Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwką suszoną ...

...podana  na jabłkowo - cebulowo - śliwkowym podkładzie...

polędwiczka

...plus grzanki rzecz jasna...

polęwdiczka

 

...zjadłbym ze trzy , a tu jedna tyko...

 ...kobieta wygrała... wyniki tegorocznego pucharu Martella...pogratulować tylko...szacun...no i 3 miejsce - ogromny szacunek...

ala ja nie o tym..

SKŁAD :

1 polędwiczka wieprzowa

jabłko

szalotka - 4 sztuki

śliwka suszona - sztuk  10

plajster boczku

kapka miodu

kapka musztardy dijonskiej

ocet balsamiczny - łyżka jedna

szczypta cukru

szczypta soli i pieprzu

garść grzanek ziołowych

gałązka majeranku, sałaty, rukoli  -  do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

...dobrze byłoby polędwiczkę zamarynować przeddzień w tymianku, oliwie i papryce lub czosnku...fajnie byłoby  w dobrym burbonie...a marzeniem byłoby zapakować ją próżniowo i tam pozwolić jej przejść przyprawami...

...nie dodawajcie soli do marynaty jak każda polska kuchara, gdyż zniszczy ona to delikatne mięso, z solą zawsze się zdąży, pozwólmy najpierw zadziałać lepszym aromatom...

...jednak, gdy nie uda się zająć się nią przeddzień, z powodzeniem przyrządzę ją tu i teraz...

...polędwiczkę kroję na kwadraty, wyjdzie ich 4 sztuki z jednej około, może 5...

...potem nadziewam jedną śliwką każdą część, przyprawiam co tam lubię...

...owijam maleństwo boczkiem plastra i smażę na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, żeby zamknąć smaki wszystkie wewnątrz...

...potem zdejmuję z patelni, wstawiam do pieca , na 180 stopni ,na około 13 do 15 minut max..

...teraz podkład ...

...jabłka w kostkę, podobnie śliwki i szalotkę kroję...

...wrzucam do rondla i duszę razem te składniki, dodając odrobinę miodu, musztardy, jeśli ktoś lubi słodsze, to cukru, oraz octu balsamicznego łyżkę.. niedługo, żeby za bardzo nie zmiękły, chyba , że ktoś lubi breję...

...ja lubię pogryźć lekko ten podkład pod polędwiczką, także nie daję mu za bardzo zmięknąć...

...sól, pieprz...i gotowe , tylko udekorować , podać...z grzankami ...

...smacznego...

 

...gdy kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się
znowu na jej twarz...

[Norman Mailer ] (ur. 1923)

 

 

 

środa, 13 marca 2013, rafal-szwaylik
Tagi: polędwiczka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: adam.hofman, *.vivaldiego.wroclaw.pl
2013/03/23 18:25:33
Mmmmm wygląda cudownie. Aż slinka cieknie. Aha nie powinno się mówić "plaster"? :P
-
2013/03/23 18:26:31
Adam Hofman: Znalazł się Jan Miodek :P To regionalizm i u mnie na przykład w Białymstoku tak się mówi.
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl