Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki z pieczarkami i szpinakiem …

rogaliki francuskie

 …rogalik w dziwnym kraju o jeszcze dziwniejszej nazwie: polska
przynosił skojarzenia z dostatkiem, bogactwem, pewnego rodzaju tzw. delicją
spożywaną przez przedstawicieli arystokracji przy śniadaniu do kawy, może to pozostałości schematów myślowych z poprzedniej epoki ustrojowej…

 …dziś zapomnę o tej biednej krainie nad Wisłą i jej
stereotypach, czyniąc z mych rogalików danie obiadowe lub kolacyjne…

rogaliki francuskie 

…francuskie ciasto zastosowałem już przy okazji
przyrządzania Przysmaku francuskiego

…tym razem zwinę te elastyczne płaty w rogaliki i upiekę z
nadzieniem pieczarkowo – szpinakowym…

 SKŁAD :

 3 płaty ciasta francuskiego

cebula czerwona

250 g pieczarek

2 zęby czosnku

3 łyżki masła

szczypta startej gałki muszkatołowej

jajo

2 łyżki śmietany

sól

pieprz

rogaliki francuskie

 

PRZYGOTOWANIE :

 …ciasto francuskie pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze
pokojowej, by stało się elastyczne i gotowe do rozwałkowania, trwa to względnie szybko, około 30 minut…

 …masło wrzucam na patelnię i szklę na nim cebulę, po chwili,
gdy zmięknie dorzucam posiekane pieczarki wraz z czosnkiem, szpinak (miałem mrożony, najlepiej jednak świeży) i świeżo startą gałkę muszkatołową, duszę całość około 5 minut do miękkości i oddania płynu przez pieczarki, staną się ciemne…

 …teraz wyłączam ogień pod patelnią, wlewam śmietanę, solę i
pieprzę, zostawiam na czas przygotowania ciasta…całość powinna nabrać
konsystencji farszu, jeśli za rzadki można poprawić tartą bułką, nigdy jednak tego nie stosuję…uważam natomiast, żeby nie dolać za dużo śmietany…

 …płaty rozwałkowuję na cienko, tym razem miałem w kształcie
prostokąta, okrągłe też mogą być o średnicy około 15 cm, na każdy kawałek
wykładam farsz i zwijam w rogal dowolnego kształtu…wierzch każdego smaruję roztrzepanym jajkiem, co nada im pięknego koloru…

 …pozawijane rogaliki wędrują teraz na blaszkę do pieczenia i
dalej do pieca nagrzanego do 200 stopni, piekę około 20 minut do jasnobrązowo złocistego koloru…gotowe

rogaliki francuskie

 …pojedzone z barszczem, oczywiście własnej produkcji…

 

…śmierć gorącym kubkom…

rogaliki francuskie

 …pewnego pięknego dnia zdarzyło się mi również upieczenie
tych samych rogalików z innym farszem - TWAROGOWYM, równie smacznym jak ten ze szpinakiem …

oto  jego SKŁAD :

 

kostka twarogu – ja mam Twaróg własnej roboty –
tutaj jest…

jajo

łyżka masła

cząber suszony

tymianek suszony

sól

pieprz

 

…pomieszać należy wszystkie składniki doskonale i umieścić w
rogalikach…gotowe

 

…smacznego…

...



…idzie
Grześ przez wieś, worek piasku niesie, aby komendanta zakopać w lesie…

                                                  [anonim]



 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 24 stycznia 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl