niedziela, 06 grudnia 2015

sałatka ziemniaczana

 

To sałatka z kuchni niemieckiej lub pozostającej pod wpływami tejże kuchni, zaliczana jest do potraw postnych, sposób zatem jej przygotowania jest niezwykle prosty. Swoboda w dobraniu składników jest tutaj bardzo duża jednakże szkielet składnikowy na którym zawsze opiera się ta sałatka to : ziemniaki, ogórki marynowane , cebula i majonez, sól i pieprz.

Do tego schematu można dodać jeszcze rzodkiewkę, ogórki kiszone, kapary, szczypiorek, musztardę, zieloną pietruszkę, koperek, majeranek no i oczywiście szynkę lub jak kto woli wędlinę różnej maści. 

 

Moja propozycja tej niemieckiej sałatki jest bardzo lekka i jeśli można ją tak nazwać , gdy jednym ze składników są ziemniaki vel kartofle, dietetyczna i w tym właśnie przypadku może stanowić danie główne, a nie tylko dodatek. Rzecz jasna zatem , że zamiast majonezu użyłem jogurtu greckiego – hmn... dla niektórych kontrowersyjne może wydawać się  użycie greckiego składniku w daniu z kuchni niemieckiej, cebula to u mnie szalotka - zatem Francja, bez bulionu, ale z ogórkami marynowanymi oraz ze świeżą miętą oraz pietruszką.

 

Sałatka ziemniaczana podawana jest w niektórych regionach Niemiec ze smażonym szpekiem lub skwarkami i często jest dodatkiem do sznycla , pieczonej kiełbasy, a u nas do schabowego. Towarzyszy temu w Niemczech bardzo często kufel piwa i być może goloneczka. Ja wolę jednak jej postną wersję , choć pewnie tą niemiecką też bym nie pogardził.

kartoffelsalat 

Skład :

 

Ziemniaki 0,5 kg

2 ogórki marynowane średniej wielkości

2 cebulki szalotki

jogurt grecki – tyle ile trzeba

świeża mięta

świeża pietruszki natka

sól, pieprz

majonezu użyłem tylko do dekoracji

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie :

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach – nie tracą wartości smakowej wtedy, po ugotowaniu , tak by się nie rozpadły, obieramy i studzimy. Bardzo dobrze jest ugotować je na parze. Niektórzy wrzucają je po obraniu do marynaty z bulionu i octu, ja jednak tego nie stosuję. Po ostudzeniu obieramy  kartofle z mundurków i kroimy w średniej wielkości kostkę.

 

Cebulę szalotkę , ogórki siekamy dowolnie.

 

Miętę i pietruszkę siekamy dokładnie i doskonale.

 

Jogurt grecki mieszamy z około łyżką zalewy z ogórków konserwowych, dobrze byłoby gdyby byłyby to ogórki marynowane z papryczką chilii.

 

Teraz wszystko zależy od inwencji własnej , gdyż albo wymieszamy wszystko w misce i postawimy na stół jak na polskim weselu, albo ułożymy poszczególne składniku osobno na talerzu i otoczymy sosem z jogurtu oraz posypiemy świeżymi ziołami lub coś pomiędzy tymi propozycjami podania. Najważniejsze by cieszyło nasze oko i smakowało.

 

Wymieszaną sałatkę dobrze odstawić na noc do lodówki , by smaki połączyły się i przegryzły ze sobą.  

 

Oczywiście solimy i pieprzymy całość – choć w przypadku gdy dodajemy kapary, soli troszkę mniej.

 

Przed podaniem warto skropić delikatnie oliwą z oliwek , co poprawi przyswajalność i trawienie sałatki przez nasz organizm , a także podniesie jej walor smakowy.

Tutaj tworzyłem ogórki w zalewie z chilli 

Dotychczasowe obserwacje pouczają, ze miliony razy ludzie kopali kartofle, ale nie jest wykluczone, ze jeden raz na miliard stanie się na odwrót, ze kartofel będzie kopal człowieka.

 [Stanisław Lem]

14:27, rafal-szwaylik , SAŁATKI
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 maja 2015

Niezwykle prosty sposób na przygotowanie omletu , bez
żmudnego ubijania na pianę, bez dodatku mąki, bez skandalu jakim jest dodawanie przez niektóre kucharki i kucharzy proszku do pieczenia do tego lekkiego ,jajecznego przysmaku.

omlet 

Przygotuję go z dodatkami, które zaostrzą smak jajek, będzie
jednocześnie smaczny i aromatyczny.

 

Skład :

 

2 jaja od nietorturowanych kur

2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

garść posiekanego szczypiorku

łyżka tartego żółtego sera

sól

pieprz

oliwa

łyżeczka masła

 

Przygotowanie :

 

Jaja rozbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz,
mieszamy delikatnie, tak aby zachować w miarę możliwości strukturę jajek i
białek, nie robimy z tego jednolitej masy jak na jajecznicę. Jeśli chodzi o
sól, to można jej nie dodawać teraz, tylko posypać nią omlet na końcu przed
podaniem, zachowa on wtedy swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor.

 

Tak przygotowaną masę wlewamy na średnio rozgrzaną patelnię
z oliwą i czekamy do ścięcia się białek i żółtek, na średnim ogniu, uważając ,
by nie przypalić spodu, można delikatnie poruszać z góry nasze jajka, żeby
przyspieszyć ścięcie, można też przykryć pokrywką na chwilę. Gdy wszystko zacznie nabierać właściwej konsystencji posypujemy nasz omlet serem i szczypiorkiem i  zamykamy jak pieróg na
patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy na patelnię masło, przykrywamy całość na około 5 minut i czekamy aby ser w środku się rozpuścił. W tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę dla równego przysmażenia.

omley 

Po zdjęciu z patelni kroimy na trójkąty i podajemy np. z
kiełkami, kiszonym ogórkiem, pomidorkami lub czymś co ma wyrazisty posmak, papryczki chilli, grzybek marynowany itp.

Można również podać nasz omlet w trochę innej formie i w innym towarzystwie np.kaparów i rzodkiewki

omlet 

...gotowe...smacznego...

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su. 

                                                                       [anonim]

Tagi: omlet
18:30, rafal-szwaylik , ŚNIADANIOWO
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 kwietnia 2015

Tym razem pokusiłem się o przygotowanie piersi kaczki metodą
sous - vide w wersji domowej. W profesjonalnie wyposażonych kuchniach używa się do tego próżniowych pakowaczek i specjalnych cyrkulatorów do gotowania produktów w niskiej temperaturze i w długim czasie. W domowej kuchni ,pozbawionej wyżej wymienionych , drogich urządzeń również można przygotować dania tą metodą, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności . 

 Zainspirował mnie przepis na pierś kaczki przygotowaną w
Akademii Molekularnej Jeana Bosa, który trochę zmodyfikowałem i dodałem swoje ulubione dodatki. Wyszło przepysznie, bo tak delikatne kaczę mięso o chrupiącej skórce miałem okazję spożywać po raz pierwszy.

KACZKA SOUS-VIDE

SKŁAD :

Pierś kaczki ze skórą

Świeży rozmaryn

Pieprz

Czosnek niedźwiedzi

mus szpinakowy

płatki migdałowe

3 śliwki czerwone

cukier

sól

masło

czerwone wino około100 ml

żurawina

oliwa z oliwek

woreczek do mrożenia/pakowania z klipsem

 

KACZKA SOUS-VIDE

 

PRZYGOTOWANIE :

Zaczynam od zapakowania kaczki do woreczka, nacieram ją
wcześniej pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i rozmarynem. Przed zaciśnięciem klipsa staram się pobyć całego powietrza z woreczka po czym zamykam szczelnie. Taki pakunek wkładam do wody doprowadzonej do temperatury 60 stopni i pozostawiam ja tam na 35 minut. Ważne by kontrolować temperaturę na stałym poziomie, używałem
do tego termometru , tzw. sondy do mierzenia temperatury mięsa w środku igotowałem na płycie grzewczej, regulując ciepło także pokrywką garnka.

 KACZKA SOUS-VIDE

Żurawinę duszę z cukrem na oliwie około 5 minut, najlepiej
jak żurawina jest świeża , puszcza wtedy dużo soku. Do suszonej dobrze jest
dolać trochę wody. Do całości dodaję dużą łyżkę masła i duszę kolejne 3 minuty. Po tym czasie dolewam wino i odparowuję wszystko do konsystencji sosu, czyli redukuję.  Doprawiam solą , pieprzem, rozmarynem.

 

Ugotowaną pierś kaczki wyjmuję z woreczka, oczyszczam z
ziół, nacinam skórkę ostrym nożem w kratkę, posypuję solą naciętą skórę i smażę od zimnej patelni, tak by skórka zrobiła się złoto – brązowa i chrupiąca a tłuszcz się wytopił, potem chwilę drugą stronę. Po usmażeniu odsączam na ręczniku i pozostawiam na chwilę by odpoczęła.

 KACZKA SOUS-VIDE

W tym czasie śliwki tnę na ćwiartki , usuwam pestki, na
patelni rozgrzewam oliwę, posypuję cukrem i kładę na nią śliwki, które
podsmażam kilka chwil. 

 

Mus szpinakowy – świeży szpinak podsmażam na oliwie z
czosnkiem, płatkami migdałowymi, sole i pieprzę do smaku, miksuję na gładką masę.

 KACZKA SOUS-VIDE

Przed podaniem mięso kroję na kawałki, solę i posypuje świeżo mielonym pieprzem oraz dodaję do całego dania kluski kładzione , o których przyrządzeniu wkrótce. Podsmażam je krótko na pozostałym kaczym tłuszczu, który wytopił się ze skórki.

 Polecam również smaczną polędwiczkę wieprzową , także ze śliwkami ...

mojego przepisu

...smacznego...

 

Piękna żona jest jak kaczka: za dużo na jednego, a za mało na dwóch.

                                                         [ Kornel Makuszyński ]

 

 

 

 

12:45, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 kwietnia 2015

 zupa z rzodkwiLekka zupka o wyrazistym, specyficznym smaku, doskonała na dobry początek...

 Skład :

 Biała rzodkiew

Korzeń pietruszki

Kawałek selera

Por

Połowa białej cebuli

Natka pietruszki

Sól, pieprz

Masło

zupa z rzodkwi 

Przygotowanie :

 Warzywa obrać. Rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce,
pozostałe  pokroić dowolnie. Pokrojone warzywa oprócz rzodkwi podsmażyć na patelni na oliwie, pod koniec dodając
trochę masła. Zeszklone warzywa zalać zimną wodą i dodać rzodkiew i posiekaną
natkę pietruszki, zagotować, zmiksować całość, doprawić do smaku.

 zupa z rzodkwi

Jeśli chcemy uczynić tę zupę bardziej pożywną  można dodać jeszcze np. dwa ziemniaki,
zaprawić śmietaną lub posypać grzankami. 
Aby zmienić jej smak doprawić można imbirem lub kardamonem, rzecz gustu.

Polecam również FLACZKI WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKÓW

zupa z rzodkwi 

...smacznego...

 

Róża jest piękniejsza niż kapusta, lecz zupa z róży jest gorsza niż kapuśniak

                                                                                                  Przysłowie chińskie

  zupa z rzodkwi

 

Tagi: Rzodkiew
14:36, rafal-szwaylik , ZUPY
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 kwietnia 2015

Wielkanocny catering

MENU :

Jaja z kur z wolnego wybiegu

Biała kiełbasa

Szynka wieprzowa pieczona

Szynka parmeńska dojrzewająca

Pasztet wieprzowo - warzywny

Kiełbasa myśliwska

Sałatka jarzynowa

Pasztet z selera

Deska serów : sery pleśniowe, biały ser wędzony

Dip koperkowy, sos tatarski, chrzan, żurawina z jabłkiem, kiełki

Makowiec

Pieczywo mieszane

Wielkanocny catering...

...

Wielkanocny catering...

...

Wielkanocny catering...

...

Wielkanocny catering...

...

Wielkanocny catering...

...

Wielkanocny catering...

...smacznego...

Polecam również Wielkanocne śniadanie

Wielkanocny catering

sobota, 28 marca 2015

Typowo postne danie , które pamiętam z dzieciństwa, nie do
przełknięcia przez dzieci, trudno chyba znaleźć wśród najmłodszych, wielbicieli śledzi, chociaż dawniej w przedszkolach obowiązek spożywania takiego obiadu egzekwowany był z całą surowością przez panie wychowawczynie w Piątek Wielki zwłaszcza, dziś chyba nie , chociaż...kto wie...co w katolicko – polskiej rzeczywistości może się zdarzyć...

 śledzik z ziemniakami

Ten śledzik znakomicie komponuje się z ziemniakami
gotowanymi w mundurkach, to właściwie klasyczne podejście do tego dania,  ja lubię jednak spożyć go z puszystym puree
ziemniaczanym z dodatkiem koperku lub czasem pora podsmażonego na maśle ...

 

Skład :

 

2  solone płaty śledziowe  

2 cebule

3 ziemniaki

śmietana 18%

natka pietruszki

musztarda dijon

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1/2 jabłka

mleko

świeży koperek

 

 śledzik z ziemniakami

 Przygotowanie :

 

Tak jak w przypadku przyrządzania TATARA ze śledzia,
rzeczone śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak, do samej wody dodaję odrobinę soku z cytryny. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, układam na desce i smaruję od strony mięsa musztardą
każdy płat , posypuję świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na pół godziny. W tym czasie przygotowuję cebulę, krojąc ją w cienkie piórka i parząc gorącą wodą, odstawiam do ostudzenia. 

 

Gdy śledzie przejdą aromatem pieprzu i smakiem musztardy, niekoniecznie
dijonskiej, może być inna, kroję je w średniej wielkości kawałki, układam w
naczyniu, dokładam  ostudzoną cebulę,
posiekaną natkę pietruszki, tarkowane jabłko i zalewam śmietaną. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, by smaki połączyły się ze sobą na dobre.

 

Puree ziemniaczane – ugotowane ziemniaki, ciepłe przeciskam przez
praskę, dodaję koperek i czasem przesmażony na maśle, pokrojony w piórka por. Solę, pieprzę do smaku.

śledzik z ziemniakami 

Miło smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, posypane
posiekana natką pietruszki, ale także z kiełkami oraz grzybkiem marynowanym.

 

...smacznego...

 

 Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto będzie uciskany w majestacie prawa.

                                                          [ NicólásGómez Dávila ]

Tagi: śledź
19:37, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 marca 2015

 tatar ze śledzia

 

Znakomity jako przystawka, przekąska, lub jako element dania głównego. Łatwy w przygotowaniu, choć potrzebujemy kilku godzin jeśli użyjemy solonych płatów śledziowych, w przypadku zastosowania śledzi z oleju wspomniany czas skróci się o połowę.

 

Skład :

 

2  solone płaty śledziowe  lub śledziowe płaty z oleju

2 cebule szalotki

1 papryczka chilli czerwona

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sok z cytryny

pieprz czarny - grubo mielony

1 jabłko

cukinia

krem balsamiczny do dekoracji

 

 tatar ze śledzia

Przygotowanie :

 Śledzie najczęściej moczę około 3 godzin, kilka razy zmieniając wodę, na ostatnią godzinę zanurzam je w mleku. W tym procesie należy  pamiętać , by do końca nie pozbyć się soli z naszych płatów, ale żeby pozostał lekki słonawy posmak. Po tym czasie śledzie osuszam , odsączam z wody, kroję w średniej wielkości kostkę, dodaję drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki i papryczkę chilli . Całość mieszam i dolewam około jednej łyżki oliwy z oliwek i połowy łyżeczki soku z cytryny. Wszystko doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na minimum pół godziny do lodówki celem połączenia się wszystkich
smaków.

 tatar ze śledzia

Czasem całość doprawiam musztardą francuską  i startymi na drobnej tarce pozostałościami z jabłka , które znakomicie łączy się smakowo ze śledziem i szalotką.

 Chipsy jabłkowe – jabłko kroję w cienkie plasterki i suszę w piecu w temperaturze około  150 stopni  do uzyskania konsystencji chipsa.

 tatar ze śledzia

 Tatar śledziowy podaję otoczony cukinią w towarzystwie chipsów jabłkowych i kremu balsamicznego. Zawsze jednak cukinię można pokroić drobno i wymieszać z całością – rzecz gustu i wolnego wyboru każdego kucharza.

 

...smacznego...

 

 

Śledź pod pierzynką dowodzi , iż , by coś osiągnąć trzeba sięgnąć dna „

                                                                        [ anonim]

Tagi: tatar
12:30, rafal-szwaylik , RYBY I OWOCE MORZA
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 marca 2015

brulee

Przepis pochodzi z dobrego źródła , choć sam krem jest powszechnie znany, w dawniejszych czasach występował również w polskich domach pod postacią popularnego koglu – moglu, na
zimno utartych jajek z cukrem, jedzonych na surowo. Dziś to chyba zbyt duże
ryzyko, chyba że mamy jaja z pewnego źródła. A zatem to koglo-moglowe
wspomnienie pojawia mi się za każdym razem , gdy smakuję brulle, tego
francuskiego deseru, wszak właśnie z języka francuskiego creme brulee, to przypalony krem.

Jego przygotowanie jest stosunkowo proste.

Skład :

 5 żółtek z jaj od kur z wolnego chowu

 180g cukru

pół litra śmietany 31%

 laska wanilii

brulee

Żółtka ubijamy z cukrem. Śmietanę zagotujemy z esencją z laski wanilii
– rozcinamy laskę wzdłuż i wyskrobujemy nożem to , co znajduje się w środku.
Tak przygotowaną waniliową śmietanę dolewamy do żółtek i dokładnie mieszamy.
Przekładamy naszą masę do kokilek i zapiekamy w temperaturze 110 stopni przez
40 minut. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia i chłodzimy w
lodówce. Przed podaniem powierzchnię kremu możemy posypać  brązowym lub białym cukrem i przypalić - karmelizować palnikiem gazowym. Uważając przy tym, żeby cukier  się tylko lekko rozpuścił i zbrązowiał, a nie przypalił. W ten sposób uzyskamy skorupkę karmelu na powierzchni i to jest oryginalna, francuska wersja tego deseru, choć bez karmelu , a posypany tyko
wanilią smakuje równie wyśmienicie.

brulee
Istnieje  także  czekoladowa wersja tego smacznego kremu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z resztą masy. Ciąg dalszy postępowania jak wyżej opisano.

 Polecam również CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE...

                                                          ...smacznego...

 

Żre­my się... Za­pomi­nając o miej­scu na deser. 

                                                   [anonim]

brulee

 


 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 


11:42, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 stycznia 2015

Łatwo, szybko i zdrowo

 Dwie propozycje na zdrowsze spożycie fileta z kurczaka lub
jego polędwiczek niż np. smażenie w panierce, pieczenie lub duszenie w sosie. Chodzi mianowicie o gotowanie drobiu na parze. Kurczaka należy przed włożeniem go do parowania dokładnie posypać ulubionymi przyprawami oprócz SOLI, by nie zniszczyła ona delikatnego mięsa drobiowego podczas parowania , solimy dopiero
przed podaniem już na talerzu. Dobrze jest przyprawić naszego kurczaka i przed przyrządzeniem zostawić na kilka godzin w lodówce, by przyprawy dobrze zamarynowały mięso, a mogą nimi być np. pieprz, chili, papryka słodka, curry, tymianek, rozmaryn, szałwia, cząber, suszona pietruszka lub cebula – rzecz gustu.

 SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Co do sałat mogą to być również sałata masłowa lub lodowa a
także np. kapusta pekińska albo jak w tym przypadku gotowy już mix niżej
wymienionych sałat.

 

Czas gotowania kurczaka na parze waha się mdz. 10 – 20
minutami, wszystko zależy od sprzętu jakiego użyjemy, trzeba pamiętać ,żeby nie przegotować , bo mięso będzie suche i wiórowate.  

 

1 PROPOZYCJA : 

Mix sałat : frisee, escarola, radicchio, rucola

3 polędwiczki z piersi kurczaka – gotujemy na parze

Sos : natka pietruszki, pęczek koperku, woda mineralna niegazowana, pół łyżeczki musztardy i miodu, łyżka octu winnego, oliwa, sól, pieprz, cukier – wszystkie składniki miksujemy blenderem

 SAŁATKA Z KURCZAKIEM

 

2 PROPOZYCJA : 

 

Mix sałat : frisee, escarola, radicchio, rucola,
rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, ogórek, papryczka chili

1 filet z piersi kurczaka – gotujemy na parze

Sos : 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek – mieszamy w miseczce do połączenia się składników

 

 Zaletami tak przygotowanego mięsa z kurczaka jest niewątpliwie fakt , że przyrządzamy je bez użycia tłuszczu, mięso to zachowuje o 50% wartości odżywczych więcej niż gotowane klasycznie w wodzie, zachowuje także naturalny aromat, smak i barwę. A zatem szybko, łatwo i przede wszystkim zdrowo.

 

Do tak przyrządzonego kurczaka polecam Focaccię lub Bułeczki panini.

...SMACZNEGO...

 

13:46, rafal-szwaylik , FIT KUCHNIA
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 stycznia 2015

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa , przygotowywanego z
czosnkiem i ziołami. Może to być rozmaryn, szałwia lub te, które ja wybrałem. Jest jakby ciastem pizzowym bez sera i sosu pomidorowego. We Włoszech podawana przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu, występuje także w formie suchego ciasta, polewana jest wtedy oliwą i zazwyczaj podawana na ciepło, choć na zimno tez doskonale smakuje. Zawsze wychodzi i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

 focaccia

Skład:

 Mąka pszenna  - 500 g

Letnia woda - 300 ml

Drożdże  -40 g

Oliwa z oliwek  - 80 ml

Cukier - 1 łyżeczka

Sól  - 1 łyżeczka

 

Suszone pomidory - ok.60 g

Oliwki zielone - ok. 100 g

Czosnek - 2 ząbki

Sól  - szczypta

Pieprz - szczypta

Zioła : oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki
suszone – całość około 2 łyżek stołowych

 Focaccia

Przygotowanie :

 

Ciasto:  ¾ wody wymieszać dokładnie z drożdżami i cukrem.

Mąkę, sól wsypać do miski, dolać oliwę i do całości dolać
drożdże wcześnie wymieszane z wodą, wszystko razem połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, jeśli będzie za suche dodać pozostała wodę. Gdy ciasto
będzie  sprężyste i będzie odchodzić od miski, wyrabiamy je na posypanym mąką stole do uzyskania gładkiej konsystencji, wypychając przy tym z niego powietrze. Wyrobioną kulkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę , aby urosło , najlepiej w ciepłym miejscu, na natłuszczonej blaszce.

 Focaccia

Gdy ciasto rośnie kroimy oliwki i pomidory dowolnie, czosnek
rozgniatamy, mieszamy to wszystko z ziołami i zalewamy olejem z pomidorów suszonych, mieszamy , powinno mieć w miarę gęstą konsystencję, całość solimy i pieprzymy do smaku.

 Focaccia

 Po godzinie na rozpłaszczonym na tzw. placek cieście układamy wcześniej przygotowany farsz wkładamy do nagrzanego pieca do 180 - 200 stopni na 25 do 30 minut, do złotobrązowego koloru.

Można upiec także na mniejszej blaszce, focaccia będzie wtedy grubsza.

 ...smacznego...

 Focaccia

...polecam też zieloną pizzę, tam też znaleźć
można przepis na ciasto pizzowe i bułeczki panini...

 

11:30, rafal-szwaylik , PIZZA
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl