Blog > Komentarze do wpisu

Kalarepka z pieczarkami w asyście grillowanego sera i grzanek...ekonomia-gastronomia...

kalarepki faszerowane

...gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Za dużo kupujemy, nie umiemy planować. Nie wiemy jak przechowywać, żeby się nie marnowało.  Zapominamy, że można mrozić, marynować, suszyć, kisić i wekować...

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA...

…od jakiegoś czasu jednak zauważam coraz częściej lepsze zachowania
społeczeństwa spożywającego w restauracjach gorszych lub lepszych, chodzi mianowicie o zabieranie swoich resztek…po raz pierwszy widziałem tzw. bandy od pizzy bez znaku zdziwienia pakowane przez obsługę pizzerii, i tak wylądowałyby w śmieciach, a tak mogą być spokojne zjedzone jako przekąska, odgrzane lub nie, z barszczem np. własnej roboty …niektóre restauracje mają już nawet specjalne opakowania do tego celu…

 …to samo dotyczyć może każdej domowej kuchni, gdyż
najważniejsza jest właśnie ekonomia w kuchni i w gotowaniu…czyli nie kupowaniu całych koszyków gotowych dań  w
zaprzyjaźnionym markecie …lecz tylko poszczególnych składników…i nie za dużo…zawsze z zaledwie kilku składników stworzyć można cuda…

 

… pół kilograma pieczarek posłuży do przygotowania sosu, ale
też i zupy, a jak zostanie jeszcze kilka w lodówce, to trafi na
zapiekanki…jeden produkt może zagrać wiele kulinarnych ról…podobnie bakłażan, cukinia, ziemniaki, stare pieczywo i tak dalej i dalej…

 Jakie produkty najczęściej wyrzucają Polacy?

1. Pieczywo

2. Ziemniaki

3. Wędliny

4. Warzywa

5. Owoce

6. Jogurty

7. Mięso

8. Dania gotowe (typu pizza, garmażeryjne itp.)

9. Mleko

10. Ser

11. Ryby

12. Jaja

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:

  • Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
  • Kupujcie mądrze i oszczędnie
  • Nie marnujcie jedzenia
  • Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
  • Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
  • Dokonujcie  najlepszych wyborów na zakupach
  • Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
  • Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło Wam na dłużej

tutaj można poczytać więcej o ZASADACH OSZCZĘDNEGO GOTOWANIA... 

…a, takie składniki pozostały razu pewnego w mojej lodówce…

...kalarepka jedna, parę pieczarek, ser pleśniowy i żółty lekko już podeschnięte,pomidorki, czosnek i kromka razowego chleba...

 

 SKŁAD : 

kalarepka

5 pieczarek

2 plasterki sera pleśniowego

2 ząbki czosnku

kawałek sera żółtego

2 pomidorki

kawałek pora

trochę szczypioru

kromka starego chleba razowego

oliwa

łyżka masła

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE :

 …z kalarepki odcinam górną część, tzw. pokrywkę i wydrążam
cierpliwie, niczym górnik, środek tego soczystego warzywa, starając się uzyskać kulki z wydobytego miąższu…po tej wyczerpującej czynności wrzucam wszystkie części kalarepki , łącznie z powstałą po wydrążeniu miseczką, do osolonego wrzątku i gotuję 10 minut…pamiętam też o tym , by pozostawić kawałeczek surowej kalarepki do przygotowanie świeżej sałatki…

 …teraz przygotowanym farszem wypełniam podgotowaną już
miseczkę kalarepową, międzyczasie na patelni podsmażam plasterki sera
pleśniowego oraz pokrojony w kostkę razowy chleb, najlepiej na maśle…na
jasnobrązowy kolor…

 …sałatkę przygotowuję z drobno pokrojonej, pozostawionej
wcześniej kalarepki i odrobiny szczypiorku, skropiwszy wszystko oliwą i
doprawiwszy solą i pieprzem…plus pomidorki…oraz mięta i rozmaryn do dekoracji…a także sos balsamiczny…gotowe…

 

…i tak z pozostałości lodówkowych powstała pełnowartościowa
przystawka, choć dla wegetarianina i nie tylko może stać się ona daniem głównym
przy podwojeniu porcji, lub też nie , dlatego ,że połączenie sera, pieczywa i
mieszanki gotowanych i świeżych warzyw dość dobrze zaspokaja głód, a co najważniejsze jest zdrowe…

 …smacznego…

 

Piętą achillesową wszelkich demokracji jest strach o podłożu ekonomicznym…

                                                          Albert Einstein

smacznego...

 

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/16 15:21:28
___________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE: NISKIE WĘGLOWODANY. (NEWS)
Niezbędna, kreatywna energia.

ODCHUDZANIE. WYŁĄCZNIE JAKO, ŻYWIENIE RACJONALNE. *****
60.TEMAT.
a._: superstarsi.pl/blogi/AdamPYZIK/mcdonald-s-einstein-nadwaga-who-zywienie-racjonalne.html

ARTYKUŁ BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: forum.dziennikwschodni.pl/chleb-typu-kr-irl-sport-tak-nadwaga-nie-t16033/#entry264267
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
60.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

___________________________________________________________________________
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl