Blog > Komentarze do wpisu

Omlet śniadaniowy

Niezwykle prosty sposób na przygotowanie omletu , bez
żmudnego ubijania na pianę, bez dodatku mąki, bez skandalu jakim jest dodawanie przez niektóre kucharki i kucharzy proszku do pieczenia do tego lekkiego ,jajecznego przysmaku.

omlet 

Przygotuję go z dodatkami, które zaostrzą smak jajek, będzie
jednocześnie smaczny i aromatyczny.

 

Skład :

 

2 jaja od nietorturowanych kur

2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

garść posiekanego szczypiorku

łyżka tartego żółtego sera

sól

pieprz

oliwa

łyżeczka masła

 

Przygotowanie :

 

Jaja rozbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz,
mieszamy delikatnie, tak aby zachować w miarę możliwości strukturę jajek i
białek, nie robimy z tego jednolitej masy jak na jajecznicę. Jeśli chodzi o
sól, to można jej nie dodawać teraz, tylko posypać nią omlet na końcu przed
podaniem, zachowa on wtedy swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor.

 

Tak przygotowaną masę wlewamy na średnio rozgrzaną patelnię
z oliwą i czekamy do ścięcia się białek i żółtek, na średnim ogniu, uważając ,
by nie przypalić spodu, można delikatnie poruszać z góry nasze jajka, żeby
przyspieszyć ścięcie, można też przykryć pokrywką na chwilę. Gdy wszystko zacznie nabierać właściwej konsystencji posypujemy nasz omlet serem i szczypiorkiem i  zamykamy jak pieróg na
patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy na patelnię masło, przykrywamy całość na około 5 minut i czekamy aby ser w środku się rozpuścił. W tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę dla równego przysmażenia.

omley 

Po zdjęciu z patelni kroimy na trójkąty i podajemy np. z
kiełkami, kiszonym ogórkiem, pomidorkami lub czymś co ma wyrazisty posmak, papryczki chilli, grzybek marynowany itp.

Można również podać nasz omlet w trochę innej formie i w innym towarzystwie np.kaparów i rzodkiewki

omlet 

...gotowe...smacznego...

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su. 

                                                                       [anonim]

niedziela, 10 maja 2015, rafal-szwaylik
Tagi: omlet

Polecane wpisy

  • Miodowo – winna sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

     Tym razem propozycja mniej tradycyjnego podejścia kulinarnego do produktu jakim są ogórki gruntowe. Zazwyczaj w Polsce są one składnikiem mizerii, sta

  • Jaja faszerowane szpinakiem…

    ...propozycja na śniadanie i nie tylko... ...do spożycia z grzankami , pieczywem świeżym lub z majonezem...  SKŁAD : 4 jaja od kur z tzw. wolnego chow

  • Jajo sadzone w chlebie…

    …zdarza się czasem , że trzeba zjeść śniadanie ... żeby nie jeść kanapek pochłonąć można sam chleb lub bułki ,jeśli grzeszą świeżością , ale co zrobić, gd

  • OMLET

    OMLET z pieczarkami, porem, jalapenos, ziołami i siemieniem lnianym.  Szybki, sycący i pyszny :) dodatkowo podany z polskim oscypkiem i "makaronem" ze świe

  • Omlet

    Ten przepis polecam na śniadanie, dostarcza energię na cały poranek! :D Składniki: - 1 pomidor - 1 mała cebula - pół marchewki - pół kiełbasy (opcjonalnie) - 2

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/05/10 19:20:29
Fantastyczny przepis! Szukałam ostatnio jakiegoś dobrego przepisu na omlet na słono :) Na pewno niebawem go wypróbuję :) U mnie na blogu znajdziesz przepis na omleta na słodko, zapraszam i pozdrawiam ciepło ;)

afterglowpoint.blogspot.com
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl