Blog > Komentarze do wpisu

Orientalna potrawka z mun i selerem...

chińszczyzna …po wizycie i konsumpcji dania głównego w jednym z zakładów
gastronomicznych serwujących potrawy kuchni chińskiej naszły mnie dwie
refleksje, pierwsza  dotyczyła nazwy chińszczyzna,
wszak nie używamy niemczyzna, ale za to włoszczyzna jest, ale w
innym znaczeniu, francuszczyzna, raczej wątpię, bardziej w formie przymiotnika francuski w kuchni występuje, mogłaby być także tajszczyzna, turecczyzna, wietnamszczyzna…

chińszczyzna 

…refleksja numer dwa kazała mi zadać pytanie w połowie
lektury MENU zakładu , w którym gościć miałem zaszczyt, kto napisał taką cegłę…
w połowie dystansu niestety zapomniałem o czym czytałem na starcie, a tu
jeszcze tyle do mety….bardzo ciężko wybrać cokolwiek z takiej księgi…a jak nie można nic wybrać pozostaje kurczak…

 

…także nie wracam do wspomnianej jadłodajni 200 dań , choć
to, czym uraczyło mnie to miejsce dość dobre było , przygotuję jednak coś
podobnego we własnym zakładzie…

 

 SKŁAD :

 2 łodygi selera naciowego

papryka zielona

papryka żółta

papryka czerwona

cebula czerwona

cebula dymka

marchewka

3 zęby czosnku

kawałek imbiru

2 łyżki curry

200 g ziaren kukurydzy świeżej lub konserwowej

grzyby mun  -  opakowanie 200g

ser tofu lub filet z kurczaka – wg gustu i
upodobań i przekonań…

oliwa

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka cukru trzcinowego

sól, pieprz kolorowy, papryka slodka mielona

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …seler, paprykę, marchewkę i cebulę (dymka zostaje na
później) kroję w średniej wielkości paski…

…żeby nie było biorę WOK, z powodów oczywistych i wrzucam
pokrojone warzywa na rozgrzaną oliwę, podsmażam chwilę, zmniejszam ogień do minimum  i przykrywam pokrywą naczynie …

…na osobnej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam ma niej
najpierw curry, sypiąc bezpośrednio na oliwę rozgrzaną, trzeba uważać , żeby nie spalić,  po chwili wrzucam doskonale
posiekany czosnek, dymkę i imbir, tutaj uwalniają się wspaniałe aromaty kuchni
orientalnej, gdy wszystko osiągnie lekko brązowawy kolor , przerzucam do
duszących się w woku warzyw i przykrywam na ok. 30 minut , do czasu ,aż warzywa będą miękkie…

 …grzyby mun przygotowuje zgodnie z instrukcja na opakowaniu,
a jeśli nie ma takowej, moczę je 20 minut we wrzątku, potem kroję, jeśli są
duże , na paski …i dorzucam do woka…dodaję jeszcze do całości kukurydzę z puszki, lepiej byłoby świeżą…

 …całość dosmaczam sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką i cukrem trzcinowym…

 

…gdy wszystko jest już w miarę miękkie, ale nie rozpadające
się , bo taka chińszczyzna być nie może, wyczuwalne musza być warzywa i nie mogą zamienić się w papkę, według upodobań dodaję, albo ser tofu, lub kurczaka…

 

…tofu kroje w kostke i podsmażam na oliwie, po czym dodaję
do potrawki już na talerzu…

 …filet z kurczaka kroję w paski, podsmażam na oliwie soląc i pieprząc,  dorzucam do potrawki na
chwilę  przed podaniem lub bezpośredniona talerz  obok potrawki…

 ...podane z ryżem...

gotowe

 

…smacznego…

 

Kontrola, to najdoskonalsza forma zaufania… 

                                                       [anonim]

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 25 marca 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl