Blog > Komentarze do wpisu

Deser ciasteczkowo –owocowy

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Letni orzeźwiający deser z owocami i ciasteczkami - przepis na urodzinowe danie z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę powodzenia w dalszej działalności.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

www.marcoghia.pl


Skład :

Babeczki do wypełniania kremem lub owocami

Ciastko ambasadorka z czekoladą kokosem

Truskawki

Nektarynki

Kiwi

Sorbet truskawkowy

Jogurt naturalny

Skondensowany ocet balsamiczny – pomarańczowy

Mięta do dekoracji

Przygotowanie :

Owoce kroimy dowolnie , wypełniamy nimi nasze babeczki, polewamy jogurtem i octem balsamicznym. Układamy na talerzu wraz z sorbetem truskawkowym mrożonym w kostkach, dokładamy ciastko biszkoptowe oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi.


Sorbet truskawkowy – truskawki miksujemy z jogurtem naturalnym i cukrem , który dodajemy według uznania , następnie przelewamy do pojemnika do mrożenia lody – mrozimy.


Ciastko ambasadorka :

Ciasto: 3 białka, 2 jajka, osobno białka i żółtka, 300 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej), 200 g cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa czekoladowa: 200 g masła ,250 g cukru ,2-3 łyżki wody ,4 łyżki kakao, 1,5 szklanki wiórek kokosowych

Masło stopić i ostudzić. Wszystkie 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać pojedynczo żółtka. Blaszkę o wymiarach 25x37 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksujemy. Do masy dodajemy też jogurt i cienką strużką wlewamy stopione masło. Delikatnie miksujemy. Wylewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wykładamy do góry nogami na suchą ściereczkę. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.


Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła. Na blacie kuchennym rozkładamy 2 papiery do pieczenia. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Na patyczek nabijamy po kolei kwadraty ciasta i maczamy je w polewie, czekamy chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsypujemy wiórkami. Odkładamy na papier, by polewa zastygła.

...smacznego...


Letnie owoce 2

środa, 06 lipca 2016, rafal-szwaylik
Tagi: sorbet

Polecane wpisy

  • CREME BRULEE

    Przepis pochodzi z dobrego źródła , choć sam krem jest powszechnie znany, w dawniejszych czasach występował również w polskich domach pod postacią popularnego k

  • Ciasto czekoladowe z mascarpone...

    ...może być również : ...Mascarpone z ciastem czekoladowym... ... trudno jednoznacznie stwierdzić czasem, przyrządzając desery, który składnik gra główną rolę i

  • Ciasto drożdżowe...

    …na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści… …w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzek

  • Sorbet truskawkowy

    Składniki na około 1 litr: 800 g truskawek  2/3 szklanki cukru (lub mniej, w zależności od słodkości owoców) 1/3 szklanki soku z cytryny 1 łyżka

  • SORBET W MINUTĘ ;)

    Hejka <3, pokaże wam dziś jak zrobić szybko sorbet.  Potrzebne nam składniki :  sok, np. Pomarańczowy  torebka szczelnie zamykana duża  t

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl