkiem niezłej nazwie, czyli Wisłą…

 

…legendy legendami, a u Chińczyka drzwi się jednak nie
zamykają, a i katolicka niedziela nie przeszkadza polskiemu ludowi skosztować
orientalnych smaków, a schabowy do kąta…

 

…ja posyłam dziś tradycyjny rosół do kąta, choć nie do końca
rezygnuję ze wspólnego mianownika jaki łączy z nim zupę , którą dziś ugotuję,
czyli z kurczaka, nie będę jednak przygotowywał jej na wywarze z kości wyżej
wspomnianego ptaka, wykorzystam natomiast same filety z jego piersi….

 

 

SKŁAD :

 

2 duże filety z piersi kurczęcej

2 opakowania mieszanki chińskich warzyw

 

Lub : zamiast tych  dwu  mieszanek

 

3 papryki w trzech kolorach

10 grzybów MUN  lub 20
pieczarek

2 marchewki

1 seler naciowy

1 cebula

1 pietruszka

pęczek pietruszki

kiełki brokuła lub inne 

5  cebul szalotek

 

 

około 15 ziaren kolendry

2 centymetry imbiru

5 łyżek stołowych curry

oliwa lub olej rzepakowy

sól

pieprz kolorowy najlepiej

 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…na początek warzywa, połowę warzyw przesmażam na oliwie lub
oleju obficie posypując je curry, podczas tej czynności powinny wydobywać się
fantastyczne aromaty…

 

…jeśli gotujemy ambitniej, czyli nie korzystamy z gotowej
mieszanki chińskich warzyw, grzyby MUN przygotować należy według przepisu z
opakowania, czyli moczyć tam chwilkę i tak dalej… pozostałe warzywa w piórka
kroimy 2 –centymetrowe…i przesmażamy razem z grzybami i szalotkami posiekanymi... 

 

…drugą część warzyw i grzybów wrzucam do wody zimnej z dodatkiem
rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i najlepiej świeżego, posiekanego
imbiru…to taki zamiennik – zamiast ziela angielskiego i liścia laurowego, które
niektórzy dodają do każdej polskiej zupy, a przecież wtedy każda zupa smakuje
tak samo prawie, tzn. jak ryba po grecku…ogórkowa czy pomidorowa – jeden grzyb…

 

…po przesmażeniu pierwszej części warzyw dorzucam je do
powoli zaczynającego się gotować  wywaru
z drugiej części warzyw…

 

 ….gotuje, gotuję
wszystko bardzo powoli , jak rosół, a w tym czasie przygotowuje tzw. w Polsce wkładkę
do mojej zupy orientalnej , czyli – kroję filety z piersi kurczaka w paski 2 – centymetrowe,
sól , pieprz, curry i na patelnię rozgrzaną rzucam moje paski kurczęce,
podsmażam je po około 2 minuty z każdej strony, tak, by się dobrze zrumieniły,
po czym wrzucam do gotującego się wywaru…

 

…15 minut i gotowe, choć warto poczekać do całkowitego
schłodzenia zupy, by potem powtórnie ją podgrzać , dla mnie wtedy zupa jest  skończona, do podania gotowa…na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę i kiełki w ilości dużej , bo lubię jak delikatnie chrupią podczas konsumpcji...

 

…jeśli komuś wyda się , że zupa jest za rzadka – w Polsce
prawie każdej kucharce tak się wydaje – nie dodawajcie tej wszechobecnej
zasmażki – dodajcie odrobinkę  mąki
ziemniaczanej wcześniej wymieszanej z zimna wodą, stopniowo do gotującej się zupy…

 

…podać  można z
makaronem , ryżem, pieczywem z odrobiną soku z cytryny dla zaostrzenia smaku,
zamiast wszechobecnego w Polskiej kuchni octu…

 

...czasem przygotowuję wersję wegetariańską tejże zupy, pomijam wtedy rzecz jasna  drób...

...czasem korzystam , jeśli mogę zamarynować mięso przeddzień z marynaty, którą TUTAJ  stosowałem...dodawałem wtedy jeszcze oprócz curry - kozieradkę, goździki,kardamon, paprykę słodką... 

 

…lubię czasem, ale już na talerzu podlać mleczkiem
kokosowym, oczywiście zamiast swojskiej, polskiej, wiejskiej, wspaniałej  śmietany gospodarza…  

 

…gotowe…smacznego…

22:31, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 czerwca 2013

sałatka

 

Skład :

 

250 g kiełków dowolnego rodzaju

8 średnich pieczarek

 pół kilograma brokuła

pół pęczka dymki

kilka rzodkiewek

2 łyżki oleju

łyżeczka oregano

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

 

…brokuły gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny
cukru, by nie straciły koloru – 4 do 5 minut…

…pieczarki podsmażam na rumiano…

…studzę następnie oba składniki…

…dymkę siekam w średnią kostkę , zalewam olejem , dodaję
oregano i mieszam wszystko dokładnie…

…wystudzone brokuły dzielę na różyczki ,  mieszam z pieczarkami i pokrojonymi
rzodkiewkami, dymką z olejem i oregano oraz kiełkami, doprawiam do smaku…

 

…gotowe…smaczne i zdrowe…

 ...tutaj też używałem kiełków do sałatki...

"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
                                                                  [Oscar Wilde]

niedziela, 14 kwietnia 2013

cukinia

...lub Cukinia faszerowana grzybami i suszonymi pomidorami - otulona domowym makaronem... 

cukinia

...kiedyś tam, była też zupa cukiniowa...

...oraz placki z cukinii...

...oraz konfitura cukiniowa...

...a także  w Przysmaku francuskim cukinia grała główną rolę...

...a dziś w formie owiniętej makaronem, tuby z farszem...

...smacznego...

"Byli niczym zwierzęta, które biją się, przebywając w tej samej klatce, klatką tą był upływający czas."

                                                                                [Michel Houellebecq : Cząstki elementarne]

Tagi: cukinia
10:18, rafal-szwaylik , MAKARONY
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 kwietnia 2013

jaja faszerowane szpinakiem

...propozycja na śniadanie i nie tylko...

...do spożycia z grzankami, pieczywem świeżym lub z majonezem...



SKŁAD :

 4 jaja od kur z tzw. wolnego chowu

szpinak  -  świeży lub mrożony – wg  gustu ilość

cebula dymka  - 2

pieczarki – 4

pomidory suszone z zalewy  4

2 ząbki czosnku

dowolnej wielkości kawałek sera pleśniowego

sól

pieprz

oliwa

jaja faszerowane szpinakiem

 PRZYGOTOWANIE :

 …jaja gotuję, najlepiej na parze, na twardo…

szpinak, jeżeli mam liście , to płuczę przed użyciem, siekam
drobno wszystko w krateczkę  i
przesmażam na oliwie wraz z czosnkiem i cebulką oraz pieczarkami i pomidorami,
pod koniec smażenia dodaję ser pleśniowy i czekam by się rozpuścił…

jaja faszerowane szpinakiem

…po rozpuszczeniu się sera zdejmuję z ognia i czekam , aby
trochę przestygło, po czym  mieszam masę
z żółtkami wyjętymi z ugotowanych i rozkrojonych na połówki jaj…

jaja faszerowane szpinakiem

…masę mieszam dokładnie i faszeruję jaja , które pozbawiłem
uprzednio żółtek…

...ilość szpinaku  świeżego, w liściach, będzie zawsze dwa razy większa niż ilość szpinaku mrożonego...

jaja faszerowane szpinakiem

 …gotowe…

jaja faszerowane szpinakiem 

…smacznego…

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su [...].

[Arthur Conan Doyle]



 

 

 

15:17, rafal-szwaylik , ŚNIADANIOWO
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 kwietnia 2013

tort wielkanocny

...wielkanocny...

tort wielkanocny...pokryty masą cukrową...

tort wielkanocny...przełożony powidłami śliwkowymi...

tort wielkanocny...zając na trawce...

tort wielkanocny ...

foto...kulinary...specjal...recepture...

...

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE...

...smakował...

...smakowały równie dobrze lub lepiej   także -

CIASTECZKA...



Tagi: tort
11:03, rafal-szwaylik , WYPIEKI MARYSi
Link Komentarze (1) »
niedziela, 31 marca 2013

jaja faszerowane

...jaja faszerowane szpinakiem...

szynka

...szynka pieczona po podlasku...

sery

...trochę nabiału z warzywami...

cukinia

...cukiniowa przekąska...

pasztet

...pasztetowo wielkanocnie...

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE...

...z lotu ptaka...

barszcz biały

...i biały barszcz, rzecz jasna...na białej...

...ale również można zasmakować było jak co roku w

żurku wegetariańskim...

 

...foto...kulinary...specjal...recepture...

FOTO...KULINARY...SPECJAL...RECEPTURE...

foto...kulinary...specjal...recepture...

                                                 [ wielka noc ... czyżby]

anonim

niedziela, 24 marca 2013

makaron

SKŁAD:

 

porcja spaghetti

szpinak – mrożony lub świeży

 2 ząbki czosnku

5 pomidorów suszonych z zalewy

cebula czerwona

kawałek pleśniowego sera np. Lazur

szklanka śmietanki 30%

sól

pieprz

oliwa

ser tarty do posypania

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

 …użyłem tym razem makaronu razowego w kolorze cukru
trzcinowego, który ugotowałem na półtwardo , odrobinę dłużej niż klasyczne
spaghetti trzeba pogotować…

 

…sos to mieszanina szpinaku i czosnku, które przesmażyłem
razem na oliwie, z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czerwonej
cebuli….gdy wszystko lekko zmięknie, zalewam śmietanką, czekam aż się zredukuje
i osiągnie konsystencję sosu, międzyczasie dorzucam ser pleśniowy do smaku, a
po chwili ugotowany makaron…oraz posiekaną nać pietruszki…

 …mieszam wszystko razem na patelni, po zdjęciu z ognia i
pozostawiam na chwilę, by smaki połączyły się ze sobą a makaron wchłonął sos…

 

…inna szkoła każe polać makaron sosem, ja jednak wolę mój
sposób, dlatego nie przelewam makaronu oliwą, jak robi się to często, po
ugotowaniu…

 

…dobrze jest też nie dodać śmietanki , wtedy po wymieszaniu
ze składnikami z patelni uzyskamy coś podobnego do makaronu wymieszanego z
pesto np. bazyliowym, też dobre…

 

…gotowe…

 

…smacznego…

 

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

[anonim]

 

 

09:57, rafal-szwaylik , MAKARONY
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 marca 2013

Ciasto kruche:

250g
     mąki pszennej

90g
     cukru pudru

1
     żółtko

190g
     masła

śmietanka
  30% - 2 łyżki

Do dekoracji:     pisaki cukrowe

   
Wszystkie składniki na ciasteczka wsypać do miski,
ugnieść (najlepiej rękoma), owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1
godzinę.

   
Po wyjęciu ciasta rozwałkować je na grubość 5 mm i
wycinać ciasteczka.

   
Nagrzać piekarnik na 180 stopni i piec przez 10 –
15 minut.

Odstawić
     do wystygnięcia na około 5 minut i dekorować cukrowymi pisakami.



gotowe...smacznego...

foto...kulinary...specjal...recepture...



["- Och, jesteś prefektem, Percy? - zdziwił się jeden z bliźniaków.

- Dlaczego nam nie powiedziałeś? Nie mieliśmy pojęcia.

- Daj spokój, przecież pamiętam, że cos o tym wspominał - powiedział drugi bliźniak. - Raz... -Albo dwa... -Chwilę temu... -Przez cale lato..."]

Joanne Kathleen Rowling 

Harry Potter i Kamień Filozoficzny




09:48, rafal-szwaylik , WYPIEKI MARYSi
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 marca 2013

...podana  na jabłkowo - cebulowo - śliwkowym podkładzie...

polędwiczka

...plus grzanki rzecz jasna...

polęwdiczka

 

...zjadłbym ze trzy , a tu jedna tyko...

 ...kobieta wygrała... wyniki tegorocznego pucharu Martella...pogratulować tylko...szacun...no i 3 miejsce - ogromny szacunek...

ala ja nie o tym..

SKŁAD :

1 polędwiczka wieprzowa

jabłko

szalotka - 4 sztuki

śliwka suszona - sztuk  10

plajster boczku

kapka miodu

kapka musztardy dijonskiej

ocet balsamiczny - łyżka jedna

szczypta cukru

szczypta soli i pieprzu

garść grzanek ziołowych

gałązka majeranku, sałaty, rukoli  -  do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

...dobrze byłoby polędwiczkę zamarynować przeddzień w tymianku, oliwie i papryce lub czosnku...fajnie byłoby  w dobrym burbonie...a marzeniem byłoby zapakować ją próżniowo i tam pozwolić jej przejść przyprawami...

...nie dodawajcie soli do marynaty jak każda polska kuchara, gdyż zniszczy ona to delikatne mięso, z solą zawsze się zdąży, pozwólmy najpierw zadziałać lepszym aromatom...

...jednak, gdy nie uda się zająć się nią przeddzień, z powodzeniem przyrządzę ją tu i teraz...

...polędwiczkę kroję na kwadraty, wyjdzie ich 4 sztuki z jednej około, może 5...

...potem nadziewam jedną śliwką każdą część, przyprawiam co tam lubię...

...owijam maleństwo boczkiem plastra i smażę na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, żeby zamknąć smaki wszystkie wewnątrz...

...potem zdejmuję z patelni, wstawiam do pieca , na 180 stopni ,na około 13 do 15 minut max..

...teraz podkład ...

...jabłka w kostkę, podobnie śliwki i szalotkę kroję...

...wrzucam do rondla i duszę razem te składniki, dodając odrobinę miodu, musztardy, jeśli ktoś lubi słodsze, to cukru, oraz octu balsamicznego łyżkę.. niedługo, żeby za bardzo nie zmiękły, chyba , że ktoś lubi breję...

...ja lubię pogryźć lekko ten podkład pod polędwiczką, także nie daję mu za bardzo zmięknąć...

...sól, pieprz...i gotowe , tylko udekorować , podać...z grzankami ...

...smacznego...

 

...gdy kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się
znowu na jej twarz...

[Norman Mailer ] (ur. 1923)

 

 

 

19:33, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl