środa, 21 stycznia 2015

CARPACCIO Z BURAKA 

 O buraczkach obiadowych już pisałem, tym razem przyszedł
czas na buraki pieczone. Doskonale smakują w towarzystwie prażonych pestek dyni lub słonecznika, sera feta, oliwy z oliwek , sosu winegret lub skondensowanego octu balsamicznego.

CARPACCIO Z BURAKA 

Ten sposób podania bywa czasem określany mianem

buraczanego carpaccio.

 

Pieczony burak to najlepsza propozycja dla tych, którym
zależy na jak najmniejszych stratach wartości odżywczych tego warzywa, a do utraty , których dochodzi np. podczas gotowania buraków.

 

Przyrządzenie tego dodatku do dania głównego lub jeśli ktoś
woli wegetariańskiej przystawki jest bardzo proste, mianowicie :

PIECZONY BURAK

Obranego buraka smarujemy dokładnie miodem, oprószamy sporą
ilością grubo mielonego pieprzu czarnego, owijamy szczelnie folią aluminiową,
wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny do półmiękkości.

   PIECZONY BURAK    
Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

        
Dość długo może być przechowywany w lodówce.

...smacznego...

CARPACCIO Z BURAKA 

Polecam również moje  Buraczki obiadowe...

 

a także  Chłodnik – oczywiście w sezonie...

 

 

Burak: kartofel w ataku apopleksji.

                           [ Julian Tuwim]

Tagi: Carpaccio
15:14, rafal-szwaylik , SAŁATKI
Link Komentarze (3) »
sobota, 17 stycznia 2015

Tak prostego w wykonaniu chleba jeszcze nie piekłem, przepis
znany ogólnie , lecz nigdy nie zaszkodzi przypomnieć. Można użyć gotowej
mieszanki, którą spokojnie znajdziecie na półkach sklepowych ze zdrową
żywnością. Ciekawa propozycja bezglutenowego pieczywa.

chleb  

Skład :

 

 ziarna słonecznika 125 g

 

siemię lniane 125 g

 

 pestki dyni 125 g

 

 ziarna sezamu 125 g

 

4 jaja

50 ml oliwy z oliwek

łyżka miodu

1 ½  łyżeczki soli

chleb 

Przygotowanie :

 Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około
pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Piec w foremce do chleba – uprzednio
delikatnie natłuszczonej – o długości 25 centymetrów, władając do nagrzanego
piekarnika do 160 C, przez 60 minut.

chleb 

Pokroić po ostygnięciu. Doskonale smakuje z serami, ale
również jako samodzielna przekąska.

 

...smacznego...

 

"Które­goś dnia rzucę to wszys­tko i wyjdę ra­no ni­by po chleb"

Ryszard Riedel 

 

 

 

 

 

Tagi: chleb
18:28, rafal-szwaylik , SPECJAL RECEPTURE
Link Komentarze (3) »
wtorek, 06 stycznia 2015

terrina

 

...spożywana na ciepło lub na zimno, choć częściej występuje
jako zimna przekąska bankietowa, raczej nie weselna, bardziej sylwestrowa...

 ...rzec można , że to rodzaj wegetariańskiego pasztetu,
wszystko zależy od składników jakich użyjemy do jej przyrządzenia, popularne są terriny rybne, np. z dorsza...wszystko w rękach i fantazji kucharza przy doborze i łączeniu składników...

terrina 

Skład :

 

Pół  kilograma marchwi

Pół  kilograma brokuła

2 jaja od kur nietorturowanych

ser feta

 

DO smaku
sól, pieprz, sos sojowy

 

Opcjonalnie : 2 łyżeczki żelatyny  lub  2 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie :

 Marchewki i brokuły gotuję do miękkości w osolonej wodzie –
rzecz jasna każde warzywo osobno – w dwóch garnkach, do brokuła gotującego się dodaję odrobinę cukru i łyżeczkę mleka, by nie stracił koloru, gotuję go
znacznie krócej niż marchew – około 10 minut – potem hartuję zimną wodą.
Pamiętam również o wrzuceniu warzyw do gotującego się wrzątku a nie gotowaniu ich od zimnej wody, jak dzieje się gdy zależy mi na wywarze warzywnym. W tym przypadku zależy mi, żeby warzywa zachowały swój smak a nie oddały go wodzie.

 

Ugotowanym warzywom pozwalam ostygnąć, po czym blenduję
każde na gładką masę. Dodaję po jednym jajku i po łyżce bułki tartej  -  w
ty momencie są dwie drogi – zamiast bułki można dodać po łyżeczce żelatyny w
proszku , bezpośrednio do każdej masy i dokładnie wymieszać ,można wtedy nie
dodawać jajek, jednak są przeciwnicy tego magicznego proszku, który spowoduje,
że terrina będzie sztywniejsza, lepiej się zetnie. Wegetarianie nie dodadzą
żelatyny, mając na uwadze jej pochodzenie, a sypną bułki tartej.

 

Wkładanie masy do formy: na dno masa brokułowa,
następnie na środku układam pokrojoną w słupki fetę i wszystko przykrywam masą marchewkową  - uzyskamy wtedy ładny
przekrój terriny.

 

Terrinę można upiec lub ugotować w kąpieli wodnej. Upiec w
przypadku dodania bułki tartej, ugotować z żelatyną.

W przypadku gotowania wstawiamy foremkę z terriną do garnka
z gotującą się wodą, tak, by zanurzyła się ona przynajmniej w 2/3 swojej
objętości, - dodam jeszcze , że przed włożeniem masy do formy wykładamy
ją folią spożywczą i zamykamy od góry po wygładzeniu masy. Po ugotowaniu łatwo będzie ją wyjąć z formy.

Gotuję 30 minut w temperaturze 95 stopni.

 

W przypadku pieczenia nie stosuję folii spożywczej, a
wykładam bezpośrednio do formy, odrobinę natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piekę 30 minut w temperaturze 160 stopni.

...zamiast fety można użyć np. paluszków krabowych...

...do przyrządzania terriny istnieją specjalne foremki,
mniejsze od keksowej, której ja użyłem, ale to już kwestia indywidualnego
wyboru, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności... 

...podobną propozycją do powyższej jest pasztet z cukinii i szpinaku warto spróbować - polecam !

...smacznego...

 

"w człowieku tylko żołądek bywa (i to czasem) w pełni zadowolony"

[John Stuart Mill]

 

piątek, 15 sierpnia 2014

 

…według Kongresu USA
pizza to warzywo, jeżeli tylko znajdą się w niej dwie łyżki sosu pomidorowego
na jeden kawałek…

 pizza

…pizza jak smakuje każdy raczej wie, jednak ta poniżej jest
pewnym urozmaiceniem pośród spodziewanych doznań smakowych jeśli chodzi o pizzowy…smak…

pizza

SKŁAD  NA CIASTO :

2 szklanki mąki

5 łyżek oliwy

Pół łyżeczki soli

¼ standardowej kostki drożdży

Pół łyżeczki cukru

pizza

 

NADZIENIE:

1 średniej wielkości cukinia

Ser tofu

Rukola lub bazylia świeża

Pestki dyni

Oliwki czarne - opcjonalnie

Sól, pieprz kolorowy

 

PESTO : pęczek
natki pietruszki, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sok z
cytryny, sos sojowy do smaku, tarty parmezan – całość zmiksować

pizza

 PRZYGOTOWANIE :

…na początek mieszam drożdże z wodą i cukrem – wszystko powinno
mieć temperaturę pokojową, także dobrze jest wyjąć drożdże, przed przystąpieniem do robienia ciasta pizzowego,  z lodówki
na jakieś pół godziny….

….mąkę mieszam z solą i dolewam, uprzednio przygotowany ,
zaczyn drożdżowy, wyrabiam ciasto doskonale, ważne by wypchnąć z niego jak najwięcej  powietrza, uformować idealnie
gładką kulkę i odstawić do lodówki na jakiś czas, są zwolennicy tzw. odgarowania
ciasta przez całą dobę  w chłodnym miejscu,
 to słuszna teoria , ciasto jest wtedy
idealne do uformowania pizzy, jednak gdy mamy mało czasu  i potrzebujemy tego specjału na teraz , można
już po godzinie rozpocząć dalsze czynności …ciasto rzecz jasna należy przykryć , by nie wyschło podczas tzw. odpoczywania…najlepiej zafoliować…

pizza

… uformowane w kształt pizzy ciasto, smaruję pesto, posypuję
startym lub pokrojonym w kostkę serem, układam cienko pokrojone plastry cukinii i zapiekam w temperaturze 200 stopni C, do zrumienienia, pod koniec pieczenia przypiekam z góry rusztem…

pizza

… po wyjęciu z pieca posypuję rukolą lub posiekaną bazylią,
podprażonymi pestkami dyni lub oliwkami, albo tym i tym, oraz kolorowym pieprzem – świeżo zmielonym…

…i jeszcze bułeczki panini, pokrojone jak kopytka z
pizzowego ciasta i upieczone w jednym piecu w jednym czasie…

Tylko pokroić …smacznego…

 

panini

opakowanie pizzy jest kwadratowe

sama pizza jest okrągła

kawałki pizzy są trójkątne

nic na tym świecie nie ma sensu

                                            [anonim]

Tagi: Pizza
16:26, rafal-szwaylik , PIZZA
Link Komentarze (2) »
środa, 16 lipca 2014

cieciorka

 

zBLOGowani.pl

...przepis ten bierze udział w konkursie pt. Nietypowo z grilla

klikając w powyższy banerek można na niego zagłosować  



 

a teraz do rzeczy

…na pierwszy rzut oka dużo i skomplikowanie, a tak naprawdę
rzecz biorąc prosto i szybko ? no może chwilę dłuższą  to potrwało, lecz czymże  jest chwila ta , w porównaniu do podłego i
nieskończenie długiego  życia  padołu…

 

SKŁAD :

Cieciorka 250 g

1 por

1 cebula

Mięta - świeże liście

Natka pietruszki

2 jajka

Papryka mielona ostra

Kozieradka, sól, pieprz

Oliwa



Sałatka:
rukola, marchewka, pomidor, groszek, cukinia

Korzeń pietruszki – na chipsy

Gruszka , kiełki rzodkiewki

DIP – jogurt grecki,
mięta, sól, pieprz

 

cieciorka namoczona leżała w wodzie 1 godzinę, potem odsączona została na sitku i znowu do wody wrzucona została  i gotowana była  kolejną godzinę, gdy miękka się stała , na sitku ponownie odsączona została i do ostudzenia pozostawiona była...można gotować z kostką warzywną rzecz jasna, dla dodania smaku, lecz niekoniecznie …po odsączeniu cieciorkę należy zblendować na gładką masę…

…następnie do zmiksowanej cieciorki dodałem  podsmażony por z cebulą, 2 jaja, przyprawy,  wymieszałem doskonale wraz z posiekaną miętą i natką pietruszki, dodając jeszcze oliwę o aromacie orzechowym, niekoniecznie musi być o tym smaku, najważniejsze , żeby dodać jakiegokolwiek oleju, wszystko przecież smażone będzie na grillu, potrzebujemy zatem oleistego pośrednika…żeby się nie przypaliło zbytnio…cieciorka sama w sobie ma delikatny posmak orzechowy…

… teraz z całej ,doprawionej masy formujemy płaskie burgery
i smażymy na grillu na rumiano…

cieciorka

….sałatka to rukola, marchewka ,rzodkiewka, pomidor, cukinia,
groszek zielony…sól, pieprz, skropione oliwą…plus kiełki rzodkiewki…

dip to mięta zmiażdżona w moździerzu wraz z solą i
pieprzem, potem dodana do jogurtu greckiego…świetny orzeźwiający aromat…

cieciorka

chipsy pietruszkowe, to nic innego jak cienko skrojony
pietruszki korzeń, najlepiej obieraczką do warzyw, uprażone na grillu z
dodatkiem soli i pieprzu oraz odrobiny oliwy, można też usmażyć te chipsy w głębokim oleju, równie dobrze smakują, a może nawet lepiej, odpowiednio  szybko wyjęte i odsączone na papierowym ręczniku..

grzanki każdy przygotowuje wg. własnego sposobu, ja z
masłem i przyprawami – sól, pieprz, tymianek, czosnek…

…na deser gruszka grillowana…

…SMACZNEGO…

cieciorka

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

[anonim]

 

 

sobota, 12 lipca 2014
środa, 09 lipca 2014

 

Nie ma nic lepszego w upalne dni lata, niż obiad , którego
głównym bohaterem jest chłodnik, zwany tez często litewskim. Występuje również czasem pod postacią chłodnika ogórkowego, czyli bez botwiny, jest równie smaczny.

chłodnik

 

Nie ma jednak porównania z tym botwinkowym, pod względem smaku, koloru i wartości odżywczych. Istnieje także hiszpańska odmiana chłodnika o nazwie gazpacho , przygotowywany na bazie kolorowych papryk, ale o tym kiedy indziej. Dziś o chłodniku botwinkowym, którego przygotowanie jest bardzo proste .

 

chłodnik

SKŁAD :

2 pęczki młodej botwiny

2 średniej wielkości ogórki

Pęczek kopru

1 litr maslańki

2 pęczki rzodkiewki

Sól, pieprz

chłodnik 

 

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę myję dokładnie wraz z liśćmi, podobnie czynię z
rzodkiewką i koprem.  Młode buraczki obieram jak najcieniej.  Umytą botwinę,  razem z liśćmi i buraczkami kroję dość drobno,
zalewam zimną wodą w rondlu, tak , żeby przykryć jedynie całość, stawiam na ogień i gotuje bardzo powoli, mieszając jednocześnie, nie pozwalając wrzeć za bardzo, żeby całość nie straciła koloru i  wartościowych składników, trwa to około 15 minut. Podczas gotowania doprawiam solą i pieprzem, może  to być również kostka rosołowa lub warzywna.  Następnie zestawiam z ognia i studzę.

 

Podczas gdy botwina się gotuje, obieram ogórki i ścieram je
na tarce o średnich oczkach razem z rzodkiewką. Koper siekam drobno i dorzucam do ogórków i rzodkiewki. Dolewam do całości zimną już botwinę wraz z całym płynem i dolewam maślankę. Mieszam całość i doprawiam solą i pieprzem wg. gustu. Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny, będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiający. Można również wymieszać maślankę z jogurtem naturalnym. 

chłodnik

Dobrze jest gotowy już chłodnik schłodzić  dodatkowo przed podaniem, co najmniej 2 godziny, żeby składniki połączyły się ze sobą pod względem smakowym, przegryzły się , mówiąc prosto.

chłodnik

Smakuje wyśmienicie z gotowanym jajem, pieczywem lub
grzankami, a co najważniejsze doskonale chłodzi w upalne dni, dostarczając
jednocześnie wielu składników organizmowi.

SMACZNEGO!

11:12, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 lipca 2014

foto...kulinary...specjal...recepture

sałatka

 

SKŁAD:

1  pieczarka

30 g  mozzarelli –
tartej lub w kawałku

1 średniej  wielkości  marchewka

Garść prażonych pestek dyni

2 liście młodej botwinki

1 główka rzodkiewki

1 cebula szalotka

Ogórek świeży

Natka pietruszki

2 paluszki – grube

Saszetka oleju  KUJAWSKI –pomidory, czosnek , bazylia

Sól, pieprz

 ILOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW PODAŁEM DLA JEDNEJ OSOBY, chyba , że ktoś woli podwójną porcję, wtedy nic prostszego , tylko razy 2,3 może 5 ...  :) 

sałatka 

 PRZYGOTOWANIE :

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, kroimy dowolnie, nie za
drobno , nie za grubo. Marchewkę i botwinkę  można ewentualnie zblanszować, choć w przypadku
młodych warzyw nie stosuję tego zabiegu, wystarczy cieniutko pokroić, np. w tzw. Juliannę  :)
Szalotkę, rzodkiewkę i ogórek zjadamy oczywiście na surowo. J

Pieczarki kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron.

Pestki dyni prażymy na patelni, smakują wtedy doskonale.

sałatka

Mozzarellę  tarkujemy
na rozgrzaną patelnię, pozwalamy kształtowi, który powstał zrumienić się z
jednej i drugiej strony, gdy jest już rumiany i chrupki zdejmujemy z patelni i
studzimy. Można użyć do tego pierścienia stalowego , kładąc go na patelni i w środek sypiąc tarkowany ser , powstaje wtedy koło , które możemy pociąć w dowolne kształty. Zamiast mozzarelli można użyć parmezanu. :)

sałatka

Gdy już mamy wszystkie składniki pokrojone, a te , które
były na patelni ostygły już wystarczająco , tworzymy z nich kompozycję na
talerzu. Można również wszystko dokładnie wymieszać w miseczce – rzecz gustu i czasu jaki mamy do dyspozycji – wszak to kuchnia jest dla nas , a nie
odwrotnie. Czasem uda się podać ser na ciepło i wtedy jest idealnie.

 sałatka

Powstała sałatkę posypujemy prażonymi pestkami dyni i skrapiamy
olejem rzepakowym  KUJAWSKI o smaku suszonych pomidorów, czosnku i bazylii, orazdekorujemy natką pietruszki i liśćmi roszponki , które także świetnie komponują się z pozostałymi składnikami i szkoda, by pozostały na talerzu.

sałatka

Pozostaje jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Polecam zjedzenie sałatki z grubymi paluszkami  , doskonale smakuje również ze świeżympieczywem lub grzankami. 

Smacznego.

sałatka

 

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su [...].

 

[Arthur Conan Doyle]

piątek, 20 czerwca 2014

 

 

SKŁAD :

250 g sera mascarpone

Makaron tagiatelle lub inny

3 pomidory – ewentualnie pomidory z puszki

Cebula

Bazylia świeża lub suszona

Słodki sos chili

Sok z ½ cytryny

Pieprz kolorowy

Sól

Oliwa

Nać pietruszki

PRZYGOTOWANIE :

…na początek wrzucam drobno pokrojoną cebulę na rozgrzaną
patelnię z oliwą , smażę ją na złoty kolor, dorzucam uprzednio sparzone
pomidory i pokrojone w kostkę – lub z puszki – duszę wszystko chwilę  - 3 minuty – po czym dodaję MASCARPONE ,
pozwalam mu się rozpuścić doskonale, międzyczasie doprawiam solą , pieprzem,
posiekaną bazylią, sosem chili i sokiem z cytryny – całość mieszam i zdejmuję z
ognia …

 

…rzecz jasna równolegle do czynności wyżej opisanych
przygotowuję makaron , gotując go w osolonej wodzie, nie przelewam zimną wodą,
aby chlor nie zmył mi jego smaku, po odcedzeniu wykładam natychmiast na talerz
, polewam moim sosem i dekoruję natką pietruszki lub bazylią…

gotowesmacznego

…czasem wrzucam makaron na patelnię , by dokładnie wymieszać
go z sosem , tak by wstążki wchłonęły sos, wtedy posypuję całość wiórkami
mozzarelli…

…bywa , że makaron zostaje ułożony na sosie… wszystko to
rzecz gustu, szkoły lub przyzwyczajenia…

 

 

 

 TUTAJ  gotowałem  Spaghetti ze szpinakiem... TUTAJ

...zapraszam do spróbowania...

 

 

 cechą wszelkich demokracji jest strach o podłożu ekonomicznym

[ anonim ]

niedziela, 19 stycznia 2014

 

 

sajgonki

…kiedyś można je było kupić w budkach prowadzonych przez
emigrantów z Wietnamu, którzy przybyli do tego dziwnego kraju w poszukiwaniu zarobku…dziś brak owych budek świadczy o tym, że kraj o dziwnej nazwie Polska okazał się dla nich jedynie
przystankiem w drodze do dobrobytu, bo ostatnio jadłem całkiem smaczne sajgonki w Londynie, gdzie nikt nie opowiada o ich twórcach, jak w Polszcze, mitów i legend, że głównym składnikiem wietnamskiej kuchni są szczury i psy…szkoda, że
prymitywizm polskiej społeczności oraz jej  lęk przed innością powoduje co jakiś czas wypluwanie przez z nią tego co nieznane , a przez to dla niej niebezpieczne…i budzące lęk…

sajgonki

…ale do rzeczy, zazwyczaj zamawiając sajgonki dostawało się do
nich sos do polania przed spożyciem i surówkę z białej kapusty z sosem sojowym
przyprawioną na słodko-kwaśno, ja dodałem tym razem kapustę pekińską do farszu , proporcje, które proponuję natomiast można swobodnie zmieniać w zależności od gustu indywidualnego, aż po wykluczenie np. mięsa, powstaną wtedy sajgonki wegetariańskie…

kulki ryżowo-mięsne 

 

SKŁAD :

Grzyby  MUN – jedno opakowanie

250 g pieczarek

250 g mielonego mięsa wg. gustu – wieprzowina lub wołowina

Ryż paraboliczny – nie w torebkach  - około 250 g

¼ kapusty pekińskiej

1 marchew

1 cm imbiru świeżego

1 cebula czerwona

2 łodygi selera naciowego

Kiełki dowolnego gatunku

Papryka suszona w płatkach

Curry

Sos sojowy

Sos chiński

Ziarna kardamonu – około 15 sztuk

Olej rzepakowy do smażenia

Sól, pieprz kolorowy

Papier ryżowy

 

PRZYGOTOWANIE :

…najsampierw mielone mięso – nie kupuje tej papki w folii
sprzedawanej w supermarketach i nie tylko – mielę sam lub u zaprzyjaźnionego rzeźnika kawałek wieprzowiny lub wołowiny , łopatkę lub szynkę – doprawiam solą
i pieprzem kolorowym świeżo mielonym oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kardamonu, jeśli nie posiadam ziaren sypię mielony kardamon…

 sajgonki

... zaczynam od  podsmażenia curry z imbirem - wcześniej
obranym i posiekanym – na patelni rozgrzanej uprzednio z olejem rzepakowym, po chwili dorzucam pieczarki wcześniej posiekane dość drobno, następnie grzyby MUN  przygotowane wg. przepisu z
opakowania a potem posiekane jak pieczarki, 
po chwili do wspaniałych aromatów wydobywających się z patelni dokładam  drobno posiekaną cebule czerwona, po chwili
marchew starkowaną na drobnych  oczkach,
na tej samej tarce trę łodygi selera naciowego i dodaje na patelnie wszystko oczywiście cały czas mieszając…

…całość podlewam sosem sojowym , gdy wszystko miło pachnie i
skwierczy delikatnie na patelni, rozgrzewam druga patelnię – to chyba nie spodoba się gospodyniom domowym , bo wtedy więcej mycia, ale cóż trudno…wrzucam na patelnie nr 2 wcześniej doprawione mięso mielone, po chwili dodaję
suszona  paprykę  a potem drobniutko posiekaną kapustę
pekińską, podlewam sosem sojowym.. czekam aż wszystko fajnie się połączy…

…teraz mam dwie patelnie na ogniu… obie mieszam…i  łączę w jedno na tej , która jest większa i pomieści  tę mieszaninę w całości, pozwalam tej  całości poprzebywać razem oraz połączyć się
aromatom i odstawiam do ostygnięcia…doprawiam po ostygnięciu sola i pieprzem wg. gustu …

…podczas stygnięcia farszu , ugotuję  ryż, który potem dodam do tego co usmażyłem na patelniach, ryż zawsze płuczę  na
sitku przed gotowaniem, wrzucam do zimnej osolonej  wody, w stosunku 1/3 , gdy ryż wchłonie 2/3 wody powinien być ugotowany, czasem dolewam wody, gdy jeszcze nie jest
półmiękki, bo na takim mi zależy, czasem zamiast wody dolewam białego wytrawnego wina, a czasem dorzucam curry dla koloru…po ugotowaniu ryżu  dokładam go do prawie zimnej już mieszanki warzyw, dodając świeże kiełki,  mieszam całość
dokładnie… i farsz do moich SAJGONEK gotowy…

….papier ryżowy delikatnie smaruję letnią wodą , aby zmiękł i abym mógł swobodnie zawinąć w nim mój farsz, zawijam różnie ale najczęściej jak naleśnik,
czasem w trójkąt, pamiętam jednak zawsze o tym, by farsz nie wyciekł podczas smażenia na patelni, gdyż przygotowane już zawijańce podsmażam delikatnie na złoty kolor na oleju rzepakowym…na patelni…

sajgonki

…jeśli chodzi o kulki ryżowo-mięsne, kleję  je z pozostałego farszu, formuję kulki i podgrzewam ewentualnie w na parze lub w piecu chwilkę , ale tylko chwilkę by się nie rozpadły, mogę oczywiście dodać jajko i trochę mąki ziemniaczanej a potem podsmażyć je na patelni, ale to zbędny trud i niepotrzebne kalorie, wolę je w czystej postaci… polewam sosem chińskim…przed spożyciem...

kulki ryżowe

… gotowe sajgonki polewam również na talerzu sosem chińskim i czasem posypuję jeszcze świeżymi kiełkami oraz świeżo posiekaną kolendrą…

...gotowe ….smacznego…

...warto spróbować też mojej

ORIENTALNEJ POTRAWKI lub ZUPY ORIENTALNEJ...

 

"Ach panie posterunkowy, ach panie posterunkowy,
czemuż masz taką smutną twarz? (...) Na tobie stoi, na tobie polega cały ten
wirujący świat"
 
Stefan Żeromski "Przedwiośnie"

 

 

 

Tagi: sajgonki
17:05, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl