Blog > Komentarze do wpisu

Kulki mięsne z miętą …

…śmierć mielonemu z folii …

kulki mięsne …o jakości mięsa mielonego z folii już wspominałem przy
okazji tureckiego specjału o militarnej nazwie 
Przysmak Janczarów

 …czyli jak już mam zajść na cmentarz, to biorę kawałek z
łopatki najlepiej i sam mielę lub pani miłej z mięsnego polecam się jak
najlepiej , prosząc przy okazji o pomielenie na oczach mych…

 pulpety

…ta wersja przygotowania mielonego mięsa, bliska jest
tradycyjnym pulpetom, a sięgam też do wspomnień z dzieciństwa i do kuchni kobiet , które mnie otaczały, i widzę gotowaną cebulę w sosie pomidorowym a obok kulka mięsno - ryżowa chyba…i do dziś idę wtedy do łazienki…

 …moje kulki mięsne w pomidorach z miętą, smakiem selera
naciowego i przesmażonej cebulki, przykryte przed podaniem aromatem ziół na szczęście nie przenoszą mnie do wspomnień sprzed lat..

 

SKŁAD :

 250 g mięsa pomielonego naocznie

cebula

łodyga selera naciowego

ząb czosnku

5 pomidorów lub puszka pomidorów bez skóry

jajo

bułka czerstwa

szklanka mleka

łyżka masła

łyżka mąki

łyżeczka cukru

garść świeżej mięty

sól

pieprz kolorowy

łyżeczka musztardy

bułka tarta  - opcjonalnie

szczypta suszonego cząbru

 

PRZYGOTOWANIE :

 …mięso sypię przyprawami i mieszam z wcześniej namoczoną a
następnie odciśniętą z mleka bułką, jajem…dodaję posiekaną doskonale miętę, cząber  i łyżeczkę musztardy…pozostawiam
na 15 minut dla połączenia aromatów…

 …podczas gdy masa mięsna dochodzi smakowo, bardzo drobno
kroję cebulę, seler i czosnek, by za chwilę podsmażyć delikatnie wszystko to,
na maśle do jasno brązowego koloru…kiedy gotowe połowę warzyw zabieram z
patelni, pozostałą zaś część, zalewam pomidorową  puszką, doprowadzam do wrzenia jednocześnie rozdrabniając
pomidory, jeśli są całe, tak by powstał ostatecznie sos…ważne by pomidory z puszki były bez skóry, którą odkleja się najczęściej nieapetycznie dryfując w sosie…

 …wspaniale jest dysponować lipcowymi pomidorami w procesie
przygotowania tego sosu, wtedy rzecz jasna rezygnuję z dosmaczania cukrem, jednak kiedy dysponuję grudniowymi owocami staram się ich nie dyskryminować , ale być dla nich niczym kulinarny Chrystus, przywracający je do właściwego  smaku, tak jak

tutaj kiedy faszerowałem, te grudniowe pomidory… no i dostało mi się trochę za to, w komentarzach…jak widać mit o wstrzykiwaniu
w pomidory denaturatu dalej funkcjonuje w polskiej świadomości, co nie zmienia faktu, że w grudniu sa one bez smaku, jednak to właśnie tu zaczyna się rola kucharza…

 …powracam teraz do mięsnej masy, dodaję to, co zabrałem z
patelni wcześniej, tj. cebulę, czosnek i seler, z całości lepię kulki raczej
mniejsze niż większe, jeśli konsystencja jest za rzadka poprawiam delikatnie
tartą bułką…

 … utworzone pulpety wkładam powoli do wrzącego sosu i gotuję
wszystko około 15 minut, w tym czasie sos nabierze smaku od kulek i odwrotnie a całość zgodnie zgęstnieje…na koniec dosmaczam ewentualnie cukrem, solą i pieprzem kolorowym a także suszonym cząbrem…gotowe



…pojedzone z pieczywem i ogórkiem konserwowanym w lipcu…

smacznego



  

 

piątek, 06 stycznia 2012, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/06 15:31:13
Nie próbowałam jeszcze połączenia mięty z mięsem. Koniecznie muszę nadrobić zaległości!
-
2012/01/08 21:27:42
dziękuję za wzięcie udziału w akcji i zapraszam do przeczytania podsumowania :) zielenina.blogspot.com/2012/01/podsumowanie-akcji-wegetarianskie.html
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl