Blog > Komentarze do wpisu

Miodowo – winna sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

 

sałatka z ogórków 

Tym razem propozycja mniej tradycyjnego podejścia kulinarnego do produktu  jakim są ogórki gruntowe.  Zazwyczaj  w Polsce są one składnikiem mizerii, stając się dodatkiem do schabowego i ziemniaków, również jako tzw. MAŁOSOLNE, przepis TUTAJ. Warto posmakować ich także w miodowo-octowej marynacie, powstała w ten sposób sałatka to doskonały dodatek do dania głównego, grillowanych mięs oraz ryb .

 

Skład :

4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)

2 małe czerwone cebule lub 1 duża

1 łyżka miodu

4 łyżki octu winnego z białego wina

12 łyżek oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ogórki ze skórką kroimy w cienkie plasterki, można zrobić to na tarce, cebulę w piórka lub cienkie krążki. Z miodu, octu i oliwy przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając owe składniki, doprawiając solą i pieprzem według uznania, proporcje można delikatnie zmienić zależnie od tego czy lubimy bardziej słodki czy winno – octowy smak, dotyczy to również soli i pieprzu.

Posiekane warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, by smaki przegryzły się a ogórki i cebula zmiękły. Smacznego.

sałatka z ogórków

 

niedziela, 18 grudnia 2016, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

  • Konserwowe z chilli…

    … pokusićby się można jeszczeo ogórki w smaku chilli dominującym… …spłyną wtedy całą kaskadą przypraw i będą lekko palić w podniebienie, idea

  • Małosolne…

    …można je określić mianem przedwiośnia ogórków kiszonych, delikatność smaku jednak, jakim dysponują, stawia je zdecydowanie wyżej niż kiszone w hierarchii

  • Sałatka z czerwonej kapusty i gruszek…

    …kapusta czerwona mniejszą popularność notuje w sondażach niż rządząca biała kapusta, niemniej jednak jest smaczna, choć odrobinę twardsza, co może stać s

  • Sałatka z ogórków małosolnych

    Uwielbiam małosolne ogórki. Nie tylko na kanapki. Można z nich zrobić prostą sałatkę do mięsa na obiad. Swoją podałam do gulaszu z kurkami i suszonymi pomidoram

  • Surówka z włoskiej kapusty

    Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklan

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl