Blog > Komentarze do wpisu

Zupa brokułowa z pieczoną papryką …

 zupa brokułowa

 

……jako odmiana kapusty warzywnej …

...brokuł należy do rodziny kapustowatych…

 

…ta kapusta szparagowa, ktorej kwiatostan nazywany jest rożami, prawdopodobnie
pochodzi z Cypru…



 

...mieszanki brokułowe zdobią natomiast bardzo często dna pojemnych lodówek w marketach…dyrektorzy
tychże lodówek zapomnieli jednak wzbogacić swojej oferty sprzedaży mrożonych zup, dodając do każdej kilogram mocnej Vegety, gratis do smaku…choć mimo wszystko, to i tak lepsze niż
gorące kubły z zupkami…

 

śmierć gorącym kubkom…

brokuł foto

 …ja nie zaglądam do świata lodu w poszukiwaniu mrożonych warzyw na zupę, skręcam natomiast
zdecydowanie w stronę warzywnego bazarku …

 

SKŁAD :

2 średnie brokuły

marchew

mała pietruszka

kawałek selera

3 papryki w 3 kolorach

por

ser tofu – małe opakowanie

ząb czosnku

łyżka masła

oliwa z oliwek

łyżka przecieru pomidorowego

pieprz

sól

2 kulki ziela angielskiego

liść laurowy

cząber, majeranek, tymianek – suszone

garść świeżej kolendry

śmietana do podania – opcjonalnie



 

PRZYGOTOWANIE :

 …brokuły myję i pozbawiam twardych końcówek, pozostawiając róże z kawałkami łodyg, kroję w
miarę drobno i gotuję w około litrze wody wraz z doskonale  posiekanymi marchwią, selerem i pietruszką,
gdy zaczyna wrzeć dodaję rozgnieciony czosnek… i tak do miękkości…

…z papryk usuwam
gniazda nasienne, to co zostało kroję w średniej wielkości paski i wkładam do
nagrzanego pieca, trzymam do momentu przypalania się skóry, a nawet pozwalam
jej na to, nie dopuszczając jednak do czernienia miąższu…powinna wyglądać T A K …

papryka pieczona

…trwa to około 15 minut w zależności od temperatury w piecu oraz grubości papryki…

...dobrze jest podpiekać ją od góry…gdy papryka zadowala mnie już wizualnie, pomagam opuścić
jej piekarnik i owijam szczelnie folią do pieczenia, można do worka, zostawiam
na 10 minut , po rzeczonym czasie spieczona skóra ulegnie swoistemu zaparzeniu
i gładko da się obrać …

…zaletą tegosposobu przygotowania papryki jest jednak przede wszystkim niesamowite
podniesienie jej walorów smakowych, a co za tym idzie wzbogacenie warzywnego
bukietu kreowanej tu zupy…



…por kroję w cienkie paski i podsmażam na mieszaninie oliwy z masłem, by ostatecznie
dorzucić go do wywary warzywnego, w ślad za nim posyłam obraną ze skóry
pieczoną,  pokrojoną w paski paprykę, przecier pomidorowy, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i wyżej wspomniane suszone zioła…pozwalam całości wrzeć 5 minut, a potem traktuję blenderem…

…gotowe…



…zjedzone z dodatkiem kosteczek sera tofu, podprażonych na patelni po smażeniu pora…
posypane świeżą, posiekaną kolendrą…

. . . smacznego. . .



śmierć gorącym kubkom…

 

 

 

 

 

 

sobota, 10 grudnia 2011, rafal-szwaylik
Tagi: tofu papryka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl