Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti ze szpinakiem…

makaron

SKŁAD:

 

porcja spaghetti

szpinak – mrożony lub świeży

 2 ząbki czosnku

5 pomidorów suszonych z zalewy

cebula czerwona

kawałek pleśniowego sera np. Lazur

szklanka śmietanki 30%

sól

pieprz

oliwa

ser tarty do posypania

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

 …użyłem tym razem makaronu razowego w kolorze cukru
trzcinowego, który ugotowałem na półtwardo , odrobinę dłużej niż klasyczne
spaghetti trzeba pogotować…

 

…sos to mieszanina szpinaku i czosnku, które przesmażyłem
razem na oliwie, z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czerwonej
cebuli….gdy wszystko lekko zmięknie, zalewam śmietanką, czekam aż się zredukuje
i osiągnie konsystencję sosu, międzyczasie dorzucam ser pleśniowy do smaku, a
po chwili ugotowany makaron…oraz posiekaną nać pietruszki…

 …mieszam wszystko razem na patelni, po zdjęciu z ognia i
pozostawiam na chwilę, by smaki połączyły się ze sobą a makaron wchłonął sos…

 

…inna szkoła każe polać makaron sosem, ja jednak wolę mój
sposób, dlatego nie przelewam makaronu oliwą, jak robi się to często, po
ugotowaniu…

 

…dobrze jest też nie dodać śmietanki , wtedy po wymieszaniu
ze składnikami z patelni uzyskamy coś podobnego do makaronu wymieszanego z
pesto np. bazyliowym, też dobre…

 

…gotowe…

 

…smacznego…

 

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

[anonim]

 

 

niedziela, 24 marca 2013, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl