Blog > Komentarze do wpisu

Fit Sałatka z parmezanem

 Danie w kategorii fit , połączenie świeżych warzyw z serami i dojrzewającą szynką. Sałatka do której można dodać jeszcze zupełnie inna konfigurację warzywną np. ogórek , rzodkiewka, kiełki różnego rodzaju, inne sałaty, zamiast szynki np. stek z polędwicy wołowej cieniutko pokrojony lub filet z kaczki tak jak TUTAJ, lub zwyczajnie pierś z kurczęcia gotowaną na parze. Można zabrać do pracy, do tramwaju , na łąkę, do lasu, lub pożreć w domu przy świecach wieczorem z tzw. lampką wina.

sałatka fit 

...a teraz do rzeczy...

 

Skład :

 

Sałata masłowa

Pomidor

Cebula szalotka

Szparagi konserwowe

Oliwki zielone

Parmezan

Ser typu Lazur

Szynka szwardzwaldzska

Skondensowany ocet balsamiczny  Balsamico

Sól, pieprz wg. uznania

 

Przygotowanie :

 Sałatę myjemy dokładnie, a potem osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Pomidory i cebulkę kroimy dowolnie, ja kroję dość grubo , by było widać owe składniki w sałatce i nie zrobiła się tzw. maź po wymieszaniu.

 

Oliwki zawsze w całości.

 

Szparagi wyjmujemy z puszki i odcedzamy na sitku – mogą to być szparagi świeże , jak najbardziej, w sezonie, białe lub zielone najlepiej lubię. Trzeba je jednak wcześnie ugotować.

 

Ser Lazur , może być w dowolnym kolorze , żółty, niebieski – kroimy w miarę cienko – dodajemy go do sałatki  w wersji wegetariańskiej.

 

Parmezan – dodajemy do obu wersji, można kupić w kawałku, lub tarty, ja kupiłem w postaci tartej ale na większe wiórki, we własnym zakresie można to zrobić np. pomocy obieraczki do warzyw lub na tarce do mizerii. Raczej nie polecam tartego parmezanu, tak jak np. do pizzy. Konsystencja tego sera musi być wyczuwalna i fajnie jest go sobie pogryźć, by poczuć jego smak.

 

Szyneczka może być parmeńska– koniecznie pokrojona w bardzo cienkie plastry – owijamy ją delikatnie szparagi.

 

Całość wg. mnie wymaga jedynie dodania pieprzu ponieważ Lazur, parmezan i szynka są dostatecznie słone, by zaspokoić nasze solne zapotrzebowanie w zakresie smaku, dochodzi do tego jeszcze smak octu balsamicznego , ciekawie jest użyć jego pomarańczowej odmiany – lekko polewamy nim wcześniej ułożone na talerzu składniki.

 

Skonsumować to można z grzankami lub chlebkiem z ziaren , który przygotowywałem TUTAJ.

 

Jak wspomniałem wcześniej to bardzo uniwersalna propozycja , bo można ją potraktować na dwojako, wegetariańsko i niewegetariańsko , bo z szynką. W postaci mniejszej porcji może służyć jako przystawka , w większej ilości jako propozycja na lunch, ale również na kolację przy świecach, śniadaniowe menu także nie pogardzi taką pozycją w swoim składzie .

Kot spoglądał wciąż na ser pod kloszem. Na­deszła woj­na. Roz­biła klosz. Gos­po­darze mieli te­raz in­ne zmar­twienia, a kot się ucieszył. 

[Raymond Radiguet]


..smacznego...

niedziela, 13 grudnia 2015, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

  • FIT sałatka z bulgurem

    Zdrowa, smaczna i pożywna propozycja dla smakoszy fit kuchni , ale nie tylko. Bulgur bowiem, to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sp

  • Fit lunch box z razową focaccią i rucolą

    Ten zestaw włoskiego pieczywa zwanego focaccią z sałatką z rucoli z powodzeniem zapakować można do pudełka i zabrać do pracy, otwierając je następnie w porze dr

  • Fasolka z fetą i papryką

    Sezonowe, bardzo proste w wykonaniu danie wegetariańskie oraz fit, jego przygotowanie zajmuje niespełna 30 minut. Zderzenie słodkawego smaku fasolki szparagowej

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl