Blog > Komentarze do wpisu

Kebab także wegetariański

 

kebab

Kebab ,kebap, pita z farszem...

Kebab to ogólnie potrawa kuchni orientalnej. Döner kebap to po turecku ‘obracające się pieczone mięso’, czyli element  kuchni tureckiej.  Baranina , może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe  -skrawane  z pionowego rożna i podawane z surówką i owczym serem. Istnieje jeszcze jego odmiana w placku czyli dürüm döner  - zawinięty döner,  oraz  turecka pizza - Türkische Pizza .Popularne jest jedzenie kebabu razem z ayranem – słonym jogurtem .

Powszechnie występuje jednak  jako danie typu fast food, podawane w  chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami . To chyba jeden ze zdrowszych fast foodów , jeśli takowe istnieją, natomiast przygotowany samodzielnie może być smaczny, zdrowy i pożywny.  

Sama forma kebabu daje także dużą swobodę w dobieraniu składników i sposobie podania . U mnie w jednej wersji na patykach opiekany z chlebem oraz w picie z ciasta pizzowego. Obie wersje z surówkami ,sosami i mięsem drobiowym, choć zdarza mi się przyrządzać  go z wołowiną.

kebab

Surówka – kapusta pekińska, ogórek, pomidor, kukurydza, koperek, natka pietruszki, jogurt naturalny, sól, pieprz.

Sałatka – sałata zielona i lodowa, pomidor , ogórek, sos winegret, por lub cebula czerwona, może być papryka także chilli.

Dip czosnkowy – jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz.

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki – jeśli lubimy ostry to sporo pieprzu cayenne lub chilli.

kebab

Mięso – może być filet z kurczaka lub indyka – uprzednio pocięty na paski i zamarynowany w mieszaninie jogurtu, ja używam greckiego, i przyprawy o nazwie Shoarma  - mieszanka papryki czerwonej, soli, czosnku, kminu rzymskiego, papryki chilli i cynamonu. Dobrze jest zostawić je w tej marynacie na 1 , 2 godziny w lodówce . Po zamarynowaniu opiekam je nadziewając na patyczki do szaszłyków, przeplatając kawałkami chleba około 15 minut do zrumienienia albo wykładam na ruszt i grilluję już bez tłuszczu w temperaturze 180 stopni. Taką mieszankę przypraw można stworzyć we własnym zakresie.

kebab

Pita – ciasto przyrządzam jak na pizzę, piekę sam placek rozpłaszczony uprzednio na blaszce, tak aby na środku urosła tzw. czapeczka, którą po upieczeniu odkrawam, następnie nakładam farsz i przykrywam powtórnie całość.  Przepis na ciasto znajduje się TUTAJ.

kebab

Niejednokrotnie przyrządzam ten kebab dodając jeszcze inne składniki np. ser feta, parmezan, oliwki, paprykę, szczypiorek – wszystko to rzecz gustu i zasobności lodówki. Często także rolę warzywa gra surówka z kapusty, w sezonie młoda, biała lub czerwona z sosem winegret. Świetnie smakuje z ogórkami małosolnymi lub kiszonymi, a do sosów dołączyć może np. musztarda, nie używam natomiast majonezu.

Kebab mój bywa także przyrządzany w wersji wegetariańskiej , gdzie zamiast mięsa, świetnie sprawdzają się różnego rodzaju wegetariańskie Grillowane Burgery z cieciorki lub grillowane tofu albo Falafelle, które przyrządzałem TUTAJ i TUTAJ.

"prawdziwy kebab piecze dwa razy"

[anonim]

 

 

środa, 13 lipca 2016, rafal-szwaylik
Tagi: kebab

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl