Blog > Komentarze do wpisu

Pierś z kaczki sous – vide z żurawiną, śliwkami i musem szpinakowym

Tym razem pokusiłem się o przygotowanie piersi kaczki metodą
sous - vide w wersji domowej. W profesjonalnie wyposażonych kuchniach używa się do tego próżniowych pakowaczek i specjalnych cyrkulatorów do gotowania produktów w niskiej temperaturze i w długim czasie. W domowej kuchni ,pozbawionej wyżej wymienionych , drogich urządzeń również można przygotować dania tą metodą, wszak nie sprzęt najważniejszy a umiejętności . 

 Zainspirował mnie przepis na pierś kaczki przygotowaną w
Akademii Molekularnej Jeana Bosa, który trochę zmodyfikowałem i dodałem swoje ulubione dodatki. Wyszło przepysznie, bo tak delikatne kaczę mięso o chrupiącej skórce miałem okazję spożywać po raz pierwszy.

KACZKA SOUS-VIDE

SKŁAD :

Pierś kaczki ze skórą

Świeży rozmaryn

Pieprz

Czosnek niedźwiedzi

mus szpinakowy

płatki migdałowe

3 śliwki czerwone

cukier

sól

masło

czerwone wino około100 ml

żurawina

oliwa z oliwek

woreczek do mrożenia/pakowania z klipsem

 

KACZKA SOUS-VIDE

 

PRZYGOTOWANIE :

Zaczynam od zapakowania kaczki do woreczka, nacieram ją
wcześniej pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i rozmarynem. Przed zaciśnięciem klipsa staram się pobyć całego powietrza z woreczka po czym zamykam szczelnie. Taki pakunek wkładam do wody doprowadzonej do temperatury 60 stopni i pozostawiam ja tam na 35 minut. Ważne by kontrolować temperaturę na stałym poziomie, używałem
do tego termometru , tzw. sondy do mierzenia temperatury mięsa w środku igotowałem na płycie grzewczej, regulując ciepło także pokrywką garnka.

 KACZKA SOUS-VIDE

Żurawinę duszę z cukrem na oliwie około 5 minut, najlepiej
jak żurawina jest świeża , puszcza wtedy dużo soku. Do suszonej dobrze jest
dolać trochę wody. Do całości dodaję dużą łyżkę masła i duszę kolejne 3 minuty. Po tym czasie dolewam wino i odparowuję wszystko do konsystencji sosu, czyli redukuję.  Doprawiam solą , pieprzem, rozmarynem.

 

Ugotowaną pierś kaczki wyjmuję z woreczka, oczyszczam z
ziół, nacinam skórkę ostrym nożem w kratkę, posypuję solą naciętą skórę i smażę od zimnej patelni, tak by skórka zrobiła się złoto – brązowa i chrupiąca a tłuszcz się wytopił, potem chwilę drugą stronę. Po usmażeniu odsączam na ręczniku i pozostawiam na chwilę by odpoczęła.

 KACZKA SOUS-VIDE

W tym czasie śliwki tnę na ćwiartki , usuwam pestki, na
patelni rozgrzewam oliwę, posypuję cukrem i kładę na nią śliwki, które
podsmażam kilka chwil. 

 

Mus szpinakowy – świeży szpinak podsmażam na oliwie z
czosnkiem, płatkami migdałowymi, sole i pieprzę do smaku, miksuję na gładką masę.

 KACZKA SOUS-VIDE

Przed podaniem mięso kroję na kawałki, solę i posypuje świeżo mielonym pieprzem oraz dodaję do całego dania kluski kładzione , o których przyrządzeniu wkrótce. Podsmażam je krótko na pozostałym kaczym tłuszczu, który wytopił się ze skórki.

 Polecam również smaczną polędwiczkę wieprzową , także ze śliwkami ...

mojego przepisu

...smacznego...

 

Piękna żona jest jak kaczka: za dużo na jednego, a za mało na dwóch.

                                                         [ Kornel Makuszyński ]

 

 

 

 

niedziela, 19 kwietnia 2015, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: tommy, *.play-internet.pl
2017/05/19 18:02:38
Przepis ok, ale co za idiotyczny pomysł, żeby na stronie się co jakiś losowy czas włączała muzyka. Wychłostać kogoś kto to wymyślił
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl