Blog > Komentarze do wpisu

Zupa kukurydziana z czosnkiem i dymką...

... zamiast smaku
tłuszczu z kury połączonego z aromatem włoszczyzny, który króluje w niedzielę
na klatkach schodowych muszę zdobyć KUKURYDZĘ, chociaż nie lubię gotowanej , a
wolę surową , spróbuje mimo zupy z niej utworzonej. Inspiracja był przepis Nigelli Lawson...

A u mnie to :



SKŁAD :

0,7 kg ziaren świeżej
kukurydzy

3 cebule dymki wraz
ze szczypiorkiem

ząbek czosnku

1,5 litra wywaru
warzywnego

5 kropel sosu
sojowego

łyżeczka mąki

bazylia,rozmaryn,tymianek,oregano,szałwia-
mielone lub świeże

sól i pieprz ostry

 

Grzanki:

bagietka mała lub
duża

200 g tartego sera

masło do posmarowania

oregano,czosnek,pieprz,bazylia
rozmaryn,szałwia –mielone



PRZYGOTOWANIE:

Świeżą kukurydzę
odzieram z ziaren – trochę monotonna czynność – żeby połączyć je z pokrojoną
dymką ze szczypiorem i zgniecionym oraz doskonale posiekanym czosnkiem. Mając
już gorący wywar wrzucam do niego mieszankę kukurydzy, dymki, szczypioru i
czosnku, gotuje 5 minut i po, miksuję wszystko blenderem na gładką masę
jednocześnie dodając wszystkie przyprawy oraz sos sojowy, i jeszcze 10 minut na
małym ogniu. Jeśli ktoś lubi gęstą zupę to można zagęścić łyżeczką maki, ja nie
daję. Doprawiam za to pieprzem Cayenne i solą.

GRZANKI: Bagietkę tnę , smaruję masłem,
                 sypię przyprawami i serem i na 5 min na ruszt...do brązu... 

Gotowe.smacznego!

niedziela, 16 października 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl