Blog > Komentarze do wpisu

Zupa gulaszowa...

zupa gulaszowa

…w wyniku głębokich rozmyślań nad nazwą zupy mej ulubionej,
podczas jej spożywania w miejscach różnej maści, dochodzę do wniosku, iż
zamawiając miseczkę w gospodzie zawsze mówiono, mówi się i będzie mówiło się  : gulaszową please, pomijając rzeczownik zupa…

 …zwyciężył zwyczaj językowy i słyszymy w większości oraz
czytamy w menu większości gulaszowa, wyłączając rzecz
jasna restauracje włoskie i francuskie…



 …skład zupy tejże jest jednak mniej uniwersalny, różne
receptury dają możliwość swobodnego żonglowania składnikami, choć wydaje się ,
że wyłania się z tej gulaszowej maskarady kawałek twardego kręgosłupa, którego nie można ignorować …

 …jadałem gulaszową na bazie tarkowanych ziemniaków
gotowanych w wodzie z papryką i pieprzem i trzema kawałeczkami mięska plus
bułka, była też wieloskładnikowa, nawet z groszkiem zielonym trafiła się i
kukurydzą…też z fasolką szparagową miałem przyjemność…



 …szkielet składnikowy jednak to zawsze ogromna ilość
suszonej papryki słodkiej, żelazna podstawa, węgierski nakaz…

 …również świeża krojona różnokolorowa papryka, cebula ,oraz
kostki mięsa oczywiście…

 …ja dodam dużo warzyw włoszczyznowych i przypraw ,
ograniczając lekko rolę mięsa w tej zupie, nie rezygnując z niego jednak w wyniku niewolniczego przywiązania do smaku gulaszowej…

 

SKŁAD :

 250 g mięsa z łopatki

3 papryki – 3 kolory

cebula

3 zęby czosnku

marchewka

kawałek selera

pietruszka

2 ziemniaki

pół opakowania słodkiej suszonej papryki

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

szczypta cząbru, rozmarynu, oregano, szałwii -  suszone

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …wszystkie warzywa dokładnie oczyszczam, kroję, ziemniaki w
kostkę, włoszczyznę również, wrzucam wszystko do około litra wody razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dorzucam do ognia, gotuję…

 …paprykę po pokrojeniu, usunięciu gniazd nasiennych
podsmażam na oliwie, pilnując by za bardzo nie przypaliła się i wrzucam do
bulgoczącego wywaru…można tez upiec paprykę 
TUTAJ to r o b i ł e m …i receptura jest…

…mięso tymczasem, kroję jak ziemniaki w kostkę , wykładam na
rozgrzana oliwę i chwilę obsmażam z każdej strony, teraz dorzucam posiekaną
cebulę i czosnek, mieszam całość, gdy cebula zeszkli się, zdejmuję z ognia i
wysyłam zawartość patelni wraz z tłuszczem do gotującego się wywaru warzywnego,
pozwalam wrzeć do miękkości mięsa…dosmaczam papryką, solą, pieprzem i ziołami …gotowe



 …spożyte z pieczywem, lecz niejednokrotnie również ze
śmietaną do smaku jeszcze dodaną…

 …smacznego…



 

 

 

niedziela, 18 grudnia 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mechowo, *.gorzow.mm.pl
2012/01/10 13:18:23
nie ma jak dobra gulaszowa.pozdro...
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl