Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wegetariański obiad III Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ŻUREK WEGETARIAŃSKI…

żurek wegetariański

 śmierć
gorącym kubkom…

…nazwa „żur” pochodzi  z dawnego niemieckiego języka  - sūr, dziś sauer – kwaśny

…w Czechach nazywa się kyselo…czeskie słowo kyselý - kwaśny….

 …żurkiem albo barszczem białym jest zwana ta zupa będąca elementem kuchni polskiej, ale
też i czeskiej i słowackiej…

…słowiańska dusza…tradycyjnie z kiełbasą, wędzonym boczkiem i tak dalej…

…istnieje zwyczaj regulujący nazewnictwo odnośnie podziału na żurek i biały barszcz…

…żurek, miałby w myśl tego zostać mianowany potrawą postną, podawaną z jajkiem i
ziemniakami…

…barszcz biały natomiast w kontekście już religijnej rzeczywistości kulinarnej, podawany
był w wielkanocną niedzielę, po opuszczeniu żelaznej kurtyny postu…

…wędrował/uje  na świąteczny stół w towarzystwie białej
kiełbasy i wielu mięsnych składników…

…z wywaru zwierzęcego zmartwychpowstawał…

…zresztą
żurek sam w sobie jest bardziej wyżyłowany…bo powstaje na bazie mąki
żytniej…biały barszcz zaś korzysta u swojego zarania z bazy mąki pszennej…a na
Górnym Śląsku z razowej i nazywa się żur żyniaty…



 

…zajmę się zdecydowanie żurkiem w wersji zupełnie warzywnej…

…i nie będzie na Wielkanoc…

 

 SKŁAD :

 0,33 litra gotowego zakwasu-żuru

 1 litr wywaru warzywnego

 marchewka

pietruszka

seler

cebula

ząbek
czosnku

 3 ziemniaki

 łyżka masła

 2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

 garść majeranku świeżego

 łyżeczka oregano suszonego

sól

pieprz

 śmietana do podania

natka pietruszki

 

 

 PRZYGOTOWANIE :

 

…obrane ziemniaki kroję w średniej wielkości kostkę…

…marchew, pietruszkę i seler traktuję podobnie, by za chwilę wszystkie pocięte warzywa
wrzucić do wody i ugotować do miękkości…

…z dodatkiem liści laura i zioła angielskiego…

…soli i pieprzu…świeżego majeranku…

 …w czasie wrzenia i bulgocenia pod pokrywką wywaru, siekam cebulę i powoduję jej
zeszklenie na patelni przy pomocy masła…

…gdy zaczyna delikatnie brązowieć, dodaję skwierczącą do wywaru…

 …końcowa faza, to dolanie do całości żuru i pogotowanie wszystkiego około 15
minut…dosmaczanie solą, pieprzem i oregano…

 …podawane i jedzone z pieczywem, ziemniakami, jajkiem…

…postnie…z natką pietruszki...

 …istnieje
również wersja alternatywna rzeczonej zupy, a rzecz dotyczy dokładnie spornej
kwestii kartoflanej zawartości w żurku…

…mianowicie
 ziemniaków tych nie gotujemy razem z warzywami w wywarze…tylko z osobna…stają
się one wtedy swoistą przystawką do zupy…zaletą tych gotowanych w zupie jest
jednak specyficzny kartoflany smak, którym ubogacają żurowy aromat…

 

S M A C Z N E G O…

 

śmierć gorącym kubkom…



...



...

 

 

 

 

 

sobota, 03 grudnia 2011, rafal-szwaylik

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/03 19:55:34
pysznie - bardzo lubię