Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowa zupa z pieczarkami...

…ta pomarańczowa
kula
zawsze kojarzyła mi się ze słodkim smakiem, który budził lęk w żołądku
związany z  doświadczeniem konieczności
spożywania owocowych zup, słodkich ponad miarę i mdłych na podniebieniu…w
stołówce…

…w dzieciństwa
czasie…dlatego wtedy nigdy jej nie próbowałem…

…a i też dlatego,
że w owym czasie rzadko serwowały ją takie restauracje…

…chyba , że
akurat było halloween…

..ale wtedy nie
było…tego zwyczaju…

…były roraty…

…dziś też są…

 

…ale…dziś...

 

…dziś dynię przekształcę w zupę o wielu smakach i
złożonym aromacie…

…dojdzie woń
pestek słonecznika, miąższu winogron fermentowanego w occie balsamicznym…
czosnku i  grzybów… oraz
suszonego majeranku…

SKŁAD : 

1 kg dyni

    500g 
pieczarek

marchewka

 mała pietruszka

kawałeczek pora

pół korzenia selera

3 liście laurowe

3 kulki ziela
angielskiego

sól, pieprz kolorowy

 olej z pestek słonecznika

łyżka masła

    łyżeczka sosu sojowego 

          2 łyżki octu
balsamicznego

      łyżka majeranku suszonego

3       
ząbki czosnku

garść natki
pietruszki

śmietana – wg  gustu

  

PRZYGOTOWANIE :

 …włoszczyznę obieram, siekam nożem, wrzucam do wody(ok.1l )

wraz z liśćmi laura ,ziołem angielskim, solą i gotuję około 30
min – do średniomiękkości …

 … dynię obieram, 
odrzucam środek - włókna i pestki,

kroję w kostkę…mieszam z olejem słonecznikowym (2 łyżki) i solą…

wykładam na folię do pieczenia… i na ruszcie przez  30 min..

…do miękkości piekę…w 200 stopniach…

 …grzyby kroję drobno, smażę na maśle z dodatkiem soli i
pieprzu…

pod koniec  dodaję
posiekany czosnek, wszystko chwilę jeszcze duszę…

…dopóki odparuje woda a pieczarki ściemnieją…

…do ugotowanych
warzyw wrzucam upieczoną dynię,  leję
ocet balsamiczny, sos sojowy,  sypię
majeranek, sól , pieprz i całość miksuję doskonale..

…by za chwilę dodać do powstałego kremu wcześniej podsmażone
pieczarki w towarzystwie czosnku…

…jeśli za gęsta – dolewam wody, ewentualnie podprawiam wg gustu
pozostałymi przyprawami…podgrzewam…

…przed podaniem sypię natką pietruszki i dosmaczam śmietaną…

…smaczne z pieczywem…

…opcjonalnie można
jeszcze dodać kostkę warzywną, któregoś z wiodących producentów na rynku
bulionowym, otrzyma wtedy zupa zastrzyk glutaminianu sodu i smakować będzie
bardziej „znajomo” – czyli tak , jak sugerują naszym kubkom smakowym światowe
korporacje w filmikach zwanych ogólnie reklamami…

…ostatnio delikatnie
bojkotuję ten od lat wielu narzucony światu pręgierz smaku… i …

…korzystam z wywaru
gotowanego wyłącznie na włoszczyźnie…i obficie przyprawianego…proszkami z
rożnych stron świata…  

 

 

...smacznego... 

 

 

poniedziałek, 14 listopada 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl