Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wegetariański obiad III Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Flaczki wegetariańskie z boczniaków…

flaki wegetariańskie

 …flaki z bułką spożyć można na pewno w barach przy polskich autostradach…

…największą popularność wśród tirowców notują…

…dodają mocy i pewności siebie dzięki dodanemu kilogramowi pieprzu…

…w dobrze przygotowanych aromat ziół jest słyszalny…

 …o części podstawowej tej zupy złożonej z wnętrzności
zwierzęcych nie wspomnę, bo az tak daleko na cmentarz nie zachodzę…

 … ilekroć podchodziłem do flaków spożycia zawsze płyn znikał
w mych wnętrznościach , paski te nie do pogryzienia natomiast zostawały na dnie
talerza  i  po chwili wysychały…

flaki z boczniaków

 …dlatego biorę i gotuje flaczki, ale w wyniku roszady
przepisowo – kulinarnej mam boczniaki zamiast mięsnych składników tej zupy ,
wywar też warzywny…

 

SKLAD :

 

250 g boczniaków

2 ziemniaki

marchew

pietruszka

por

cebula

seler

liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

3 zęby czosnku

sól

pieprz

garść natki pietruszki

                                                                                 śmietana do podania – wg gustu

 

 PRZYGOTOWANIE :

 … warzywa po umyciu i oczyszczeniu oraz pokrojeniu w kostkę
wrzucam do około 1 litra wody i gotuję do miękkości wraz z zielem
angielskim, liściem laurowym, czosnkiem doskonale posiekanym…

…gdy wywar zaczyna wrzeć dodaję uprzednio oczyszczone i
pokrojone w paski średniej wielkości boczniaki razem z połową natki pietruszki,
pozwalam całości wrzeć około 15 minut…dosmaczam solą i pieprzem i natką
pietruszki…gotowe…

 

…można oczywiście zgodnie z własnym zmysłem modyfikacji z
boczniakami postąpić inaczej, mianowicie podsmażyć je wcześniej wraz z cebulą,
porami i czosnkiem na maśle, by dopiero potem dodać je do wywaru warzywnego,
tym razem wybrałem opcję gotowania wyłącznego, smażenie intensyfikuje smak
składników…



 

…obie wersje spożyte ze śmietaną i pieczywem, plus natka pietruchy…

 

...choć grzyby te  smakują świetnie z rusztu T U T A J  je piekłem...



...ale także w P O T R A W C E   I N D Y J S K I E J...



…smacznego…



piątek, 16 grudnia 2011, rafal-szwaylik

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: