Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z mascarpone...

...może być również :

...Mascarpone z ciastem czekoladowym...

...trudno jednoznacznie stwierdzić czasem, przyrządzając desery, który składnik gra główną rolę i decyduje o całości wrażenia smakowego  -  jak w życiu...

...to kolejny deser z użyciem mascarpone, tutaj było TIRAMISU   i  spóźniona receptura na ten kawowy specjał...



...ten ciekawy , doskonale lekki i puszysty deser, to w rzeczywistości ciasto czekoladowe bardzo prostej konstrukcji, jest bardzo podobne do sufletu czekoladowego, niektórzy twierdzą, że tożsamy jest z sufletową recepturą...



...przepis jest "dostany od kogoś" - więc sprawdzony - można  zatem piec jak  niewidoma Chinka w programie Mastercheef...wyjdzie zawsze...



SKŁAD :

pół kostki masła - prawdziwego

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

6 żółtek - z jaj nietorturowanych kur

6 białek z w/w jaj

7 łyżek cukru

 

śmiatanka kremówka 36 %

albo

mascarpone - minimum 250 g



 PRZYGOTOWANIE :

...połowę kostki masła roztapiam z czekoladą, a następnie ostudzam...

... do powstałej masy czekoladowej dodaję żółtka i dobrze mieszam...

...teraz ubijam białka na sztywno, stopniowo dodając cukier  i mieszam je z masą czekoladową...

...przełożyłem do tortownicy i piekłem w piecu przez 40 minut w temperaturze 180 stopni...



...po upływie wskazanego czasu , nie wyjmuję natychmiast ciasta z pieca, by nie opadło na pysk, jak to się mówi gdzieniegdzie, pozwalam mu cieszyć się ciepłem piekarnika jeszcze około 30 minut..

...potem na ostudzone już ciasto  , wykładam masę serową z mascarpone lub śmietankę do deserów i posypuję ją cukrem pudrem lub kakao , albo wiórkami czekolady ...

 

...jak sporządzić mascarpone, które znalazło się na tym cieście ?

...tutaJ  KLIKNIJMY ... 

oraz 

 

T I R A M I S U   nasze najdroższe , tak długo oczekiwane...



...w tym przypadku wymieszałem 250 g serka mascarpone z jednym żółtkiem i odrobiną soku z pomarańczy oraz 3 łyżeczkami cukru pudru...

...wszystko zależy od stopnia pożądania słodkości w naszym deserze, jeśli ma być słodszy - dodajemy więcej pudru - jak w życiu...

...kakao dodaje fajnej gorzkości...soki owocowe orzeźwiają całość deserową...

...i tak dalej i tak dalej...

...posypane tartą czekoladą lub kakaową substancją...

...najbardziej smakuje schłodzone  3-4 godziny...

 

...GOTOWE...

...smacznego...

 

 

WKRóTCE  :

...krem BRULEe  i  placek truskawkowy...

 

foto...kulinary...specjal...recepture...



 

Piętą achillesową wszelkich demokracji
jest strach o podłożu ekonomicznym.

Albert Einstein

 

 

 

niedziela, 17 lutego 2013, rafal-szwaylik
Tagi: mascarpone

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl