Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z cukinii i szpinaku...

pasztet z cukinii i szpinaku 

 SKŁAD :

cukinia
 1,5 do 2 kilogramów

cebula duża

3 łyżki oliwy z oliwek

szklanka tartej bułki

6 jaj – z wolnego chowu lub ekologicznej hodowli

400 g szpinakumoże być mrożony

łyżka masła

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

garść  posiekanej świeżej mięty i
szałwii

 natka pietruszki - do przybrania

 

 

PRZYGOTOWANIE :

…cukinię,
po obraniu, kroję w kostkę…

…cebulę
siekam w cienkie paski…

…oba
składniki podsmażam i podduszam chwilę na oliwie…do miękkości…zabieram z ognia
i pozwalam lekko wystygnąć…

 …w
tym czasie podsmażam szpinak na maśle dosmaczając drobno posiekanym czosnkiem i
solą, do czasu powstania jednolitej masy…


 …powracam teraz do letniej już masy cukiniowo – cebulowej, którą można, acz nie trzeba rozdrobnić blenderem, ja nie korzystam…

…dodaję
za to jaja, świeżo utartą gałkę muszkatołową ,sól, pieprz, doskonale posiekane
zioła oraz bułkę tartą w ilości powodującej zagęszczenie masy do konsystencji
pasztetu…


…formę do pieczenia smaruję grubo masłem, by ułożyć połowę masy z cukinii na
jej dnie…teraz dokładam masę szpinakową dokładnie pokrywając poprzednią, a na
wierzchu ląduje warstwa z pozostałej cukinii…całość przykrywam folią do
pieczenia, którą jednak na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmę,
pozwalając ogniowi przypiec wierzchnią warstwę mojego pasztetu do brązowo –
złocistej  barwy 

 …obrabiam cieplnie w piekarniku ogrzanym do temp. 200C…ok. 1,5 godz.…kontrolując co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, stopień
przypieczenia góry…

gałka muszkatałowa szałwia mięta

 …po
upieczeniu  studzę, zanurzając gorącą
formę w zimnej wodzie i odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki…

 …idealną
konsystencję osiągnie on dopiero jutro, kiedy to, będzie go można spokojnie kroić w
plastry lub rozsmarowywać  i spożywać z
pieczywem, ale również jako danie główne obiadowe ze wszelkimi rodzajami dipów
i surówek…

 

…SMACZNEGO…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



niedziela, 27 listopada 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl