Blog > Komentarze do wpisu

Twarożek domowej roboty..

Białe szaleństwo dostawałem raz w tygodniu na śniadanie w internacie dla
chłopco-mężczyzn  w Koszalinie , rano …przed szkołą… tak nazywano jego porcje na małym talerzyku ,obok kostka masła…
pieczywo  bez ograniczeń… był ten twaróg najczęściej ze szczypiorem lub
cebulą… smakował…popijany stołówkową 
kawą z mlekiem…

…jednak mechanikiem
samochodowym nie zostałem, jak planowali rodzice,

fachu nie wziąłem do
ręki… ale 4 lata jadłem to…

białe
szaleństwo

Dzisiaj chcę
odtworzyć ten smak , idę po twaróg do zaprzyjaźnionego supermarketu, biorę go
tam z półki… rozpakowuję już w domu …. ale podczas tej czynności zalewa mi
kuchenny stół woda, chyba …ścieram ją razem z twarogiem ze sklepu do muszli…

 

Żeby zrobić samemu
biały ser o zupełnie innym smaku niż z marketu,  wiedzieli ludzie powszechnie jeszcze niedawno…potem korporacja
lepiej zaczęła wiedzieć za nich…

Ale można
wykonać  ten twarożek, szkoda , że
ciężko zdobyć obecnie prawdziwe mleko, wtedy ser sam powstałby i jak wiadomo
byłaby to tylko kwestia czasu…ser babciny…na gazie…odsączany…z
charakterystycznym wzorkiem…

 

Dziś nie mam krowy,
zatem idę do korporacji i kupuję składniki na twaróg własnej roboty… nie biorę
z półki foliowanego…

SKŁAD :

1 litr mleka 3,2 %
240 ml maślanki

2 łyżki  soku z 
cytryny

½ łyżki soli

kolorowy pieprz

 

dodatki:

 …pęczek
rzodkiewek,

mieszanka ziół
prowansalskich,

garść szczypiorku
zsiekanego,

oliwa z oliwek –
delikatnie…

PRZYGOTOWANIE :

 

Receptura jest
stosunkowo prosta.

Podrzucę tylko trochę
drewna do ognia pod kuchnię, żeby płyta nie ostygła…

Tak, tak… najlepiej
jest na takiej kuchni…węglowej…o jakich kazali zapomnieć włodarze
supermarketów…a jakie miały nasze babcie i dziadkowie…

Mam elektryczną
płytę, czyli nie muszę współpracować z żadną z polskich kopalni węgla kamiennego
w zakresie dostaw antracytu…

Stawiam na rozgrzaną
platformę garnek z mlekiem , grzeję do temperatury 80 C …

Jeśli nie mam
temperaturomierza ,  patrzę na
podgrzewaną ciecz i  w momencie
pojawienia się bąbelków na obrzeżach gara 
i inwazji pary wodnej , podejmuję decyzję o zgaszeniu ognia pod kuchnią…

Teraz dodaje maślankę
i sok z cytryny, mieszam…zostawiam na one moment

…10 minut… i zaczyna
oddzielać się samoistnie  ciecz o
konsystencji wody, której nie pragnę, od prawie gotowego już twarogu…

…po sześciuset
sekundach wykładam z wody rzeczony ser z wodnistej substancji na płachtę gazy i
na sitko, w którym pozostanie przez następne 5 minut…

Gdy odsączy się ,
biorę końce gazy i robię woreczek z serem w środku, który zawieszam na sznurku
do ostatecznego odsączenia na 30 minut…

…minęło pół godziny,
solę, pieprzę kolorowo, mieszam, wykładam ser do foremki i wkładam do lodówki
przykryty folią , aby nie wysechł...

…przed zjedzeniem
polewam oliwą z oliwek plus szczypiorek , suszone zioła, znakomity również do
smarowania pieczywa po dodaniu odrobiny śmietany, świetnie komponuje się tu
czosnek, idealny do faszerowania mięs…

 

…i koniec z
kupowaniem foliowanego…

 



piątek, 14 października 2011, rafal-szwaylik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
kalendarze na bloga

Fundacja

KLIKNIJ W BANNER NAKARM DZIECKO

Nie Bądź Obojętny

trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl