Blog > Komentarze do wpisu

Przysmak janczarów...otulony cebulą...

przysmak janczarów

…mielone
znam, czuję dobrze z ziemniakami i buraczkami, lecz ostatnio potrzebuje uciec
od tego wspomnienia…i  sięgam do
drugiego doświadczenia z konsumpcją mięsa w tej konsystencji…do kuchni
tureckiej , jak mniemam i pamiętam ...
...to tzw. przysmak janczarów...

 …u
mnie ma to zdecydowanie bardziej indyjski smak, opiekane na ruszcie…w cebuli…

 

SKŁAD:

 mięso
łopatkowe  - 300 g  - pomielone doskonale

najkorzystniej
dla nas wszystkich -  surowy kawałek
mięsa pomielony naocznie – nie z folii!!!

 bułka
razowa sucha – pokruszona

oby
nie z supermarketu, lepiej z piekarni bez polepszaczy piekarskich

 jajo
- jedno

 z wolnego chowu lub gospodarstwa
ekologicznego

 3
mniejsze cebule

mogą
być czerwone, są delikatniejsze

 łyżka
masła

tylko
nie mix do smarowania

 łyżeczka
oliwy z oliwek

 2
łyżki ostrego sera żółtego

 2 listki świeżej mięty i szałwii

 Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, papryka słodka, curry,
kozieradka, ziarna kolendry, goździki w kawałkach, kardamon mielony

 

 …JANCZARZY…były to doborowe oddziały
piechoty tureckiej, złożone z młodych żołnierzy szkolonych do wojny od
dzieciństwa…co piąty wzięty do niewoli chłopiec był oddawany na wychowanie
muzułmanom, w duchu islamu uczyli się wiernego posłuszeństwa i fanatyzmu
religijnego…  

 …zapiekane na krótkiej szpadzie było ono
przez Janczarów podczas przerwy w wojnie, najpewniej siedzieli kołem przy
ogniskach i piekli mięso niczym dzisiejsze kiełbasy na kiju…

…ciężko wyobrazić sobie jednak ,aby
posiadali mielone…

…choć na polu walki na pewno go nie
brakowało…

…a zwłaszcza siekanego…

 

…janczarzy posiadali za to, na wyposażeniu
krótkie szpady,

ja niestety nie mam takich zabawek, dlatego
zaopatrzyć się muszę w drewniane długie wykałaczki, dziś czasem… …również zwane
szpadkami…

…ogniska nie będę rozpalał, bo daleko mi do
pola walki,

piekł będę na ruszcie…

 

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

…mięso mieszam z jajem, bułką tartą, oliwą
oraz przyprawami i posiekanymi ziołami…daję mu 15 minut, by uzyskało
konsystencję, która pozwoli mi ulepić z niego kulki…gdy jest za rzadkie,
delikatnie poprawiam bułką…

…jeśli chodzi o ziarna kolendry, goździki i
inne, przygotowuję z nich mieszankę, mieląc w starym babcinym ręcznym
młynku…można również utłuc wałkiem, rozbić młotkiem …i doprawić tąże mieszanką mielone…nie zapominając jednocześnie o wsypaniu posiekanej szałwii i mięty…

 …podczas, gdy przyprawy powoli wżerają się
miedzy mielone części zwierzęcia, 
nadając jego mięsu indyjskiego aromatu i smaku…a ziołowa nuta komponuje się……zajmuję się małymi cebulami, obierając je i
tnąc na swoiste półksiężyce, które otulą kulki mięsne…

…nabijanie na szpadki rozpoczynam od wkłucia
cebuli, a następnie dokłam do niej kulkę i tak na przemian, by skończyć na
cebuli…

…na koniec obtaczam ten swoisty szaszłyk w
tartym, ostrym żółtym serze…

 …wierzch przed pieczeniem okraszam z góry
masłem, aby się ładnie przypiekło…wkładam do rozgrzanego do

200 stopni 
piekarnika z funkcją ruszt, opiekam na brytfannie położone i co jakiś
czas obracane przysmaki janczarów…na dno brytfanny można wlać trochę wody , nie
wyschną wtedy przysmaki…

…czas opiekania, wyniósł około 30 minut

 

…spożyte z ziemniakami, fasolką szparagową podsmażoną na maśle w towarzystwie bułki tartej i sosem na zimno utworzonym z
jogurtu i pozostałości szałwii i mięty oraz pieprzu i soli…

 

 

 

…smacznego…



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 25 listopada 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/26 01:06:35
przeczytalam i od razu musialam wypróbować. wyszlo przepysznie :)
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl