niedziela, 25 września 2016

fit sałatka z bulgurem

Zdrowa, smaczna i pożywna propozycja dla smakoszy fit kuchni , ale nie tylko.  Bulgur  bowiem,  to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Propozycja ta jest niezwykle prosta  i szybka w przygotowaniu. 

 

Skład:

Kasza bulgur

Cebula szalotka lub czerwona

Papryczka chilli z zalewy lub świeża

Natka pietruszki

Ogórek konserwowy

Kapary

Sos winegret

fit sałatka z bulgurem

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu  mieszamy z dowolnie posiekanymi pozostałymi składnikami i sosem winegret, na który przepis znajduje się T U T A J. Sałatki nie doprawiam solą ani pieprzem ponieważ słoność kaparów w zupełności mi wystarcza ,a ostrość chilli znakomicie zastępuje pieprz. 

fit sałatka z bulgurem

Znakomita sałatka na lunch, pożywne śniadanie, przekąskę albo przystawkę.

...smacznego...


Tagi: bulgur
10:36, rafal-szwaylik , FIT KUCHNIA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 września 2016

 

fit lunch box

Ten zestaw włoskiego pieczywa zwanego focaccią z sałatką z rucoli z powodzeniem zapakować można do pudełka i zabrać do pracy, otwierając je następnie w porze drugiego śniadania, czyli tzw. lunchu.

Focaccię piekłem już przy różnych okazjach , przepis zaś na to włoskie pieczywo znajduje się T U T A J. Zamiast jednak mąki pszennej tym razem dodałem mąkę razową w proporcjach  - 250 g przennej/250 g razowej.

focaccia

Sałatka to oczywiście świeża rucola, liście bazylii, pomidorki koktajlowe, ser typu feta polane sosem vinegrette.

fit lunch box

Sos vinegrette  to mieszanina – podaję w kolejności dodawania składników, gdyż to ważne by wszystko należycie się połączyło :

 woda

posiekane dowolne zioła np. koperek, pietruszka, oregano – może być również jakaś suszona mieszanka np. zioła prowansalskie albo czubrzyca

musztarda

ocet jabłkowy

cukier, sól, pieprz

czosnek w proszku – jeśli blendujemy sos ,może być posiekany z ząbków

oliwa z oliwek lub jakiś olej smakowy np. sezamowy, dyniowy – rzecz upodobań smakowych – może być także zwykły rzepakowy.

fit lunch box

Całość mieszamy energicznie do połączenie się składników, proporcje należy dobrać tak by sos był sosem a nie wodą i nie spłynął nam z sałatki na talerz tworząc kałużę, smak natomiast wyczujecie sami i albo dosolicie lub dosłodzicie, może też podostrzycie smak sosu octem jabłkowym. Sos ten można zmiksować także blenderem .

…smacznego…

 

 

Zdrowe Lunch Boxy

niedziela, 07 sierpnia 2016

fasolka

Sezonowe, bardzo proste w wykonaniu danie wegetariańskie oraz fit, jego przygotowanie zajmuje niespełna 30 minut. Zderzenie słodkawego smaku fasolki szparagowej z lekką słonością białego sera  marynowanego w oliwie z suszonymi pomidorami , dosmaczone cytrynowym aromatem.

fasolka

Skład : 

½ kg fasolki szparagowej

Pół papryki czerwonej i pół zielonej – pokrojone w paski

Pół szklanki posiekanego szczypiorku

2 ząbki czosnku – posiekane

Oliwa

Opakowanie serka Apetina w kostkach w oliwie z suszonymi pomidorami

Sól, pieprz świeżo mielony

½ cytryny

fasolka

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy na półtwardo, odcedzamy.

Na gorącą oliwę wrzucamy szczypior i czosnek, mieszamy.

Dorzucamy po chwili paprykę, fasolkę, sól i pieprz, zrumieniamy na dużym ogniu, następnie chwilę dusimy razem do miękkości, tak jednak , aby składniki nie rozpadały się.

f

Podajemy na gorąco, skropione sokiem z cytryny i posypane kawałkami białego sera, zazwyczaj jest to ser typu feta, tym razem użyłem serka Apetina z zalewy z suszonymi pomidorami. 


Danie to również przyrządzić można z dodatkiem grillowanego kurczaka.Obie wersje znakomicie smakują z grzankami.

fasolka

Smacznego


Twoja kuchnia ma to coś

Tagi: fasolka
12:48, rafal-szwaylik , FIT KUCHNIA
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 sierpnia 2016

hamburger

 O hamburgerach krążą różne legendy , dobre i złe, najczęściej spotkać je można w tradycji kulinarnej typu fast food . Tutaj jednak udowodnimy, że nie musi być to danie odgrzane w kuchence mikrofalowej , oraz kotlet wyjęty z opakowania foliowego, włożony do bułki zawierającej 1000 procent glutenu i polepszaczy smaku i polany sosem majonezowym z plastikowej butelki.

hamburger

 

Skład :

BURGER :

250 g wołowiny mielonej

1 jajo

2 grzybki marynowane

Pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

Sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, kolendra mielona.

Dip – wystarczy użyć serka APETINA o smaku pesto i rukoli, jeśli wolimy rzadszy dodać można odrobinę jogurtu naturalnego , można też dorzucić czosnku albo koperku świeżo posiekanego.

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki – jeśli lubimy ostry to sporo pieprzu cayenne lub chilli.

hamburger

 Wkład warzywno serowy do hamburgera to :

Czerwona cebula

Papryka zielona i żółta

Pomidor

Rucola

Sałata masłowa lub lodowa

Ogórek małosolny lub kiszony

Kostki serka APETINA wyjęte z ziołowej zalewy

hamburger

Przygotowanie :

Mięso najlepiej kupić i zmielić samemu lub na stoisku mięsnym. Mieszamy je z drobno pokrojonymi grzybkami, cebulą, chilli, czosnkiem,  doprawiamy przyprawami, dodajemy jajo, formujemy płaskie burgery i grillujemy na rumiano. Ja piekłem w piekarniku na blaszce wyłożonej folią aluminiową, około 10 do 15 minut zależnie od grubości burgerów w 220 stopniach.

h

Bułki najlepiej upiec samemu wcześniej, Przepis znajduje się

T U T A J , BYŁY PIECZONE PRZEZE MNIE. Można też kupić w zaprzyjaźnionej piekarni, ale nigdy w supermarkecie te zapakowane i przeznaczone do hamburgerów.

Bułki można podgrzać wraz z burgerami w piecu, wypełnić warzywami i serkiem, dodać sosy i gotowe, smaczne , pożywne i zdrowe. Smacznego.

h

 

 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

Tagi: hamburger
14:20, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 lipca 2016

 Sprawdzony przepis na domowy wypiek pysznych razowych bułeczek , na śniadanie,  używałem ich  także T U T A J do hamburgerów, smaczne , zdrowe i pożywne.

bułki razowe

Skład na 8 bułek :

pół szklanki płatków owsianych

1 - 2 łyżki miodu

1 łyżka masła

3/4 łyżeczki soli

1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.



b

Składniki ciasta :

7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

3 łyżki letniej wody

1,5 szklanki mąki pszennej razowej

3/4 szklanki mąki pszennej

bułki razowe

Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane

Do posypania: płatki owsiane, czarnuszka lub sezam

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie - drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.

bułki razowe

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi, czarnuszką lub sezamem.

Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia wierzchu.

…smacznego…

bułki razowe

czwartek, 14 lipca 2016

 chłodnik

Danie to jest kompilacją dwóch tradycji kulinarnych – wschodniej i południowej Europy. Chłodnik obecny w kuchni polskiej, litewskiej, rosyjskiej, choć przyrządzany bywa również w Hiszpanii, tylko z innych składników. Focaccia to typowo włoskie pieczywo podawane przed posiłkiem z oliwą, natomiast roladka drobiowa nafaszerowana została składnikami używanymi w obu regionach kulinarnych. Całość dania , które pełnić może rolę przystawki, połączyło użycie dwóch serków Apetina, jeden w roli dipu , drugi jako farszu i dodatku.

 

Chłodnik – połączenie botwinki, ogórka , rzodkiewki, koperku i maślanki lub kefiru, pisałem o tym specjale już wcześniej ,

a przepis znajduje sięT U T A J. W tym daniu został wzbogacony kostkami serka Apetina, wyjętymi z ziołowej zalewy.

chłodnik

 

 

Focaccia  - aromatyczne włoskie pieczywko, pieczone w moim wydaniu z suszonymi pomidorami z zalewy, oliwkami, czosnkiem i ziołami – tutaj podane z kostkami serka Apetina. Pieczywko to znakomicie smakuje maczane w dipie powstały z serka Apetina o smaku pesto i rukoli. Przepis na focaccię znaleźć można T U T A J, GDZIE opisałem szczegółowo jak upiec ten włoski przysmak.

focaccia

Dip – wystarczy użyć serka Apetina o smaku pesto i rukoli, jeśli wolimy rzadszy dodać można odrobiną jogurtu naturalnego.


Roladka drobiowa – filet z kurczaka lub indyka, szpinak, pomidory suszone z zalewy z serka Apetina, czosnek, papryka zielona i żółta, serek Apetina o smaku pesto i rukoli, sól, pieprz.

chłodnik

Filet rozbijamy cieniutko na tzw. papier, delikatnie solimy i pieprzymy, następnie smarujemy cienko serkiem Apetina i układamy farsz wcześniej przygotowany, czyli krótko przesmażony na oliwie z serka - szpinak wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem i papryką. Możemy użyć szpinaku mrożonego lub świeżego, wszystkie składniki siekamy dość drobno , a jeśli chcemy by było bardziej pikantnie możemy dodać papryczkę chilli. Całość zwijamy w roladkę , pakujemy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, zależnie od grubości naszej roladki.

focaccia

Podajemy z zimnym chłodnikiem, ciepłą focaccią i ziołowo  – serowym dipem.


…smacznego…

Twoja kuchnia ma to coś

środa, 13 lipca 2016

 

kebab

Kebab ,kebap, pita z farszem...

Kebab to ogólnie potrawa kuchni orientalnej. Döner kebap to po turecku ‘obracające się pieczone mięso’, czyli element  kuchni tureckiej.  Baranina , może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe  -skrawane  z pionowego rożna i podawane z surówką i owczym serem. Istnieje jeszcze jego odmiana w placku czyli dürüm döner  - zawinięty döner,  oraz  turecka pizza - Türkische Pizza .Popularne jest jedzenie kebabu razem z ayranem – słonym jogurtem .

Powszechnie występuje jednak  jako danie typu fast food, podawane w  chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami . To chyba jeden ze zdrowszych fast foodów , jeśli takowe istnieją, natomiast przygotowany samodzielnie może być smaczny, zdrowy i pożywny.  

Sama forma kebabu daje także dużą swobodę w dobieraniu składników i sposobie podania . U mnie w jednej wersji na patykach opiekany z chlebem oraz w picie z ciasta pizzowego. Obie wersje z surówkami ,sosami i mięsem drobiowym, choć zdarza mi się przyrządzać  go z wołowiną.

kebab

Surówka – kapusta pekińska, ogórek, pomidor, kukurydza, koperek, natka pietruszki, jogurt naturalny, sól, pieprz.

Sałatka – sałata zielona i lodowa, pomidor , ogórek, sos winegret, por lub cebula czerwona, może być papryka także chilli.

Dip czosnkowy – jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz.

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki – jeśli lubimy ostry to sporo pieprzu cayenne lub chilli.

kebab

Mięso – może być filet z kurczaka lub indyka – uprzednio pocięty na paski i zamarynowany w mieszaninie jogurtu, ja używam greckiego, i przyprawy o nazwie Shoarma  - mieszanka papryki czerwonej, soli, czosnku, kminu rzymskiego, papryki chilli i cynamonu. Dobrze jest zostawić je w tej marynacie na 1 , 2 godziny w lodówce . Po zamarynowaniu opiekam je nadziewając na patyczki do szaszłyków, przeplatając kawałkami chleba około 15 minut do zrumienienia albo wykładam na ruszt i grilluję już bez tłuszczu w temperaturze 180 stopni. Taką mieszankę przypraw można stworzyć we własnym zakresie.

kebab

Pita – ciasto przyrządzam jak na pizzę, piekę sam placek rozpłaszczony uprzednio na blaszce, tak aby na środku urosła tzw. czapeczka, którą po upieczeniu odkrawam, następnie nakładam farsz i przykrywam powtórnie całość.  Przepis na ciasto znajduje się TUTAJ.

kebab

Niejednokrotnie przyrządzam ten kebab dodając jeszcze inne składniki np. ser feta, parmezan, oliwki, paprykę, szczypiorek – wszystko to rzecz gustu i zasobności lodówki. Często także rolę warzywa gra surówka z kapusty, w sezonie młoda, biała lub czerwona z sosem winegret. Świetnie smakuje z ogórkami małosolnymi lub kiszonymi, a do sosów dołączyć może np. musztarda, nie używam natomiast majonezu.

Kebab mój bywa także przyrządzany w wersji wegetariańskiej , gdzie zamiast mięsa, świetnie sprawdzają się różnego rodzaju wegetariańskie Grillowane Burgery z cieciorki lub grillowane tofu albo Falafelle, które przyrządzałem TUTAJ i TUTAJ.

"prawdziwy kebab piecze dwa razy"

[anonim]

 

 

Tagi: kebab
13:28, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lipca 2016

 

jarmuż

Prosty sposób na podanie marynowanego w rozmarynie fileta z piersi kurczaka ze smacznymi, pieczonymi warzywami i jarmużem. Łatwo, szybko, smacznie i zdrowo – może pełnić rolę przystawki lub dania głównego.

 

Skład :

Filet z piersi kurczaka

Jarmuż świeży – pół opakowania

Czosnek – 3 ząbki

Rozmaryn – suszony lub świeży

Sól, pieprz

Papryka ostra

Oliwa z oliwek

  Pietruszki

 1 Marchewka

   Rzodkiewki

jarmuż

 

 Przygotowanie :

Z fileta wycinamy tzw. medaliony, nadając im owalny kształt i marynujemy najlepiej godzinę przed przyrządzeniem w oliwie , rozmarynie , papryce i pieprzu. Pietruszkę obieramy i obcinamy nać nie do końca, podobnie rzodkiewkę , po czym smarujemy je oliwą.

Zamarynowane medaliony wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na gorącą blaszkę lub ruszt, pietruszki rzodkiewki układamy obok i pieczemy około 20 minut, w zależności od wielkości medalionów i warzyw, ja wybrałem najmniejsze.

Z marchewki wycinamy obieraczką tzw. tagiatelle i wrzucamy do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru na 2 minuty.

Jarmuż myjemy , odcinamy twarde części, kroimy drobno i podsmażamy bardzo krótko z posiekanym czosnkiem na oliwie , doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu, na to kurczak i warzywa , gotowe, smacznego.

jarmuż 

„Przyprawą potrawy jest głód”.

Cyceron (II/I w. p.n.e.)

Tagi: jarmuż
11:46, rafal-szwaylik , MIĘSO
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 lipca 2016

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Letni orzeźwiający deser z owocami i ciasteczkami - przepis na urodzinowe danie z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę powodzenia w dalszej działalności.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

www.marcoghia.pl


Skład :

Babeczki do wypełniania kremem lub owocami

Ciastko ambasadorka z czekoladą kokosem

Truskawki

Nektarynki

Kiwi

Sorbet truskawkowy

Jogurt naturalny

Skondensowany ocet balsamiczny – pomarańczowy

Mięta do dekoracji

Przygotowanie :

Owoce kroimy dowolnie , wypełniamy nimi nasze babeczki, polewamy jogurtem i octem balsamicznym. Układamy na talerzu wraz z sorbetem truskawkowym mrożonym w kostkach, dokładamy ciastko biszkoptowe oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi.


Sorbet truskawkowy – truskawki miksujemy z jogurtem naturalnym i cukrem , który dodajemy według uznania , następnie przelewamy do pojemnika do mrożenia lody – mrozimy.


Ciastko ambasadorka :

Ciasto: 3 białka, 2 jajka, osobno białka i żółtka, 300 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej), 200 g cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa czekoladowa: 200 g masła ,250 g cukru ,2-3 łyżki wody ,4 łyżki kakao, 1,5 szklanki wiórek kokosowych

Masło stopić i ostudzić. Wszystkie 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać pojedynczo żółtka. Blaszkę o wymiarach 25x37 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksujemy. Do masy dodajemy też jogurt i cienką strużką wlewamy stopione masło. Delikatnie miksujemy. Wylewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wykładamy do góry nogami na suchą ściereczkę. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.


Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła. Na blacie kuchennym rozkładamy 2 papiery do pieczenia. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Na patyczek nabijamy po kolei kwadraty ciasta i maczamy je w polewie, czekamy chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsypujemy wiórkami. Odkładamy na papier, by polewa zastygła.

...smacznego...


Letnie owoce 2

Tagi: sorbet
10:58, rafal-szwaylik , DESEROWO
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 czerwca 2016

Falafel - arab. فلافل falāfil, hebr. פלאפל falafel, znany w Egipcie jako طعمية ṭa‘mīya pieczone kotleciki z przyprawionej ciecierzycy . Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie - moja wersja na sałatce z selera naciowego z dipem czosnkowym. 

falafel 

Skład :

Puszka ciecierzycy konserwowej – można ugotować ją również samemu

Połowa cebuli

1 ostra papryczka chilli

Natka pietruszki

2 małe ogórki małosolne lub konserwowe

Kawałek pora

1 jajo od kur nietorturowanych

Przyprawy : curry, kumin, kardamon, kolendra, kurkuma

 

Dip : jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz

 

Sałatka : seler naciowy, rzodkiewka, ogórek świeży, papryka, natka pietruszki, szczypiorek + sos vinegrete

falafel 

Przygotowanie :

Ciecierzycę odsączamy z wody, wrzucamy do blendera wraz z pokrojoną cebulą, papryczką, pietruszką, ogórkami, porem, jajem oraz przyprawami i miksujemy na gładką masę. Jeżeli konsystencja będzie za rzadka możemy dodać trochę płatków owsianych – nie używam bułki tartej – wymieszać i odstawić na 15 minut , aby masa zgęstniała a płatki wchłonęły nadmiar wilgoci.

Z powstałej masy formujemy dowolnej wielkości i kształtu kotleciki, ja robię coś w rodzaju hamburgerów za pomocą oringu , wkładamy je do pieca rozgrzanego do 200 stopni i grillujemy przez około 15 do 20 minut , tak by się zrumieniły od góry. Ja zazwyczaj wykładam je na blaszce pokrytej folią aluminiową. Dobrze pieką się w piekarniku z funkcją grilla od góry. Oczywiście można je też usmażyć na patelni , najlepiej na oleju kokosowym, ale pieczone zdrowsze.

Do naszej masy możemy dodać zawsze inne składniki np. podsmażone pieczarki z cebulą, startą marchewkę, koperek, muszą to być jednak składniki , które nie puszczą nam wody do masy. Ogórków małosolnych użyłem ze względu na to , że jest na nie sezon , zimą można użyć kiszonych lub konserwowych. 

falafel 

…gotowe…smacznego…

 

Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.

                                                                           [ Paul McCartney ]

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
AKTUALNOŚCi
DESEROWO
DODATKI TRADYCYJNE
FIT KUCHNIA
FOTO, FOTORELACJE
M I Ę S O
MAKARONY
PIZZA I DODATKI
RYBY I OWOCE MORZA
SAŁATKI
SPECJAL RECEPTURE
ŚNIADANIOWO
WEGETARIAŃSKIE RECEPTURY
WYPIEKI MARYSI
Z U P Y
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl