Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ŻUREK WEGETARIAŃSKI…

żurek wegetariański

 śmierć
gorącym kubkom…

…nazwa „żur” pochodzi  z dawnego niemieckiego języka  - sūr, dziś sauer – kwaśny

…w Czechach nazywa się kyselo…czeskie słowo kyselý - kwaśny….

 …żurkiem albo barszczem białym jest zwana ta zupa będąca elementem kuchni polskiej, ale
też i czeskiej i słowackiej…

…słowiańska dusza…tradycyjnie z kiełbasą, wędzonym boczkiem i tak dalej…

…istnieje zwyczaj regulujący nazewnictwo odnośnie podziału na żurek i biały barszcz…

…żurek, miałby w myśl tego zostać mianowany potrawą postną, podawaną z jajkiem i
ziemniakami…

…barszcz biały natomiast w kontekście już religijnej rzeczywistości kulinarnej, podawany
był w wielkanocną niedzielę, po opuszczeniu żelaznej kurtyny postu…

…wędrował/uje  na świąteczny stół w towarzystwie białej
kiełbasy i wielu mięsnych składników…

…z wywaru zwierzęcego zmartwychpowstawał…

…zresztą
żurek sam w sobie jest bardziej wyżyłowany…bo powstaje na bazie mąki
żytniej…biały barszcz zaś korzysta u swojego zarania z bazy mąki pszennej…a na
Górnym Śląsku z razowej i nazywa się żur żyniaty…



 

…zajmę się zdecydowanie żurkiem w wersji zupełnie warzywnej…

…i nie będzie na Wielkanoc…

 

 SKŁAD :

 0,33 litra gotowego zakwasu-żuru

 1 litr wywaru warzywnego

 marchewka

pietruszka

seler

cebula

pieczarki 6-7 sztuk

ząbek czosnku

 3 ziemniaki

 łyżka masła

oliwa

 2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

 garść majeranku świeżego

sól

pieprz

 śmietana do podania

natka pietruszki

 

 

 PRZYGOTOWANIE :

 …obrane ziemniaki kroję w średniej wielkości kostkę…

…marchew, pietruszkę i seler traktuję podobnie, by za chwilę wszystkie pocięte warzywa
wrzucić do wody i ugotować do miękkości…

…z dodatkiem liści laura i zioła angielskiego…

…soli i pieprzu…świeżego majeranku…

 …w czasie wrzenia i bulgocenia pod pokrywką wywaru, siekam pieczarki i cebulę i smażę je
 na patelni przy pomocy mieszaniny oliwy i masła…najpierw pieczarki , potem dokładam cebulę...

…gdy cebula zaczyna delikatnie brązowieć, dodaję wszystko do wywaru…

 …końcowa faza, to dolanie do całości żuru i pogotowanie wszystkiego około 15
minut…dosmaczanie solą, pieprzem …

 …podawane i jedzone z pieczywem i jajkiem…

…postnie…z natką pietruszki...śmietaną...

 …istnieje
również wersja alternatywna rzeczonej zupy, a rzecz dotyczy dokładnie spornej
kwestii kartoflanej zawartości w żurku…

…mianowicie
 ziemniaków tych nie gotujemy razem z warzywami w wywarze…tylko z osobna…stają
się one wtedy swoistą przystawką do zupy…zaletą tych gotowanych w zupie jest
jednak specyficzny kartoflany smak, którym ubogacają żurowy aromat…

 

S M A C Z N E G O…

 

śmierć gorącym kubkom…



- jeśli smak naszego żurku nie zadawala nas dostatecznie można doprawić MAGI W PŁYNIE, suszonym majerankiem...chrzanem lub delikatnie octem

-żurek smakuje również bardzo fanie w połączeniu z purée chrzanowym lub podsmażonymi ziemniaczkami

-jeśli chodzi o zakwas, to można go nabyć w sklepie w butelce, polecałbym jednak wykonać zakwas samemu, bo te kupne zawierają czasem składniki od których włos jeży się na głowie..

A oto przepis na wspomniany zakwas :

3 czubate łyżki mąki żurkowej lub razowej

3-4 przekrojone na pół ząbki czosnku

skórka z chleba razowego - ok. 3 kromek

Wszystko wrzucić do naczynia i zalać ok. 0,5 litra zimnej wody, pozostawić do zakwaszenia na 4-5 dni - zależnie od upodobania. Po tym czasie skórki wyciągnąć, czosnek posiekać i wrzucić do wywaru, resztę zamieszać i wlać do gotującej się zupy, zagotować razem.    



...

 

 

 

 

 

sobota, 03 grudnia 2011, rafal-szwaylik

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/03 19:55:34
pysznie - bardzo lubię