Blog > Komentarze do wpisu

Zupa orientalna …

 

…różnej maści legendy krążą pośród polskich zaściankowych
strzech na temat orientalnej kuchni, w tym kraju o dziwnej nazwie czyli w
Polsce, opowiada się często o smażonych psach , szczurach , kotach i różnych
dziwach dziejących się na zapleczach chińskich jadłodajni,  usytuowanych w tym ciemnym i zabobonnym kraju
nad rzeką o całkiem niezłej nazwie, czyli Wisłą…

 

…legendy legendami, a u Chińczyka drzwi się jednak nie
zamykają, a i katolicka niedziela nie przeszkadza polskiemu ludowi skosztować
orientalnych smaków, a schabowy do kąta…

 

…ja posyłam dziś tradycyjny rosół do kąta, choć nie do końca
rezygnuję ze wspólnego mianownika jaki łączy z nim zupę , którą dziś ugotuję,
czyli z kurczaka, nie będę jednak przygotowywał jej na wywarze z kości wyżej
wspomnianego ptaka, wykorzystam natomiast same filety z jego piersi….

 

 

SKŁAD :

 

2 duże filety z piersi kurczęcej

2 opakowania mieszanki chińskich warzyw

 

Lub : zamiast tych  dwu  mieszanek

 

3 papryki w trzech kolorach

10 grzybów MUN  lub 20
pieczarek

2 marchewki

1 seler naciowy

1 cebula

1 pietruszka

pęczek pietruszki

kiełki brokuła lub inne 

5  cebul szalotek

 

 

około 15 ziaren kolendry

2 centymetry imbiru

5 łyżek stołowych curry

oliwa lub olej rzepakowy

sól

pieprz kolorowy najlepiej

 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…na początek warzywa, połowę warzyw przesmażam na oliwie lub
oleju obficie posypując je curry, podczas tej czynności powinny wydobywać się
fantastyczne aromaty…

 

…jeśli gotujemy ambitniej, czyli nie korzystamy z gotowej
mieszanki chińskich warzyw, grzyby MUN przygotować należy według przepisu z
opakowania, czyli moczyć tam chwilkę i tak dalej… pozostałe warzywa w piórka
kroimy 2 –centymetrowe…i przesmażamy razem z grzybami i szalotkami posiekanymi... 

 

…drugą część warzyw i grzybów wrzucam do wody zimnej z dodatkiem
rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry i najlepiej świeżego, posiekanego
imbiru…to taki zamiennik – zamiast ziela angielskiego i liścia laurowego, które
niektórzy dodają do każdej polskiej zupy, a przecież wtedy każda zupa smakuje
tak samo prawie, tzn. jak ryba po grecku…ogórkowa czy pomidorowa – jeden grzyb…

 

…po przesmażeniu pierwszej części warzyw dorzucam je do
powoli zaczynającego się gotować  wywaru
z drugiej części warzyw…

 

 ….gotuje, gotuję
wszystko bardzo powoli , jak rosół, a w tym czasie przygotowuje tzw. w Polsce wkładkę
do mojej zupy orientalnej , czyli – kroję filety z piersi kurczaka w paski 2 – centymetrowe,
sól , pieprz, curry i na patelnię rozgrzaną rzucam moje paski kurczęce,
podsmażam je po około 2 minuty z każdej strony, tak, by się dobrze zrumieniły,
po czym wrzucam do gotującego się wywaru…

 

…15 minut i gotowe, choć warto poczekać do całkowitego
schłodzenia zupy, by potem powtórnie ją podgrzać , dla mnie wtedy zupa jest  skończona, do podania gotowa…na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę i kiełki w ilości dużej , bo lubię jak delikatnie chrupią podczas konsumpcji...

 

…jeśli komuś wyda się , że zupa jest za rzadka – w Polsce
prawie każdej kucharce tak się wydaje – nie dodawajcie tej wszechobecnej
zasmażki – dodajcie odrobinkę  mąki
ziemniaczanej wcześniej wymieszanej z zimna wodą, stopniowo do gotującej się zupy…

 

…podać  można z
makaronem , ryżem, pieczywem z odrobiną soku z cytryny dla zaostrzenia smaku,
zamiast wszechobecnego w Polskiej kuchni octu…

 

...czasem przygotowuję wersję wegetariańską tejże zupy, pomijam wtedy rzecz jasna  drób...

...czasem korzystam , jeśli mogę zamarynować mięso przeddzień z marynaty, którą TUTAJ  stosowałem...dodawałem wtedy jeszcze oprócz curry - kozieradkę, goździki,kardamon, paprykę słodką... 

 

…lubię czasem, ale już na talerzu podlać mleczkiem
kokosowym, oczywiście zamiast swojskiej, polskiej, wiejskiej, wspaniałej  śmietany gospodarza…  

 

…gotowe…smacznego…

niedziela, 01 grudnia 2013, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

  • Zupa krem z białej rzodkwi

    Lekka zupka o wyrazistym, specyficznymsmaku, doskonała na dobry początek... Skład : Biała rzodkiew Korzeń pietruszki Kawałek selera Por Połowa białej cebuli Na

  • Chłodnik

    Nie ma nic lepszego w upalne dni lata, niż obiad , którego głównym bohaterem jest chłodnik, zwany tez często litewskim. Występuje również czasem pod postacią ch

  • Zupa gulaszowa...

    …w wyniku głębokich rozmyślań nad nazwą zupy mej ulubionej, podczas jej spożywania w miejscach różnej maści, dochodzę do wniosku, iż zamawiając miseczkę w

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl