Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety ziemniaczane z sosem argentyńskim…

kotlety ziemniaczane

 …jestem ziemniaczany, jak mawiają niektórzy wielbiciele
dużych ilości kartofli na obiad…

…młode z koperkiem najbardziej apetycznie smakują…

…lubię z fasolką szparagową , też młodą…smażone mogą być
stare…ale dobrze doprawione…



…lecz obecnie sięgam do dojrzalszej receptury na obróbkę
ziemniaka, by z obiadowego dodatku wywindować go do roli ,co najmniej
wykwintnego dania głównego domagającego się z kolei dodatku…

..jak obserwacji zmysł podpowiada …

...wszystko zależy od punktu zjedzenia…



 

SKŁAD :

 

K  o Tl e t y…

 

4 ziemniaki

cebula

ząbek czosnku

por

jajo

szczypta cukru trzcinowego

oliwa z oliwek

łyżka masła

łyżka śmietany

tarta buła

gałka muszkatołowa

sól, pieprz



 PRZYGOTOWANIE :

 

…ziemniaki obieram, gotuje z solą do miękkości, gniotę na puree…

…podczas bulgotania kartoflanego, siekam drobno cebulę,
wrzucam na rozgrzaną oliwę masłem  na
patelni, szklę i dokładam doskonale 
zsieczony czosnek oraz por…

…całość razem smażę do delikatnego zbrązowienia, choć można
poprzestać na dokładnym zeszkleniu…ja osiągam coś w rodzaju skwarek…

…gdy gotowe, dodaję do puree ziemniaczanego i mieszam
wszystko dokładnie, dodając jeszcze jajo, śmietanę, cukier, gałkę, sól i pieprz
oraz taką ilość tartej bułki , abym mógł bez przeszkód polepić dorodne kotlety…

…daję uzyskanej masie jeszcze z 15 minut przed obróbka
cieplną, by właściwie stężała…

…uformowane kotlety smażę do uzyskanie lekko brązowej barwy…



 

s o S  argenTyński…

 

szklanka wywaru warzywnego

pół szklanki przecieru pomidorowego

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

cebula

łyżka mąki

sól, pieprz

sos argentyński

 

przygotowanie…

…cebulę siekam doskonale, podobnie czosnek, wrzucam na
rozgrzaną oliwę, smażę chwilę do zeszklenia, tutaj nie dopuszczam do
zbrązowienia…

…gdy się szkli, posypuje mąką, mieszam, teraz czekam do lekkiego
brązu i całkowitego wysuszenia, by dolać wywar warzywny , pomieszać , a potem jeszcze przecier pomidorowy…

…całość mieszam i pozwalam pogotować się 5 minut…

gotowe

...kotlety zostały zjedzone z buraczkami lub mizerią...

 …SMACZNEGO…



 

wtorek, 06 grudnia 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/07 20:32:15
Ziemniaczane burgerki to coś co bardzo lubię. Fajny przepis, wart wypróbowania;)

pozdrawiam
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl