Blog > Komentarze do wpisu

Chłodnik z focaccią i drobiową roladą

 chłodnik

Danie to jest kompilacją dwóch tradycji kulinarnych – wschodniej i południowej Europy. Chłodnik obecny w kuchni polskiej, litewskiej, rosyjskiej, choć przyrządzany bywa również w Hiszpanii, tylko z innych składników. Focaccia to typowo włoskie pieczywo podawane przed posiłkiem z oliwą, natomiast roladka drobiowa nafaszerowana została składnikami używanymi w obu regionach kulinarnych. Całość dania , które pełnić może rolę przystawki, połączyło użycie dwóch serków Apetina, jeden w roli dipu , drugi jako farszu i dodatku.

 

Chłodnik – połączenie botwinki, ogórka , rzodkiewki, koperku i maślanki lub kefiru, pisałem o tym specjale już wcześniej ,

a przepis znajduje sięT U T A J. W tym daniu został wzbogacony kostkami serka Apetina, wyjętymi z ziołowej zalewy.

chłodnik

 

 

Focaccia  - aromatyczne włoskie pieczywko, pieczone w moim wydaniu z suszonymi pomidorami z zalewy, oliwkami, czosnkiem i ziołami – tutaj podane z kostkami serka Apetina. Pieczywko to znakomicie smakuje maczane w dipie powstały z serka Apetina o smaku pesto i rukoli. Przepis na focaccię znaleźć można T U T A J, GDZIE opisałem szczegółowo jak upiec ten włoski przysmak.

focaccia

Dip – wystarczy użyć serka Apetina o smaku pesto i rukoli, jeśli wolimy rzadszy dodać można odrobiną jogurtu naturalnego.


Roladka drobiowa – filet z kurczaka lub indyka, szpinak, pomidory suszone z zalewy z serka Apetina, czosnek, papryka zielona i żółta, serek Apetina o smaku pesto i rukoli, sól, pieprz.

chłodnik

Filet rozbijamy cieniutko na tzw. papier, delikatnie solimy i pieprzymy, następnie smarujemy cienko serkiem Apetina i układamy farsz wcześniej przygotowany, czyli krótko przesmażony na oliwie z serka - szpinak wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem i papryką. Możemy użyć szpinaku mrożonego lub świeżego, wszystkie składniki siekamy dość drobno , a jeśli chcemy by było bardziej pikantnie możemy dodać papryczkę chilli. Całość zwijamy w roladkę , pakujemy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, zależnie od grubości naszej roladki.

focaccia

Podajemy z zimnym chłodnikiem, ciepłą focaccią i ziołowo  – serowym dipem.


…smacznego…

Twoja kuchnia ma to coś

czwartek, 14 lipca 2016, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl