Blog > Komentarze do wpisu

BOCZNIAKI z rusztuuuu . . .

boczniaki 

 …to jedne z grzybów , obok pieczarek,
chińskich mun, w zalewie octowej, suszonych...
 

…po które nie trzeba błąkać się po lesie…to również pasożyty żyjące na drewnie…

...na boku drzewa…

 

…boczniaki smażyłem w panierce, gotowałem zupę z nich, gotowałem gulasz indyjski…

… tym razem upiekę je na ruszcie rozgrzanym do czerwoności…

 

SKŁAD :

 

20 boczniaków – tacka wypełniona grzybami

oliwa z oliwek

łyżka masła

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…grzyby płuczę, suszę, w misce mieszam z oliwą,
pieprzem i solą oraz masłem dzięki, któremu przypieką się na brązowo…

…odstawiam na 15 minut…

…w tym czasie piekarnik z funkcją rusztu grzeję do 220 C…

…gdy czerwony, wkładam boczniaki uprzednio wyłożone
na folię do pieczenia… piekę ok. 20 minut w zależności od wielkości kapeluszy,
kontrolując na bieżąco stopień zbrązowienia…powinny wyjść i być chrupiące…

…po upieczeniu można posypać ziołami suszonymi
zgodnie z gustem…

 

…podane i zjedzone z porowym puree ziemniaczanym i buraczkami

 

SMACZNEGO…

 

 

sobota, 03 grudnia 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl