Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w asyście sosu własnego z sałatką z pomidorów i szczypiorku...

foto...kulinary...specjal...recepture...

 

...przyrządzając je w niedzielę zawsze pamiętam o odłożeniu trzech kostek do miseczki , a następnie zamarynowaniu ich w oliwie i ziołach na 3 dni, po wyjęciu całości we środę zdecydowanie polepszają sie walory smakowe mięsa, jak również przywołują niedzielno - kulinarne wspomnienia...

…nie korzystam z tzw. pomysłu na żeberka we folii ,
choć nie mam nic przeciwko pieczeniu mięsa w worku z dodatkiem mieszanki
przypraw pod warunkiem, że nie ma tam substancji wrogich mojemu żołądkowi,
czyli konserwantów, chemicznych polepszaczy , barwników, E666 … i tak dalej…

 

…chcę zatem  powrócić
do smaku żeberek,   spożywanych  w dzieciństwie, choć konsystencja ich nie za bardzo mi odpowiadała z uwagi na chrząstki i różnego rodzaju i  błony znajdujące się przy kości…to smak zakotwiczył jednak w podświadomości do dziś…

 

 …prostota receptury według, której  przygotuję te wieprzowe
kości z mięsem znana jest od dawna i nie jest 
niczym odkrywczym, w ten sam sposób przyrządzam gulasz, a obie te
jednogarnkowe  potrawy łączy to, że trzeba  - w porównaniu do ich
nieskomplikowanej formy – wykazać się anielską cierpliwością  w oczekiwaniu na  specjały i aromaty ukryte pod pokrywką bulgocącego rondla….w myśl zasady na małym ogniu, ale długo…

 

SKŁAD :

 pół kilo żeberek wieprzowych

duża cebula

liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

sól

pieprz

oliwa

natka pietruszki do dekoracji

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …dostałem u rzeźnika żeberka  tzw. mięsne, wnioskuję, że o większej zawartości mięsa one są niż standardowe, kroję je na części średnie, na przykład po dwie kości na sztukę,
wrzucam te podzielone porcje na rozgrzana oliwę i obsmażam z każdej strony, by wszystkie aromaty zostały zamknięte i pozostały w mięsie…

…po przesmażeniu przerzucam całość do rondla, zalewam wodą
do zanurzenia, dokładam ziele angielskie i liść oraz pokrojoną w grube paski
cebulę, zagotowuje wszystko, zmniejszam ogień i pod pokrywką duszę nie mniej niż 2 godziny od czasu do czasu mieszając…

…po rzeczonym czasie cebula powinna zniknąć , czyli
rozpuścić się w cieczy, jest to oznaką , że mięso jest już miękkie i
rozpływające się w ustach , sos natomiast redukuję po zdjęciu pokrywki  z rondla , pozwalając mu po części odparować, nie stosuje mąki do zagęszczania, ale można odrobinę…gotowe…



…spożyte z sałatką z pomidorów, śmietany i szczypiorku…plus
pieczywo, najlepiej podstarzałe, razowe…

Żeberka w asyście sosu własnego z sałatką z pomidorów i szczypiorku...

 …smacznego…

 

 

Gdy
kobieta już dostatecznie długo była naga, patrzy się znowu na jej twarz.
                                        

                                                                                        [Norman Mailer 1923]

foto...kulinary...specjal...recepture...



 

 


    

 

 

 

 

 

poniedziałek, 19 marca 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/11 20:20:46
Witam, proszę aby zgodnie z zasadami przepis biorący udział w akcji wielkanocnej opatrzony był banerkiem lub linkiem. Dopiero wówczas będzie mógł zostać zaakceptowany :)
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl