Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe...

  …na temat ciasta drożdżowego krążą mity
i legendy różnej maści…

…w czasach Polski socjalistycznej
mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie
blokowe kuchenki nie podołają…tak jak biszkoptom pieczonym…też ich nie upieką…

…dziś wszyscy prawie mają w domach
kuchnie elektroniczne ,lecz lęk przed upieczeniem drożdżowego nadal
pozostał…przed biszkoptami też, a może to brak czasu… pieczmy jednak w tym co mamy…

 SKŁAD :

 kilogram mąki

  szklanka cukru

10 dag drożdży ( kostka)

1,5  szklanki mleka

cukier waniliowy

5 jaj z wolnego chowu

3/4  margaryny

szczypta soli



PRZYGOTOWANIE :

…przyrządzam  rozczyn -  mieszam drożdże, letnie mleko, odrobinę mąki
i cukru…  …odstawiam na czas gdy się ruszy,
przy dobrych drożdżach  następuje

to, po około 15 minutach, podwaja swoją objętość i wychodzi z miseczki,
w której był pozostawiony…

 …mąkę sypię do miski, a gdy rozczyn
wyrośnie  również go dodaję…

…dorzucam jajka, cukier, cukier
waniliowy, sól…mieszam doskonale drewnianą łyżką…

 …teraz czas na  dokładne wyrobienie, a  na
koniec dodanie rozpuszczonej margaryny…i dalsze wyrobienie…

 kiedy ciasto będzie już swobodnie
odchodzić od dłoni , formuję je w kulkę i 
zostawiam do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu….

 …gdy  
podrośnie, wkładam do nasmarowanej tłuszczem blaszki…

...odstawiam jeszcze na chwilkę do podrośnięcia w ciepłe
miejsce, by w międzyczasie przygotować...

 kruszonkę 

 ¼ kostki margaryny

 mąka

 cukier

  i posypać nią wierzch ciasta…

…kruszonkę chcąc przygotować, zagniatam
trzy wspomniane składniki ze sobą, daję sporo cukru, a mąki tyle, żeby się
skleiło, czyli bez przesady…

…wyrobioną  kulkę z kruszonki mrożę, a potem tarkuję nad ciastem…

 …a teraz czas na owoce…

…zależnie od sezonu mogą to być śliwki,
jabłka, winogrona, rabarbar, truskawki…

…wybrane owoce wykładam na wierzch masy
przed pieczeniem i posypuję kruszonką…  

 

…całość wysyłam do pieca na 180 stopni,
na ok. 45-50 minut…

 

gotowe

 

…smacznego…

 

…kilka praktycznych porad :

…podczas pieczenia unikać należy tzw.
przeciągów, czyli nie otwierać pieca i nie zaglądać,  ciasto urośnie wtedy równo…ale trzeba mieć czystą szybę w
piekarniku, a o to, niełatwo w dzisiejszych czasach…

…blaszkę smaruję margaryną…



…owoce kładę od razu po wyrobieniu
ciasta i włożeniu do formy, zapadną się wtedy i upieką w cieście…

…posypuję też czasem pudrem, zwłaszcza
na rabarbar…

…bardzo często używam połowy składników,
mniejsza forma wtedy i krótszy czas pieczenia…

 

…powodzenia…

 

sobota, 20 października 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

  • Deser ciasteczkowo –owocowy

    Letni orzeźwiający deser z owocami i ciasteczkami - przepis na urodzinowe danie z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę po

  • CREME BRULEE

    Przepis pochodzi z dobrego źródła , choć sam krem jest powszechnie znany, w dawniejszych czasach występował również w polskich domach pod postacią popularnego k

  • Tiramisu nasze najdroższe...

    ...zdobi pańskie stoły ...  ...z języka włoskiego ocknij się , przebudź , ale też poderwij mnie... ...uwielbiane przez restauratorów, ponieważ mogą je s

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl