Blog > Komentarze do wpisu

Por z węgierkami i jabłkiem na surowo i ziołowo...

"Przed
wyborami"

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak kwiaty.

Lato się gryzie z jesienią.
Forma ocalała i wychodzi z podziemia.

Wszystko się układa w jeden
wyraźny doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNY.

Dzisiaj kupiłem dwa pory
na kolację.

Niosłem je za plecami,
trzymając jak krzyż.

Jestem tak bardzo martwy, że
aż chodzę, czuję.

Widzę jak wszystko się układa
w jeden wyraźny, doskonały kształt:

OGRÓD KONCENTRACYJNYYYYY!

[Marcin Świetlicki]

 

Nie byłem głosować . Ale za to kupiłem 2 pory… Nie słucham
napominań znanych ludzi, którzy karzą  w
telewizji wszystkim iść

dać głos, daj głos,
daj głos, daj głos
… pies obraziłby się , gdyby ktoś cały czas mu

ględził…Pan Owsiak zwłaszcza popadł  w
histerię kazania dawania głosu , a nawet zakazał pyskować tym , którzy głosu
nie dadzą.. – zapomniał biedaczyna , że mówi do 60 % swoich współplemieńców,
którzy głosu nie zamierzają dać …Ale dwa pory okazały się świetną bazą sałatki,
która zaskoczyła bardziej niż wybory. Przepis napisała WEGETARIANKA, a ja
lekko po swojemu change

 Połączenie smaku
węgierki, jabłka i pora z południowym aromatem oliwy i aurą wyrazistych ziół…
nie pozostawia żadnego wyboru…smacznego…



SKŁAD :

500 g pora

4  śliwki węgierki

1 średnia czerwona
papryka konserwowana w słodko – ostrej zalewie octowej z papryczkami chili

1 papryczka chilli z
zalewy  

1 duże słodkie jabłko

sok z jednej  limonki 

5 łyżek  oliwy z oliwek

sól, pieprz kolorowy

kilka łyżeczek  natki pietruszki

po małej szczypcie
suszonego rozmarynu,bazylii,tymianku,oregano, czosnku i szałwii



PRZYGOTOWANIE :

Daję
2 pory nie ważąc,   masa ich jednak  zbliża się raczej do przepisowych 500 g –
tnę raz w wzdłuż , by za chwilę posiekać   
w poprzek na cienkie paseczki i wymieszać z oliwą z oliwek. Węgierki
muszą być dojrzałe i w miarę twarde, chcę mieć kawałki śliwek a nie gulasz z
nich w sałatce. Twarde zatem śliwki rżnę 
w paski i dodaje do pora w oliwie. Teraz owoc jabłoni obieram, środek odrzucam, kroję w kostkę i nurzam w soku z limonki, która konieczna nie jest , w pełni zastąpi ją lub dołączy do niej 
cytryna a nawet doda swojego aromatu – wolny wybór. Paprykę i chilli  kroję 
w kostkę. Scalam wszystkie elementy – chilli oczywiście nie ma obowiązku
użycia – ja daje niedużo, można powiedzieć symbolicznie. Mieszam z natką
pietruszki uprzednio posiekaną dokładnie, solę i świeżo zmielonym pieprzem
poprawiam wyrazistość smaku. Gdy mam już wszystko w naczyniu, sypię po wierzchu
delikatnie mieszanką ziół i czosnku.

SMACZNEGO. 







 

czwartek, 13 października 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl