Blog > Komentarze do wpisu

Przysmak francuski…

przysmak francuski

 …płaty francuskiego ciasta budzą natychmiastowe skojarzenie
z cukiernią, ciastkami rzecz jasna , światem elegancji i blichtru , do kawy ze
śmietanką z pierzynką , ogólnie w niedzielę po obiedzie lub jak jest pogoda to, przed…

przysmak francuski …jednak istnieje możliwość zastosowania tej zmyślnie
skonstruowanej masy do celów mniej uroczystych, a mianowicie może być to, obiad
lub kolacja smaczna…i nie na słodko…lecz nie mniej elegancko…

przysmak francuski …przygotowanie tego przysmaku może pójść w dwóch kierunkach,
bywa , że przygotowuję go jako tzw. zapiekanki z farszem na wierzchu, lecz
zdarza się również sytuacja, gdy formuję z ciasta coś w rodzaju pieroga,
faszerując go uprzednio przygotowanym farszem…

przysmak francuski …zdobywam ten specjał w wersji mrożonej i pozwalam
płatom  pozbyć się formy lodowej, muszą
stać się elastyczne jak, na przykład ciasto na pierogi lub na pizze…

przysmak francuski …zarówno w jednej jak i drugiej formie smakuje znakomicie…

foto...kulinary...specjal...recepture  

SKŁAD :

 

450 g – opakowanie ciasta francuskiego

mała cukinia

20 pieczarek

cebula

3 zęby czosnku

125 g sera pleśniowego camembert  lub inny

3 łyżki tartego żółtego sera

łyżka śmietany

łyżka musztardy Dijon

słodka mielona papryka

łyżka oliwy

sól

pieprz

zioła prowansalskie

przysmak francuski 

PRZYGOTOWANIE :

 …a zatem rozmrożone i elastyczne płaty ciasta francuskiego –
w opakowaniu było sześć prostokątów – zużyłem 5 – z trzech
powstały zapiekanki plus jeden pieróg…

 3 płaty smaruję cienko śmietaną, musztardą, posypuję
papryką, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami, by za chwilę ułożyć na
nich cieniutkie plastry obranej surowej cukinii, obok nich umieszczam również
cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego i pieczarek…ważne jest, aby ułożyć
wszystko obok siebie, a nie tworzyć warstw, gdyż lepiej się zapieką surowe
warzywa…całość sypię tartym żółtym serem w ilości pożądanej…i do pieca
rozgrzanego na góra 15 minut…dobrze jest piec mocno od góry, wtedy ładnie rosną…

przysmak francuski …pozostałe 2 prostokąty francuskiego ciasta
przekształcę w jeden większy pieróg z farszem pieczarkowym…

przysmak francuski

 …farsz przygotowuję standardowo, przesmażając pieczarki z
cebulą i czosnkiem na oliwie, do momentu, aż grzyby ściemnieją a płyn odparuje,
konsystencja zaś pozwoli mi użyć całości jako farszu…solę i pieprzę…ewentualnie
szczypta papryki i ziół…

 …można ewentualnie dodać odrobinę tartej bułki do
zagęszczenia, ja nie dodaję, wykładam natomiast farsz na jeden z płatów ciasta
pozostawiając około 1 cm na brzegu do sklejenia, przykrywam wszystko
drugim kawałkiem i sklejam w znany powszechnie pieróg…

przysmak francuski …można oczywiście wnętrze pieroga przygotować wcześniej tak
jak na zapiekanki, czyli smarując i sypiąc składnikami, o których wyżej, ja
jednak rezygnuję z tej możliwości wierząc szczerze w aromatyczną moc
pieczarkowo – cebulowo – czosnkowego farszu …gotowe…

foto...kulinary...specjal...recepture 

przysmak francuski …taki to przysmak francuski zjedzony na kolację został…

przysmak francuski 

…smacznego…

 

foto...kulinary...specjal...recepture

 

 

 

 

 

czwartek, 29 grudnia 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/29 17:21:37
uwielbiam francuskie, można je robić na tyle sposobów i za każdym razem jest pyszne i smakuje inaczej. Twój przepis bardzo fajny.
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl