Blog > Komentarze do wpisu

CREME BRULEE

brulee

Przepis pochodzi z dobrego źródła , choć sam krem jest powszechnie znany, w dawniejszych czasach występował również w polskich domach pod postacią popularnego koglu – moglu, na
zimno utartych jajek z cukrem, jedzonych na surowo. Dziś to chyba zbyt duże
ryzyko, chyba że mamy jaja z pewnego źródła. A zatem to koglo-moglowe
wspomnienie pojawia mi się za każdym razem , gdy smakuję brulle, tego
francuskiego deseru, wszak właśnie z języka francuskiego creme brulee, to przypalony krem.

Jego przygotowanie jest stosunkowo proste.

Skład :

 5 żółtek z jaj od kur z wolnego chowu

 180g cukru

pół litra śmietany 31%

 laska wanilii

brulee

Żółtka ubijamy z cukrem. Śmietanę zagotujemy z esencją z laski wanilii
– rozcinamy laskę wzdłuż i wyskrobujemy nożem to , co znajduje się w środku.
Tak przygotowaną waniliową śmietanę dolewamy do żółtek i dokładnie mieszamy.
Przekładamy naszą masę do kokilek i zapiekamy w temperaturze 110 stopni przez
40 minut. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia i chłodzimy w
lodówce. Przed podaniem powierzchnię kremu możemy posypać  brązowym lub białym cukrem i przypalić - karmelizować palnikiem gazowym. Uważając przy tym, żeby cukier  się tylko lekko rozpuścił i zbrązowiał, a nie przypalił. W ten sposób uzyskamy skorupkę karmelu na powierzchni i to jest oryginalna, francuska wersja tego deseru, choć bez karmelu , a posypany tyko
wanilią smakuje równie wyśmienicie.

brulee
Istnieje  także  czekoladowa wersja tego smacznego kremu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z resztą masy. Ciąg dalszy postępowania jak wyżej opisano.

 Polecam również CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE...

                                                          ...smacznego...

 

Żre­my się... Za­pomi­nając o miej­scu na deser. 

                                                   [anonim]

brulee

 


 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 


niedziela, 01 marca 2015, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

  • Deser ciasteczkowo –owocowy

    Letni orzeźwiający deser z owocami i ciasteczkami - przepis na urodzinowe danie z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę po

  • Ciasto czekoladowe z mascarpone...

    ...może być również : ...Mascarpone z ciastem czekoladowym... ... trudno jednoznacznie stwierdzić czasem, przyrządzając desery, który składnik gra główną rolę i

  • Ciasto drożdżowe...

    …na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści… …w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl