piątek, 14 października 2011

Białe szaleństwo dostawałem raz w tygodniu na śniadanie w internacie dla
chłopco-mężczyzn  w Koszalinie , rano …przed szkołą… tak nazywano jego porcje na małym talerzyku ,obok kostka masła…
pieczywo  bez ograniczeń… był ten twaróg najczęściej ze szczypiorem lub
cebulą… smakował…popijany stołówkową 
kawą z mlekiem…

…jednak mechanikiem
samochodowym nie zostałem, jak planowali rodzice,

fachu nie wziąłem do
ręki… ale 4 lata jadłem to…

białe
szaleństwo

Dzisiaj chcę
odtworzyć ten smak , idę po twaróg do zaprzyjaźnionego supermarketu, biorę go
tam z półki… rozpakowuję już w domu …. ale podczas tej czynności zalewa mi
kuchenny stół woda, chyba …ścieram ją razem z twarogiem ze sklepu do muszli…

 

Żeby zrobić samemu
biały ser o zupełnie innym smaku niż z marketu,  wiedzieli ludzie powszechnie jeszcze niedawno…potem korporacja
lepiej zaczęła wiedzieć za nich…

Ale można
wykonać  ten twarożek, szkoda , że
ciężko zdobyć obecnie prawdziwe mleko, wtedy ser sam powstałby i jak wiadomo
byłaby to tylko kwestia czasu…ser babciny…na gazie…odsączany…z
charakterystycznym wzorkiem…

 

Dziś nie mam krowy,
zatem idę do korporacji i kupuję składniki na twaróg własnej roboty… nie biorę
z półki foliowanego…

SKŁAD :

1 litr mleka 3,2 %
240 ml maślanki

2 łyżki  soku z 
cytryny

½ łyżki soli

kolorowy pieprz

 

dodatki:

 …pęczek
rzodkiewek,

mieszanka ziół
prowansalskich,

garść szczypiorku
zsiekanego,

oliwa z oliwek –
delikatnie…

PRZYGOTOWANIE :

 

Receptura jest
stosunkowo prosta.

Podrzucę tylko trochę
drewna do ognia pod kuchnię, żeby płyta nie ostygła…

Tak, tak… najlepiej
jest na takiej kuchni…węglowej…o jakich kazali zapomnieć włodarze
supermarketów…a jakie miały nasze babcie i dziadkowie…

Mam elektryczną
płytę, czyli nie muszę współpracować z żadną z polskich kopalni węgla kamiennego
w zakresie dostaw antracytu…

Stawiam na rozgrzaną
platformę garnek z mlekiem , grzeję do temperatury 80 C …

Jeśli nie mam
temperaturomierza ,  patrzę na
podgrzewaną ciecz i  w momencie
pojawienia się bąbelków na obrzeżach gara 
i inwazji pary wodnej , podejmuję decyzję o zgaszeniu ognia pod kuchnią…

Teraz dodaje maślankę
i sok z cytryny, mieszam…zostawiam na one moment

…10 minut… i zaczyna
oddzielać się samoistnie  ciecz o
konsystencji wody, której nie pragnę, od prawie gotowego już twarogu…

…po sześciuset
sekundach wykładam z wody rzeczony ser z wodnistej substancji na płachtę gazy i
na sitko, w którym pozostanie przez następne 5 minut…

Gdy odsączy się ,
biorę końce gazy i robię woreczek z serem w środku, który zawieszam na sznurku
do ostatecznego odsączenia na 30 minut…

…minęło pół godziny,
solę, pieprzę kolorowo, mieszam, wykładam ser do foremki i wkładam do lodówki
przykryty folią , aby nie wysechł...

…przed zjedzeniem
polewam oliwą z oliwek plus szczypiorek , suszone zioła, znakomity również do
smarowania pieczywa po dodaniu odrobiny śmietany, świetnie komponuje się tu
czosnek, idealny do faszerowania mięs…

 

…i koniec z
kupowaniem foliowanego…

 



czwartek, 13 października 2011

"Przed
wyborami"

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak kwiaty.

Lato się gryzie z jesienią.
Forma ocalała i wychodzi z podziemia.

Wszystko się układa w jeden
wyraźny doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNY.

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak krzyż.

Jestem tak bardzo martwy, że
aż chodzę, czuję.

Widzę jak wszystko się układa
w jeden wyraźny, doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNYYYYY!

[Marcin Świetlicki]

 

Nie byłem głosować . Ale za to kupiłem 2 pory… Nie słucham
napominań znanych ludzi, którzy karzą  w
telewizji wszystkim iść

dać głos, daj głos,
daj głos, daj głos
… pies obraziłby się , gdyby ktoś cały czas mu

ględził…Pan Owsiak zwłaszcza popadł  w
histerię kazania dawania głosu , a nawet zakazał pyskować tym , którzy głosu
nie dadzą.. – zapomniał biedaczyna , że mówi do 60 % swoich współplemieńców,
którzy głosu nie zamierzają dać …Ale dwa pory okazały się świetną bazą sałatki,
która zaskoczyła bardziej niż wybory. Przepis napisała WEGETARIANKA, a ja
lekko po swojemu change

 Połączenie smaku
węgierki, jabłka i pora z południowym aromatem oliwy i aurą wyrazistych ziół…
nie pozostawia żadnego wyboru…smacznego…



SKŁAD :

500 g pora

4  śliwki węgierki

1 średnia czerwona
papryka konserwowana w słodko – ostrej zalewie octowej z papryczkami chili

1 papryczka chilli z
zalewy  

1 duże słodkie jabłko

sok z jednej  limonki 

5 łyżek  oliwy z oliwek

sól, pieprz kolorowy

kilka łyżeczek  natki pietruszki

po małej szczypcie
suszonego rozmarynu,bazylii,tymianku,oregano, czosnku i szałwii



PRZYGOTOWANIE :

Daję
2 pory nie ważąc,   masa ich jednak  zbliża się raczej do przepisowych 500 g –
tnę raz w wzdłuż , by za chwilę posiekać   
w poprzek na cienkie paseczki i wymieszać z oliwą z oliwek. Węgierki
muszą być dojrzałe i w miarę twarde, chcę mieć kawałki śliwek a nie gulasz z
nich w sałatce. Twarde zatem śliwki rżnę 
w paski i dodaje do pora w oliwie. Teraz owoc jabłoni obieram, środek odrzucam, kroję w kostkę i nurzam w soku z limonki, która konieczna nie jest , w pełni zastąpi ją lub dołączy do niej 
cytryna a nawet doda swojego aromatu – wolny wybór. Paprykę i chilli  kroję 
w kostkę. Scalam wszystkie elementy – chilli oczywiście nie ma obowiązku
użycia – ja daje niedużo, można powiedzieć symbolicznie. Mieszam z natką
pietruszki uprzednio posiekaną dokładnie, solę i świeżo zmielonym pieprzem
poprawiam wyrazistość smaku. Gdy mam już wszystko w naczyniu, sypię po wierzchu
delikatnie mieszanką ziół i czosnku.

SMACZNEGO. 







 

poniedziałek, 10 października 2011

...raz wszedłem, naturalnie legalnie, w posiadanie rośliny, której uprawa nie jest zakazana w kraju o dziwnej nazwie - POLSKA... ?!?! pOLSZCZA ?!?! Polśka?!?! Halszka? no nic , nie pamiętam...nieważne...

ważniejsze,że to Cukinia roślina , której jagody sa maczugowate,lekko żeberkowate koloru ciemnozielonego - źródłem regułki    Wikipedia.pl

ważniejsze też to ,że Cukinia jest Kabaczkiem, w ogóle to odmiana dyni , a zwycięża w tym nazewnictwie tzw. zwyczaj językowy - gdzieniegdzie w Polsce mówią  kabaczek gdzie indziej Cukinia...

Moja nie byla żółta, bo rzekomo jest taka odmiana, ale za to duża...

...i były dwie do obrania...

...encyklopedia mówi, ze waga owocu tj. jagody  może się wahać od 0,15-3 kg,

te oto ważyły odpowiednio 5 i 4,5 kg...

...wymyślono ja we Wloszech  i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini...

...leczo, zupa, konfitura...

...w zalewie octowej, pieczona na ruszcie,jako placki...

...pasztet, na francuskim cieście...

...i w obiektywie...

...smak z rusztu cukinii jest bardzo ciekawy, ale konfitury wcale niegorszy...

...a zupa superniskokaloryczna...

...w zalewie octowej polączona z papryczką chili zyskuje ostro-slodkawy posmak...

... i jest w pOLSCE legalna... jak na razie...chyba, że ktoś z panujących - demokratycznie wybranych -  uzna nagle, iż posiada ona właściwości wrogie systemowi ...

...i zdelegalizuje ją, lecz KABACZEK będzie walczyl dalej...

...

maj gudnes...corp...

Tagi: kabaczek
22:15, rafal-szwaylik , FOTO, FOTORELACJE
Link Komentarze (1) »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagi: koty
00:30, rafal-szwaylik , FOTO, FOTORELACJE
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 października 2011

Czasem warto byłoby
obedrzeć polską niedzielną kuchnię obiadową z zestawu obowiązkowego typu rosół
plus schabowy z ziemniakami z zasmażaną…miejsce schabowego zajmuje coraz
częściej kotlet z kurczaka w różnej maści panierach…ale ile można komponować
bułę z jajem i mięsem …

 

Grecki ser z orientalnymi przyprawami zapieczony w kurczaku znakomicie urozmaici niedzielne
kulinaria i przyjmie chętnie formę drugiego dania...

Skład :

grecki ser – feta lub
kozi (do wyboru)  ok. 100g

2 filety z piersi
kurczaka słusznej wielkości

musztarda 

łyżka posiekanego
szczypiorku

łyżka posiekanej
natki pietruszki

kardamon, kozieradka,
curry, jałowiec,czosnek  -mielone

łyżka masła

sól i pieprz kolorowy

2 kawałki folii do
pieczenia

Przygotowanie :

Filety rozbijam
młotkiem do mięsa na jak najcieńsze 
płaty, by za chwilę przenieść je na uprzednio posmarowane masłem i
posypane obficie solą dwa kawałki folii do pieczenia. Teraz smaruję obie piersi
delikatnie ostrą musztardą – nieoceniona jest tu moc dijońskiej
dalej mieszam ser ze szczypiorkiem, natką pietruszki, pieprzem i rozkładam go
równomiernie po całości obu filetów. Tak przygotowane płaty  posypuję dokładnie wszystkimi przyprawami.

I moment kulminacyjny,
 czyli nadanie formy tzw. roladki – zawijam posmarowany płat
kurczaka od szerszego boku, pomagając sobie umiejętnie folią, jej jednak nie
zawijając, tak, by powstała  zwinięta
roladka, którą dopiero teraz owijam folią i tworzę tzw. kiełbaskę do upieczenia
w środku z nafaszerowanym  kurczakiem
lub serem w kurczaku jak kto woli.

Władam do nagrzanego
piekarnika – 220 C na ok. 30 minut

Po 20 min rozchylam
folie, odkrywam grzbiety rolad, by się przypiekły, dzięki funkcji ruszt w
piekarniku, która włączam na te ostatnie 10 min cieplnej obróbki.

Zjedliśmy z puree
ziemniaczanym i mizerią .

Smacznego.





1 ... 11
 
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl