Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA CEBULOWA...

CEBULOWA ZUPA... 

…to chyba najprostsza zupa w swej treści , ponieważ
składniki jej są obecne w każdej, przeciętnie zaopatrzonej kuchni …forma jednak jaką przybiera ona po przygotowaniu powoduje, że nazywana jest nierzadko królewską albo francuską…ze względu na swój delikatny, słodkawy posmak połączony z delikatnym aromatem czosnku, wytrawnego wina i świeżych ziół…

zupa cebulowa foto

SKŁAD :

 4 średnie cebule – 2 żółte i 2 czerwone
ząbek czosnku
4 łyżki masła 
łyżka oliwy z oliwek 
łyżka mąki 
100 ml białego wytrawnego wina
łyżka cukru brązowego trzcinowego

 garść świeżych ziół :

lubczyk,
kolendra i tymianek

 2 łyżki ostrego tartego żółtego sera

ok. 500 ml wywaru warzywnego

sól, pieprz kolorowy



Grzanki:

bagietka mała lub duża

masło do posmarowania

oregano, czosnek, pieprz, bazylia, rozmaryn,szałwia – suszone i mielone

sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE :

Cebulę siekam średnio,
byle nie w kostkę, a raczej w podłużne kształty np. paseczki średniej wielkości...

... powoduję jejzeszklenie na patelni w mieszaninie oliwy i masła...

...po chwili dorzucam rozgnieciony i doskonale
posiekany czosnek... ...smażę razem...

...sypię całość mąką i mieszam...

...gdy widzę pierwsze oznaki brązowienia, mąka wchłonie płyn ,

a wszystko odrobinę się przesuszy,  zalewam winem i pozwalam chwilę wytrawnemu
aromatowi przegryźć się ze słodkim posmakiem cebuli...

...dorzucam do ognia i doprowadzam do wrzenia ,by
całość ostatecznie.. ...zalać  wywarem warzywnym...

...teraz daję patelni 10 min spokoju na małym ogniu...

...biorę drugą patelnię i lekko karmelizuję cukier na
jej powierzchni, rezultat dodaję do zupy...którą przelewam do rondla uprzednio
wypełnionego posiekanymi, świeżymi ziołami...solę do smaku...

gotowe...smacznego



GRZANKI:

Bagietkę tnę , smaruję masłem, sypie przyprawami i na 5 min na ruszt...do zbrązowienia... 

 



…propozycja podania…

…po wlaniu do miseczek posypuję tartym ostrym serem
i  pieprzem kolorowym…plus grzanki…solę...

…jadłem również wersję zapiekaną tej zupy po
posypaniu serem, niezbędne są tu jednak gliniane miseczki, w których ląduje ona
w piecu, żółty ser tworzy wtedy tzw. smaczną i aromatyczną pokrywkę, która
utrzymuje ciecz w stałej temperaturze… 

 

…my gudness…corp…

 



niedziela, 16 października 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl