Blog > Komentarze do wpisu
ŻUREK WEGETARIAŃSKI… …śmierć …nazwa „żur” pochodzi z dawnego niemieckiego języka - sūr, dziś sauer – kwaśny …w Czechach nazywa się kyselo…czeskie słowo kyselý - kwaśny…. …żurkiem albo barszczem białym jest zwana ta zupa będąca elementem kuchni polskiej, ale …słowiańska dusza…tradycyjnie z kiełbasą, wędzonym boczkiem i tak dalej… …istnieje zwyczaj regulujący nazewnictwo odnośnie podziału na żurek i biały barszcz… …żurek, miałby w myśl tego zostać mianowany potrawą postną, podawaną z jajkiem i …barszcz biały natomiast w kontekście już religijnej rzeczywistości kulinarnej, podawany …wędrował/uje na świąteczny stół w towarzystwie białej …z wywaru zwierzęcego zmartwychpowstawał… …zresztą
…zajmę się zdecydowanie żurkiem w wersji zupełnie warzywnej… …i nie będzie na Wielkanoc…
SKŁAD : 0,33 litra gotowego zakwasu-żuru 1 litr wywaru warzywnego marchewka pietruszka seler cebula pieczarki 6-7 sztuk ząbek czosnku 3 ziemniaki łyżka masła oliwa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego garść majeranku świeżego sól pieprz śmietana do podania natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE : …obrane ziemniaki kroję w średniej wielkości kostkę… …marchew, pietruszkę i seler traktuję podobnie, by za chwilę wszystkie pocięte warzywa …z dodatkiem liści laura i zioła angielskiego… …soli i pieprzu…świeżego majeranku… …w czasie wrzenia i bulgocenia pod pokrywką wywaru, siekam pieczarki i cebulę i smażę je …gdy cebula zaczyna delikatnie brązowieć, dodaję wszystko do wywaru… …końcowa faza, to dolanie do całości żuru i pogotowanie wszystkiego około 15 …podawane i jedzone z pieczywem i jajkiem… …postnie…z natką pietruszki...śmietaną... …istnieje …mianowicie
…S M A C Z N E G O…
…śmierć gorącym kubkom…
- jeśli smak naszego żurku nie zadawala nas dostatecznie można doprawić MAGI W PŁYNIE, suszonym majerankiem...chrzanem lub delikatnie octem -żurek smakuje również bardzo fanie w połączeniu z purée chrzanowym lub podsmażonymi ziemniaczkami -jeśli chodzi o zakwas, to można go nabyć w sklepie w butelce, polecałbym jednak wykonać zakwas samemu, bo te kupne zawierają czasem składniki od których włos jeży się na głowie.. A oto przepis na wspomniany zakwas : 3 czubate łyżki mąki żurkowej lub razowej 3-4 przekrojone na pół ząbki czosnku skórka z chleba razowego - ok. 3 kromek Wszystko wrzucić do naczynia i zalać ok. 0,5 litra zimnej wody, pozostawić do zakwaszenia na 4-5 dni - zależnie od upodobania. Po tym czasie skórki wyciągnąć, czosnek posiekać i wrzucić do wywaru, resztę zamieszać i wlać do gotującej się zupy, zagotować razem.
...
sobota, 03 grudnia 2011, rafal-szwaylik
Tagi:
zakwas
TrackBack
|
![]() ![]() KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO Nie Bądź Obojętny trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
![]() ![]() ![]() |